"Gerekirse 4. köprü de yapılır"

"Gerekirse 4. köprü de yapılır"

AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Bloomberg HT’de Gülin Yıldırımkaya’ya konuştu…

AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Bloomberg HT’de ‘Gülin Yıldırımkaya ile HT Gündem’ programına konuk oldu. İstanbul’da yapılacak olan 3. Köprü ile ilgili Yıldırımkaya’nın sorularını yanıtlayan Babuşçu, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in iddialarına ve “Köprü projesini yargıya taşıyacağız” çıkışına tepki gösterdi.

“GEREKİRSE 4. KÖPRÜ DE YAPILIR”

G.Y:  3. Köprü güzergâhı dün belli oldu. CHP kanadından itirazlar yükseliyor. Gürsel Tekin'in birtakım açıklamaları var. Her şeyden önce Kadir Topbaş'ın da üçüncü köprüye itirazı olduğunu söyledi. Sizin böyle bir bilginiz var mı? Köprüye karşı mıydı Sayın Topbaş ?

A.B.: Tabii, CHP'nin ya da onun İstanbul'daki İl Başkanı'nın karşı olması kadar doğal bir şey olmaz. Nasıl Anayasa Mahkemesi'nin önüne yatağı sermişlerse, bu ülkenin yararına olan her tür girişimin karşısında ilk tepki koyan her zaman CHP olmuştur. Dolayısı ile İstanbul'da 3. köprünün ihtiyaç olup olmadığı hususu herhalde CHP ve Gürsel Tekin dışında çoğunlukla İstanbullular’ın ittifak ettiği bir husustur. Bir dördüncü köprü de olabilir; hiçbir sakınca görmüyorum. Belki karşı çıkılan şey, daha önce açıklanan bir güzergâh vardı, biliyorsunuz, Gürsel Bey'in çok iddialı bir şekilde televizyonlara çıkıp açıkladığı, bu hat onunla çakışmayınca, belki onun psikolojisi vardır. Gerçi Gürsel Bey bu tür konularda çok iddialı şeyler söylemiştir. Bu iddialı şeyler sonucunda da kendi açısından önemli sonuçlar doğuracak iddialarda da bulunmuştur ama hiçbir tanesi bugüne kadar o iddiaların sonuçlarına katlanmamıştır. Dolayısı ile köprü ile ilgili olarak da yaptıkları itiraz, gerekçelerden ve bilimsel bir temelden yoksun olması bir tarafa, İstanbul gerçekleri ile örtüşmeyen, İstanbul'un metropol bir dünya kenti olarak ihtiyaçlarını özümseyemeyen, algılayamayan bir bakış ve değerlendirmedir. Hele ki Sayın Büyükşehir Belediye Başkan’ımızın bu konuda üçüncü bir köprüye karşı olduğu söylemi tamamen bir iftiradır. Gerçi Sayın Başkan buna gerekli cevabı verir ama burası AK Parti ve burada AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı var, AK Parti'li Belediye Başkanları var. CHP gibi kendi içerisinde sürekli devinim, kavga ve sürtüşmenin yaşandığı bir parti değil. AK Parti'de üretilen siyaset ve politikalar ortak aklın ürünü olarak tartışılır, üretilir ve ortaya çıkan karara da herkes sahip çıkar, o kararın arkasında durur, gereğini yapar. Kaldı ki, bu İstanbul'un ihtiyaçları ile ilgili bir şeydir, burada kişisel bir değerlendirmenin çok fazla bir önemi de yoktur. Kadir Bey, Büyükşehir Belediye Başkan’ımız olarak İstanbul'a yaptığı hizmetler, sahip olduğu o mimar ufku çerçevesinde baktığınızda, Gürsel Bey'in bu iddiasının hiçbir mesnet, karşılık tarafının olması mümkün değil, tabii ki Kadir Bey, üçüncü köprünün olmasında da hemfikirdir, taraftardır. Ve biliyorsunuz, Sayın Bakan ile ortak basın toplantısı ile bu açıklama yapılmıştır. Bazı şeyleri algılamada Gürsel Bey'in ya da CHP'nin yetersizlikleri olabilir, o yetersizlikleri çerçevesinde böyle bir değerlendirmede bulunmak abesle iştigaldir, yanlıştır. AK Parti içerisinde yerel yöneticilerimizin, AK Parti'nin yerel yönetim vizyonu ile örtüşen projeleri, ortak aklın ürünü projelerdir. Bu da İstanbul'un geleceği açısından, metropol bir şehrin ihtiyaçları açısından doğru bir projedir, ihtiyaç duyulursa bir dördüncüsü de yapılabilinecek bir projedir.

G. Y: Öyle bir gündeminiz var mı şimdiden?

A. B:  Hayır, şu anda öyle bir gündemimiz yok. Ama ihtiyaç olduğunda değerlendirilebilinir. Bizim AK Parti olarak siyaset üretme biçimimiz, statükocu, tutucu bir anlayış değil; toplumun, milletin yararına ve ülkenin geleceğini, aydınlık yarınlarını inşaa edecek her türlü fikri, düşünceyi almak, değerlendirmek ve sonra da ona sahip çıkmak gibi bir duruşumuz var. O anlamda söylüyorum, bir dördüncüsü de gündeme gelse onu da konuşur, tartışır ve olması gerektiği konusunda kanaat hâsıl olursa da gereğini yaparız.

“CHP ANAYASA MAHKEMESİ’NİN ÖNÜNE YATAK SERMİŞ”

G.Y: Kadir Bey böyle bir köprüyü istiyor muydu, istemiyor muydu? Köprünün güzergâhı iyi mi? Bunlar biraz daha tartışılabilinecek konular fakat biraz daha somut bir iddiası da var Gürsel Tekin'in, o da köprüyü korsan ilan etti ve diyor ki “Bunun daha önce şehir planlarında yer alması gerekirdi. Almadığı için böyle bir köprü yapılamaz, oraya tek bir çivi bile çakılamaz”. Ki muhtemelen yine bir yargı gündemi doğurabilecek iddialar bunlar, buna ne diyorsunuz?

A. B: Biz buna alıştık, CHP'nin muhalefet tarzını üç kelime ile özetliyorum. Bunlar:  “Yaptırmam” , “Sattırmam” ve “İptal ettiririm”dir. Türkiye'de CHP'nin muhalefet biçimini, stratejisini, hangi yönden bakarsanız bakın bu üç kelimenin dışında bir yerden göremezsiniz. Bu ülkenin hayrına özelleştirme anlamında ortaya çıkan projelere ki; globalleşen dünyada gereklilik ve zorunluluktan ortaya çıkan özelleştirme projelerine, hep “Sattırmam” diye karşı çıkmışlardır. İkincisi “Yaptırmam” demişlerdir, köprüde olduğu gibi ya da iptal edilen Galataport gibi projeler, İstanbul'un geleceği açısından önemli projeler, sırf bu “yaptırmam” mantığı içerisinde iptal ettirilmiştir. Üçüncüsü “İptal ettiririm”. Zaten Anayasa Mahkemesi'nin önüne yatağı sermiş muhalefet. Ne yaparsanız 'iptal ettiririm'. “Sattırmam”da başaramadım, “Yaptırmam”da da başaramadıysam, “İptal ettiririm, çünkü orada eminim” Türkiye'de CHP'nin iktidar ortağı olmasının formülü 60'lı yıllarda CHP artı asker eşittir iktidar formülüydü. Şimdilerde CHP artı yargı eşittir iktidar formülü üzerinde gitmeye çalışıyorlar. Oradan iktidara ortak olmaya çalışıyorlar. Böyle bir formülasyon içerisinde ortaya çıkan düşünceler, tavırlar, siyaset biçimleri maalesef Türk toplumunun ihtiyaçlarına karşılık vermeyen, cevap vermeyen bu anlamda ihtiyaç duyulan muhalefeti üretemeyen bir noktada. Onun için Gürsel Bey'in ‘korsan köprü’ demesi sadece demagojiktir. İnsanlar duyduğunda protest bir mantık içerisinde karşılık bulur hesabı ile söylenen sözlerdir. Gürsel Bey'in ifade ettiği güzergahta olsa idi, korsan olmayacak mıydı? Bunlar ulusal ölçekte projeler, bunların 1/ 100,000' lik plan içerisinde bir leke olarak bulunması kolay değildir, Bakanlığın proje olarak üzerinde çalıştığı, sonuçlandırdığı bir projedir bu, çok zor değil ki. Ayrıca buna kafasını takmasın bu oluşturulur leke olarak da Büyükşehir Meclisi'ne gelir o planlara da not düşülür.

“3. KÖPRÜ İSTANBUL TRAFİĞİNE NEFES ALDIRACAK”

G.Y: Proje çevre boyutu ile soru işaretleri oluşturuyor. Çevre Bakanı'nın da toplantıda bulunmaması ile ilgili yine CHP'nin bir takım iddiaları var. Bir de bu güzergahtaki bir köprü İstanbul trafiğini ne kadar rahatlatacak, elinizde veriler var mı?

A: B: Bu güzergahın ve üçüncü köprünün İstanbul’un ulaşım sorununa ne kadar cevap olacağı bilimsel araştırmalara, tetkiklere dayalı ölçümlemelerle ortaya çıkmıştır. Bilimsel anlamdaki değerlendirmeler yapılmış. “İstanbul'un ulaşım sorununu üçüncü köprü çözer, bitirir” gibi bir iddiamız zaten yok ki… Ama İstanbul'un ulaşım ile ilgili sorununda rahatlatıcı, ferahlatıcı, nefes aldırıcı çözümlerden bir tanesi olabilir. TEM de, ikinci köprü de şehir içi yol haline geldi; ağır vasıtaları, yoğun trafik yükünü şehir içi ulaşımdan uzaklaştırma anlamında bunlar alternatif çözümlerdir. Hiç şüphesiz İstanbul'un ulaşım ile ilgili sorununu Marmaray'la, lastikli geçişle, Büyükşehir Belediye’mizin çok başarılı bir şekilde yürüttüğü metro çalışmalarıyla, ki geçenlerde biz birinci yıl olması itibarı ile Kadıköy-Kartal metro çalışmalarını Maltepe'de şantiyede toplantı yaparak, İstanbullular ile paylaştık. Çok hummalı bir çalışma var şu anda devam eden; yeraltı tünel çalışmaları ile Sarıyer, Kağıthane, Piyalepaşa'dan, Dolmabahçe'ye çıkacak çalışmalarda olduğu gibi... Bunlar bir taraftan hızlı bir şekilde yürürken, üçüncü köprü daha global ölçekte nefes aldıracak, araç trafiğini, araç yükü itibari ile yayacak bir çözümdür. Yoksa “Yaptık üçüncü köprüyü, İstanbul'da ulaşım sorunu bitti” diye bir şey yoktur. Böyle bir iddiamız da yok.

haberturk.com

Etiketler :