'Görev değil cinayet'

'Görev değil cinayet'

Yargıtay terörist sandığı iki köylüyü vurdurtan üsteğmenin dosyasını "askeri nitelikte" diye askeri mahkemeye gönderdi. Askeri mahkeme ise suç için "cinayet" deyip adli yargıyı adres gösterdi

Trabzon Askeri Mahkemesi, iki köylüyü "terörist" diye öldüren, ikisini de yaralayan Giresun Bulancak Jandarma Özel Harekât Tim Komutanı Üsteğmen Bülent Kılıç'ın suçunu terörle mücadele kapsamında değerlendirmeyip cinayet olduğuna hükmetti. Askeri mahkeme, "Yargılama sivil mahkemede olmalı" dedi. Gümüşhane'nin Şiran ilçesinin Elmaçukuru köyünde 17 Eylül 2004 günü meydana gelen olayda, jandarma özel harekat timi, bahçelerine zarar veren domuzları avlayan Kenan Çubukçu (35), Olcay Han Bayrak (18), İsmail Sarı ve Selahattin Çubukçu'yu terörist sandı ve çapraz ateşte 124 mermi kullanarak vurdu. Kenan Çubukçu ile Olcay Han Bayrak ölürken diğerleri de ağır yaralandı. Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi, askeri time ateş emri veren Üsteğmen Bülent Kılıç'ı, "zaruret sınırını aşmak, birden fazla adam öldürmek ve birden fazla adam yaralamak" suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Kılıç'ın cezası "tahrik ve iyi hal indirimi" ile 30 yıla düştü. Aynı timde yer alan Jandarma Komando Çavuş Mahir Sadıç ile onbaşılar Osman Güler, Turgay Kavak, Murat Çurkuş, Ömer Özen, Cuma Bostancı ve Muhammet Çetin ise beraat etti.

YARGITAY 'ASKERİ SUÇ' DEDİ

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi ise beraat eden askerlerin kararını onarken sanık üsteğmenle ilgili mahkûmiyet kararını esastan bozdu. Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarının emsal gösterildiği Yargıtay'ın bozma kararında, asker kişilerin terörle mücadele görevi kapsamında kabul edilen tüm faaliyetlerinin askeri nitelikte olduğu bildirildi. Kararda, şöyle denildi: "Askeri mahkemelerin kuruluşu ve yargılama usulü kanununun 9'uncu maddesinde, 'Askeri Mahkemeler kanunlarda yazılı olmadıkça, asker kişilerin askeri suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler' hükmü dikkate alınmalıdır. Bu nedenle dosyanın görevli askeri mahkemeye gönderilmesi gerektiğinin gözetilmemesi yasaya aykırı olduğundan, Bülent Kılıç ile ilgili hükmün bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir."

ASKERİ MAHKEME DİRENDİ

Bu karar üzerine Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi üsteğmenin yeniden yargılanması için dosyayı Trabzon Askeri Mahkemesi'ne gönderdi. Anayasa Mahkemesi'nin "askere sivil yargı" yolunu açan düzenlemeyi iptal etmesiyle ilgili tartışmalar devam ederken Trabzon Askeri Mahkemesi ise emsal oluşturabilecek bir karar verdi. Dosyayı 10 Şubat'ta ele alan askeri mahkeme, bu yargılamayı yapmaya yetkili olmadığına oy birliğiyle hükmetti. Kararda, üsteğmenin işlediği suçun terörle mücadele suçu kapsamında değerlendirilemeceği, cinayet suçu olduğu belirtildi. Askeri Mahkeme bu tür yargılamaların, sanık asker olsa bile adli yargı yerinde yapılması gerektiğini ifade ederek Yargıtay kararına direndi. Direnme kararıyla birlikte dava dosyası yargılamayı yapacak yetkili mahkemenin belirlenmesi için Ankara Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi.

TAZMİNAT KAZANDILAR
Olay nedeniyle, evli olan Çubukçu'nun ailesi 160 bin, bekâr Bayrak'ın ailesi de 50 bin lira tazminata hak kazanmıştı.

 

Etiketler :