Gezinin stratejik ve ekonomik şifreleri

Gezinin stratejik ve ekonomik şifreleri

Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu ziyareti Türkiye'ye neler kazandıracak? Gezinin stratejik ve ekonomik şifreleri neler?

Başbakan Erdoğan Türk Mısır İş Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada vizeleri kaldırma çağrısında bulundu. Erdoğan, “

Ticarethacmini önümüzdeki 2 yıl içinde 5 milyar, önümüzdeki 4 yıl içinde 10 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Mısır arasında üst seviyedeki siyasi ilişkiler tablosunun ticari ilişkilere de yansımasını istedi. Erdoğan, “Aramızdaki ticaret hacmini önümüzdeki 2 yıl içinde 5 milyar, önümüzdeki 4 yıl içinde 10 milyar dolar seviyesine çıkarmayı bir hedef olarak belirlememiz ve bu doğrultuda çalışmamız gerekir” dedi.

Erdoğan, Türk-Mısır İşKonseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada vizeleri kaldırma çağrısında da bulundu. Erdoğan, “İş Birliği Konseyi ile birlikte bu vizeleri de aramızdan kaldırmak suretiyle inanıyorumki iş adamlarımızın gidiş gelişleri, yatırımlar, gerek Türkiye’de gerek Mısır’da çok daha fazlasıyla artacaktır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Mısırlıların gösterdiği candan misafirperverlik sayesinde kendisini başka bir ülkede değil, kendi evindeymiş gibi hissettiğini söyledi. “Biz bir aileyiz ve bu ailenin mensupları olarak inanıyorumki geleceğe şu anda çok daha farklı bakıyor, geleceği çok daha farklı planlıyoruz” diyen Erdoğan, Mısır ve Türkiye’nin sadece iki saatlik uçuş mesafesindeki iki ülkeden ibaret olmadığını, iki ülke ilişkilerinin sadece bu coğrafi yakınlıkla açıklanamayacağını dile getirdi.

BİZ DOSTUZ, KARDEŞİZ

Erdoğan, şöyle devam etti: “Öncelikle bizler Doğu Akdeniz’in iki yakasında, binlerce yıllık medeniyetlerin zengin kültürel birikimlerinin mirasçılarıyız. Bu kadar köklü geçmişe sahip ülkelerin dostluğu da o nispetle köklü olur. Kaldı ki; biz, aynı zamanda kardeşiz. Bizler aynı zamanda kıtaları da birleştiriyoruz. Kardeşimiz Mısır nasıl Afrika’yla Asya’nın birleşim noktasındaysa, her iki kıtanın da birbirine açılan kapısıysa; Türkiye de Asya ve Avrupa kıtalarını kucaklaştıran bir coğrafyadadır. Kıtaları birleştiren ülkelerin dostluğu da güçlü ve sağlam olur.Kardeşimiz Mısır, Doğu Afrika’nın bereketini Nil Nehri üzerinden Akdeniz’e taşıyor. Türkiye de Boğazlarıyla Avrasya’nın enerjisini ve dinamizmini, Seyhan ve Ceyhan nehirleriyle de Anadolu’nun bereketini Akdeniz’e taşıyor.”

Kıpti liderle görüştü

Erdoğan, Kıpti cemaati lideri Papa Shenouda ile bir araya geldi. Abbasiye Katedrali’ndeki görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de hazır bulundu. Samimi bir havada geçen görüşmede, Erdoğan ve Papa Shenouda birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti. Erdoğan, Müslüman Kardeşler heyeti, Arap Birliği eski Genel Sekreteri ve cumhurbaşkanı adayı Amr Musa ve eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Dr. Muhammed Al Baradey ile de bir araya geldi. Ardından cumhurbaşkanı adayları Abdülmünim Ebul Futuh ve El Karame Partisi’nin lideri Hamdin Sabbahi ile görüştü.

Mahmut Abbas’la kritik zirve

Başbakan Erdoğan Mısır ziyaretinin ikinci gününde önemli temaslarda bulundu. Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile BM’deki oylama öncesi bir araya geldi. Endülüs Palas’ta yapılan ve 1 saat süren zirvede Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de hazır bulundu. Bu arada Abbas, Kahire’de yaptığı açıklamada Filistin’in BM’de tanınma girişiminin uluslararası çapta destek gördüğünü, 126 ülkenin konuyla ilgili desteğini ifade ettiğini açıkladı.Abbas, bu girişimin ‘geri döndürülemez’ olduğuna dikkat çekti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.