Görüldükleri Yerde Yakalayın

Görüldükleri Yerde Yakalayın

Meclis adım atmayınca iş polise düştü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi altı BDP'li milletvekili için 'görüldüğü yerde yakalama' kararı çıkardı

BDP'lilerin ifade krizini çözmek için Meclis adım atmayınca iş polise düştü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi altı BDP'li milletvekili için 'görüldüğü yerde yakalama' kararı çıkardı

Türkiye tarihinde bir ilke daha sahne oldu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi BDP’li altı milletvekili hakkında ifade vermeleri için ‘günsüz olarak zorla’ getirme karar verdi. Polisler milletvekillerini gördükleri yerde yakalayarak, ifade vermeleri için zorla mahkemeye götürecek.

Eski DTP milletvekilleri ile yargı arasındaki ifade krizi tırmanıyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün haklarındaki davalarda ifade vermeye gelmeyen milletvekilleri Ahmet Türk, Emine Ayna, Selahattin Demirtaş ve Aysel Tuğluk’un ‘günsüz olarak zorla getirilmesine’ karar vermişti. Mahkeme dün de BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Fatma Kurtulan ve Emine Ayna’nın da aralarında bulunduğu 26 kişi için ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla açılan davayı ele aldı.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Tuncel, Ayna ve Kurtulan’ın duruşmada hazır edilmediğini görünce “Yazılan müzekkereye verilen cevapta şahısların Balgat’da bulunan eski DTP yeni BDP Genel Merkezi binasında bulunmadığından temin edilemediğinden bildirildiği konuya ilişkin tutanak tutulduğu anlaşılmıştır” dedi.

Savcı Kubilay Taştan savunmaları alınmayan sanıkların ‘günsüz olarak zorla hazır edilmesini’ talep etti. Tuncel’in avukatı Nuri Özmen söz alarak, “Günsüz denildiği sırada güvenlik her an alıp getirilebilir gibi bir durum anlaşılıyor. Duruşma günü hazır edilmesi ibaresi konulmasını istiyoruz” dedi.

Mahkeme verilen aranın ardından milletvekillerinin görevi nedeniyle sık sık adreslerinden ayrıldığına ve il dışında bulunduğuna vurgu yaparak şu kararı verdi:

“Sanığın görevi nedeniyle sık sık adresinde ayrılması, il dışında olması, bu nedenle belirtilen günde hazır edilmemesi ihtimalide nazara alınarak Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 146 ve 199. maddeleri uyarınca savunmasını alınması için günsüz olarak zorla hazır edilmesi hususunu Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne müzekkere yazılmasına karar verildi.”

Mahkeme kararının infazı için Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla kolluğa bildirecek. Polis veya jandarmanın eski DTP’lileri gördükleri yerde mahkemeye götürmesi gerekecek. Karar TBMM polisine ve milletvekillerinin oturduğu yerlerdeki karakollara da bildirilecek. Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkında verdiği kapatma kararının gerekçesi yayımlanmadığı için siyasi yasak getirilen Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün vekillikleri devam ediyor. Tuğluk, Türk ve diğer milletvekillerinin Meclis’e gelmeleri durumunda zorla getirilmeleri en azından kâğıt üzerinde mümkün olabilecek. BDP’liler, polisin izlediği bir basın açıklaması veya benzeri etkinliğe katılmaları halinde de karar uygulanabilecek. Karar, ‘günsüz’ olduğu için polisin duruşmanın yapılacağı nisan ayını beklemesi şart değil.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın görüşülmesinden önce Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler, BDP Genel Merkezi’ne Tuncel ve Tuğluk’u getirmek için gitti. Ancak Tuncer ve Tuğluk’u bulamayan polisler tutanak tutarak mahkemenin “zorla getirilme” kararını tebliğ etti. Tuncer ve Tuğluk, polislerin ayrılmasından bir süre sonra Genel Merkez’e gelerek açıklamalarda bulundu.

MESUT HASAN BENLİ –RADİKAL

 

 

Etiketler :