Göreve dönmesi yasal mı?

Göreve dönmesi yasal mı?

Deliller karartılabilir, Başsavcı İlhan Cihaner'in görevine dönmesi yasal değil...

Ergenekon'un Erzincan yapılanmasıyla ilgili davada 4 ay tutuklu kaldıktan sonra Yargıtay'ın devreye girerek serbest bıraktığı Başsavcı İlhan Cihaner'in görevine geri dönmesi tartışma başlattı.

HSYK'nın daha önce görevini hukuka uygun yapan savcıları bile vazifeden aldığına dikkat çeken hukukçular, hakkında "görevi kötüye kullanmak ve terör örgütü üyesi olmak" suçlamaları bulunan Cihaner'in göreve iadesini 'çifte standart' olarak görüyor. Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, Cihaner'in görevden alınması veya yerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle HSYK tarafından görevden uzaklaştırılan eski Savcı Sacit Kayasu, kurulun açık bir şekilde ayrımcılık yaptığını belirtirken, emekli Savcı Gültekin Avcı, "Artık HSYK'nın prestiji tamamen dibe vurmuştur. HSYK, hukuki değil, tamamen siyasi bir konseydir. Verdiği karar bunun en açık örneğidir." diyor.

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in tahliye olmasının üzerinden bir hafta bile geçmeden görevine başlaması, HSYK'yı yeniden tartışmaların odağına çekti. Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, Şemdinli iddianamesini hazırlayan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın başına gelenleri hatırlatırken, Cihaner'in hakkındaki suçlamaların çok daha ağır olduğunu kaydediyor. Soruşturma sürerken bir de suçu işlediği iddia edilen görev bölgesine gönderilmesinin, güç ve yetkilerinin tekrar verilmesinin izah edilemeyeceğini belirten Özkan, "Böylece delilleri karartmak için tüm şartlar elverişli hale geldi. Hakkında delilleri karartma şüphesi varken delilleri yok edebileceği görevine geri gönderilmesinde kasıt var. Başsavcıya derhal görevden el çektirilmeli." şeklinde konuşuyor.

12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle HSYK tarafından görevden uzaklaştırılan eski Savcı Sacit Kayasu da Kurul'un açık bir şekilde ayrımcılık yaptığına işaret ediyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu'nun 77. maddesine göre Cihaner'in açığa alınması gerektiğine dikkat çeken Kayasu, "HSYK'nın bu yetkiyi mutlaka kullanması lazım. Bu talep yerine getirilmezse HSYK toplum nazarındaki itibarını tamamen kaybeder. Çünkü o kişinin suçlu olup olmaması değil hakkındaki istinatlar önemli. Burada en kötü ihtimalle yer değişikliği yapılması gerekir." ifadelerini kullanıyor.

Emekli Savcı Gültekin Avcı ise HSYK'nın yargıya ciddi şekilde saygısızlık yaptığını ifade ediyor. HSYK'nın ne kadar gayri ciddi ve taraflı bir şekilde davrandığını bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Avcı, şöyle devam ediyor: "Böyle ağır bir soruşturma geçiren bir kişinin bu görevde bulunması mümkün değil. Cihaner terör suçundan ya da başka suçlardan mahkûm olsa bu süreçte başsavcı olarak görevine devam ettiğini düşündüğümüz süreçte verdiği zararları kim telafi edecek? Pek çok savcıyı zan altında bırakacak, orada görev yapan polisi psikolojik baskı altında tutacak. Yargılanan başsavcıyla tabii olarak oradaki savcı ve emniyet teşkilatının çalışabilmesi mümkün değil."

Aklandıktan sonra işbaşı yapmalıydı

Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanması devam eden Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in göreve başlamasına Erzincan kamuoyu tepki gösterdi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Cihaner'in hakkındaki yargılama bitmeden göreve başlamaması gerektiğini söylüyor.

AK Parti Erzincan İl Başkanı Salih Eğinlioğlu, Başsavcı Cihaner'in devam eden hukuki süreç bitmeden yine aynı şehirde göreve başlamasının endişeye sebep olduğuna dikkat çekiyor. Eğinlioğlu, "Başsavcımız ile alakalı yargı süreci devam ediyor. Kamuoyunda yargılanan ve hakkında önemli iddialar bulunan bir başsavcının yine aynı şehre görevlendirmesi nedeniyle bir endişe var. Başsavcının da gelir gelmez 'Nerede kalmıştık?' demesi kamuoyunda bir endişeye neden oluyor." diyor. Büyük Birlik Partisi (BBP) Erzincan İl Başkanı Mustafa Karabulut, Cihaner'in hukuki süreç sona erene kadar göreve başlamaması gerektiğini ifade ediyor. Başsavcının terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığını hatırlatan Karabulut, şöyle konuşuyor: "Bu durumdaki bir kişinin görevinin başında olmaması gerekir. Hukuki süreç netleşene kadar, aklanana kadar cumhuriyet başsavcılığı gibi bir görevde bulunmaması lazım."

Erzincan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gülbeyi Sezgin: "Başsavcı beyin bu dava sonuçlanıncaya kadar göreve gelmemesinin hem kendisi hem de Erzincan için daha iyi olacağını düşünüyorum." şeklinde konuşuyor. Memur-Sen Erzincan İl Başkanı Temel Çiçek de Erzincan'da söz konusu davaya müdahil olanların kaygıları bulunduğunu belirterek, "Şu an Erzincan'da bu davayla ilgili müdahil olmuş insanların kaygıları var." diyor.

Etiketler :