Golf sahalı villa'sına onay çıkmadı

Golf sahalı villa'sına onay çıkmadı

Büyükşehir, Doğan'ın su havzasına düşündüğü projeye onay vermedi

Aydın Doğan'ın Ömerli Gölü'çevresinde kalan 2 milyon 250 bin metrekarelik dev araziye kurmayı düşündüğü golf sahalı süper lüks villa projesi hayal oldu. Ömerli Barajı'nı besleyen havzada kaldığı için büyük bir bölümü inşaata kapalı arazisine konut ve villa projesi yapmak için Büyükşehir'den imar değişikliği için taleplerde bulunan Doğan'a geçtiğimiz günlerde kabul edilen 1 / 100 Binlik Çevre Düzeni Planı kötü haber oldu. Doğan Grubu'na ait bir gazetenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş aleyhine yaptığı haberlerin arkasında bu arazinin imara açılmaması olduğu iddia edildi.
İSTANBUL'UN SU KAYNAĞI

İstanbul'un önemli içme suyu havzalarından biri olan Ömerli Gölü'nün Kurtdoğmuş mevkiinde bulunan Aydın Doğan'a ait dev arazinin mevcut imar planlarına göre yapılaşmaya karşı kapalı tutulması gerekiyor. Ömerli Gölü'nü yağmur açısından besleyen havzada kaldığı için araziye inşaat yapılması mümkün değil. Toplam 2 milyon 250 bin metrekare büyüklüğünde olduğu belirtilen arazinin bir bölümü yapılaşmaya karşı korunması gereken tarım alanı, diğer bir bölümü de ağaçlandırılacak alanda kalıyor.

VİLLA İÇİN İZİN İSTEDİ

Mutlak koruma alanında kaldığı için yapılaşma oranı çok düşük olan arazisine villa ve konut izni yapmak isteyen Doğan'ın Büyükşehir Belediyesi'nden imar plan değişikliği için görüşmelerde bulunduğu ancak olumsuz yanıt aldığı belirtiliyor. Aldığı olumsuz yanıtların ardından arazisi için imar plan değişikliği için henüz başvuruda bulunmayan Doğan'a kötü haber geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen 1/ 100 binlik çevre düzeni planıyla geldi

ANCAK TARIM YAPABİLİR

İstanbul'un arazi kullanım kararlarını belirleyen plan olan 1 / 100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda Doğan'a ait arazinin bir bölümü yeşillendirilecek alan ve su toplama havzasında, bir bölümü de tarımsal alanda kaldı. İmar plan değişikliği yapmak isteyen Doğan, artık arazisinde ancak ekolojik tarım yapabileceği belirtiliyor.


2 milyar dolarlık proje

2 milyon 250 bin metrekare'ye yaklaşık 1000 süper lüks villa yapılması planlandığı ve villaların rayiç bedelinin birkaç milyon doları bulabileceği belirtiliyor. Bölgeyi bilen emlak uzmanları, havuzlu, yeşil alanlı, yürüyüş parkuru ve golf sahası da dikkate alındığında projenin tamamının 2 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu söyledi.


Kentin anayasası

İstanbul'daki arazilerin ana kullanım kriterlerini belirleyen 1/100 binlik çevre düzeni planı kentin anayasası olarak tanımlanıyor. Üst ölçekli plan olduğu için inşaat kriterlerini belirleyen 1/5 binlik ve 1/binlik imar planlarının Çevre Düzeni Planı'na göre yapılması olmazsa olmaz.




Etiketler :