Gensorudan Özel Ayrıntılar

Gensorudan Özel Ayrıntılar

Bakan Atalay hakkında verdiği gensoru önergesi Meclis'te 146'ya karşı 310 oyla reddedilmişti. Peki neler yaşandı?

CHP'nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesine, AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan kabul oyu verdi.

Oylama tutanaklarına göre, oylamaya 460 milletvekili katıldı. 146 kabul oyuna karşılık, 310 milletvekili önergenin reddi yönünde oy kullandı. 4 milletvekilinin oyu ise ''mükerrer'' olduğu gerekçesiyle geçersiz sayıldı.

AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan, önergeye kabul, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı ret oyu kullandı.

DP Rize Milletvekili ve eski Başbakan Mesut Yılmaz kabul oyu verdi, BDP milletvekilleri oylamaya katılmadı.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti'den istifa eden Elazığ Bağımsız Milletvekili Feyzi İşbaşaran da önergenin kabulü yönünde oy kullandı.

GENSORU GÖRÜŞMELERİNDEN NOTLAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmelerini izlemek için saat 14.50'de Meclis'e geldi.

Erdoğan, Genel Kurula girmeden önce kuliste, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ve Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Ayşenur Bahçekapılı ile bir süre sohbet etti. Başbakan Erdoğan ve beraberindekilerin sohbetine daha sonra, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Başbakan Erdoğan, yaklaşık yarım saat kaldığı kulisten, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç konuşma yapmak için kürsüye çıkınca, Genel Kurul salonuna girdi.

Genel Kuruldaki görüşmelerin ardından, kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, daha sonra Meclis'ten ayrıldı.

SAKIK'IN İDDİALARI BAYKAL'A İLETİLDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da görüşmelerin büyük bir kısmını kuliste, gazeteciler ve milletvekilleri ile izledi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada kendisine yönelik dile getirdiği iddialar, milletvekilleri tarafından Deniz Baykal'a iletildi. Baykal'ın bu iddialara ilk tepkisi, ''Onlar kimi söylemiş, biz kimi istemişiz? Gönderdiğimizi söylediği heyette kim varmış?'' şeklinde oldu.

Daha sonra gazetecilerin bu konuda daha detaylı açıklama istemesi üzerine Baykal, ''Ne Genel Başkan olarak, ne partinin yetkili organları, bir şekilde teröre bulaşmış bir kimsenin, CHP içinde yer tutması önerisinin muhatabı olmayı bile kabul etmeyiz'' dedi.

Deniz Baykal, yanında oturan milletvekillerine, CHP'nin hazırladığı, ''AKP'nin açılım fiyaskosu/sorular-yanıtlar'' başlıklı kitabın dağıtılıp dağıtılmadığını da sordu.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de gensoru oylamasının ardından, bir süre kuliste milletvekilleri ile sohbet etti. Bahçeli'nin sohbetinde, partisinin iki kadın milletvekili, TBMM Başkanvekili Meral Akşener ile İzmir Milletvekili Şenol Bal da yer aldı.

TBMM Genel Kurulundaki konuşmaların tamamlanmasının ardından, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, konuşmasında muhalefete yönelik kullandığı bazı ifadelerine açıklık getirmesini istemesi üzerine, Bakan Atalay söz aldı.

Bunun üzerine Atalay, konuşmasında, ''muhalefet ve iktidarın, terör gibi önemli konularda daha fazla diyalog içinde olması gerektiğini belirttiğini'' anımsattı. Beşir Atalay, Meclis'e hakaret etmek gibi bir kastının olmadığını belirterek, ''Sadece ben şunu ifade ettim: Böyle önemli bir konuda ülkenin Başbakanı randevu istiyor. Ama iki muhalefet partisinin genel başkanı randevu bile vermiyor'' diye konuştu.

Etiketler :