Gerçek IRA'nın kurbanı bir Türk

Gerçek IRA'nın kurbanı bir Türk

10 yıl sonra Kuzey İrlanda'da yaşanan ilk terörist saldırıda ölen 2 askerin, Türk olduğu sanılan Cengiz Azimkar ile Mark Quinsey olduğu açıklandı. Azimkar, futboldaki başarısı nedeniyle 'Pat' (şut) lakabıyla tanınıyordu

Kuzey İrlanda'da 'Gerçek IRA' adlı grup tarafından Massereene üssüne düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin büyük bir operasyon başlatılırken, İngiliz Savunma Bakanlığı saldırıda ölen askerlerin Cengiz Azimkar (21) ile Mark Quinsey (23) olduğunu açıkladı. Kıbrıs Türkü bir ailenin çocuğu olduğu sanılan istihkam eri Azimkar'ın, Quinsey ile birlikte 10 yıl sonra IRA terörünün ilk kurbanları olduğu belirtildi. Londralı olduğu ve alaya 2005'te katıldığı belirtilen Azimkar'dan, "son derece neşeli bir askerdi ve yetenekli bir futbolcuydu" diye söz edildi.
KOMUTANLARI YIKILDI

Binbaşı Darren Woods, Azimkar'ın ölümünden duydukları büyük üzüntüyü dile getirirken, "Onun gibi bir askere komutanlık yapmak gerçek bir ayrıcalıktı" dedi. Futbolcu yönü ile arkadaşları tarafından oldukça sevilen Cengiz'in, ünlü İngiliz futbol takımı Tottenham Hotspur ile bir süre antrenmanlara katıldığı ifade edildi. Arkadaşları tarafından "Pat" (şut) olarak bilinen Cengiz'in cenazesinin bu hafta içinde ailesine teslim edilmesi bekleniyor.

ÖZEL GÜVENLİĞİN İHMALİ!

Dört kişinin de yaralandığı saldırıda teröristlerle çatışmaya giren özel güvenlik görevlilerinin ise, o an silahları yanlarında olmayan Azimkar ve Quinsey'in vurulmasına rağmen çatışmayı bırakarak ateş etmeyi kestikleri iddia ediliyor.

Kuzey İrlanda'da 1998'daki barış anlaşmasından bu yana en şiddetli saldırılardan biri olarak nitelenen olayın, 1997'de Kuzey İrlanda'da bir İngiliz askerinin IRA keskin nişancısı tarafından öldürülmesinden bu yana işlenen ilk cinayet olduğu, ölen askerlerin, Afganistan'a gönderilecek güç içinde yer almaya hazırlandıkları bildirildi. Bu arada, ölen askerlerin Afganistan'a gönderileceklerini aileleri de doğruladı.


Kim bu Gerçek IRA?

Kuzey İrlanda'da 1998'de sağlanan anlaşmayla, birleşik İrlanda talebinde bulunan Katolik grup IRA ile İngiltere yanlısı Protestan gerilla grupları arasında 30 yıl süren, 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği mezhep ayrılığı temelli çatışmalar sona ermişti. IRA'nın barış sürecine dahil olması noktasında örgütten ayrılan ve şiddet yanlısı tutumunu sürdürme kararı alan Gerçek IRA'nın üye sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, grubun, 1990'lı yıllardan kalan tecrübeyi bir avantaj olarak kullanarak yeni eleman bulmakta güçlük çekmediğine işaret ediyor. Gerçek IRA'nın sayısal olarak küçük bir güç olmakla birlikte, ciddi tehdit oluşturabileceğine dikkat çekiliyor. Bu arada kendisi de eski bir IRA mensubu olan Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness, herkesin Kuzey İrlanda'yı eski sorunlu günlerine döndürecek davranış ve sözlerden kaçınması gerektiğini belirtti.





Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :