Giresunlulara ABD Ambargosu!

Giresunlulara ABD Ambargosu!

Giresun'un Yağlıdere ilçesinden ABD'ye gitmek isteyenler gizli bir ambargo ile karşılaşıyor.

İlçenin nüfusu 8 bin, ABD'deki Yağlıdere'nin nüfusu ise 12 bin. ABD, bu gelişme üzerine yağlıderelileri fişledi. 2008'de 1, 2009'da ise sadece 4 kişi vize alabildi.

ABD'ye yolladığı göçmen sayısı nüfusunu aşan Giresun'un Yağlıdere ilçesinden artık ABD'ye gitmek artık hiçte kolay değil.

Giresun'un Yağlıdere ilçesinden ABD'ye göç 1960'larda başladı. Göç 1985-2000 arasında artış gösterirken, 15 yıl boyunca her yıl yaklaşık 500 Yağlıdereli ABD'ye gitti ve Türkiye'ye dönmedi. Bu durum ABD'li yetkililerin de dikkatini çekti. 2000 yılından sonra gidişler zorlaştırıldı, 2005'ten sonra ise neredeyse imkansız hale geldi.

Konuyla ilgili bilgi veren Yağlıdere Belediye Başkanı Abdurrahman Kırhasanoğlu, "1960'lı-1970'li yıllarda ABD'ye başlayan göç sonucu ABD'de yaklaşık 10 binin üzerinde nüfusumuz bulunuyor. Yağlıdere'nin şehir ve köyleri ile nüfusu 20 bin civarındayken ABD'de 10 binin üzerinde nüfusumuz bulunuyor. ABD'ye gitmek isteyenler yasal yoldan istek yaptırarak gidebiliyor. Ancak geçmiş yıllara oranla gitmek oldukça zorlaştı. Turist vizesi veya değişik yollarla ABD'ye gitmek isteyenlerin yolları kapandı. Ya evlilik yaparak yada istek yaptırarak gidebiliyorlar. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. ABD'deki ekonomik kriz gibi" dedi.

Başkan Kırhasanoğlu, ABD'de bulunan Yağlıdereli işadamlarını da çağrıda bulunarak memleketlerine yatırım yapmaya davet etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :