Gözler bugün yapılacak pazarlıkta

Gözler bugün yapılacak pazarlıkta

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın net tavrının ardından gözler bugün başlayacak olan yeni tur pazarlıklara çevrildi.

Memurlar daha yüksek bir teklif görmezse 21 Mayıs'ta iş bırakma sinyali verdi.

Hükümet ve kamu çalışanları arasında süren zam pazarlığında bugün zorlu bir sürece giriliyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin bugün yeni bir teklifle masaya gelmesini bekleyen sendikalar 21 Mayıs'ı işaret ediyor. Memur-Sen 21 Mayıs'a kadar masada kalma ve hükümeti sıkıştırma yolunu seçerken Türk Kamu-Sen ise şimdiden, yani pazarlık henüz sonuçlanmadan alanları işaret etti ve tarih olarak da 21 Mayıs'ı gösterdi.

Bu nedenle bugün başlayacak olan yeni tur pazarlıklar kritik önem taşıyor. Memur-Sen de alanlara dökülme olasılığını gözardı etmiyor. Bu nedenle 21 Mayıs'a kadar hükümetin teklifini tatmin edici bir seviyeye çekmemesi durumunda 21 Mayıs'ta Türkiye'yi bir eylem dalgası bekliyor gibi görünüyor.

Öte yandan hükümet yetkililerini sıkıştıran en önemli nokta ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memura verilecek olan yüzde 3+3 zam teklifiyle ilgili 'Hesaplar yapıldı. Yoksa Yunanistan gibi oluruz ' sözleri. Bu sözler, hükümetin pazarlık masasında sert oynayacağının bir kanıtı olarak gösteriliyor.

MEMUR-SEN: YENİ TEKLİF BEKLİYORUZ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde bugün kıran kırana pazarlık başlayacağını belirterek, hükümetin yeni bir teklifle gelmesini beklediklerini söyledi.

Amaçlarının üzüm yemek olduğunu kaydeden Gündoğdu, 4 milyon memuru, emekliyi memnun etmek için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, gelinen nokta itibariyle ümitlerinin, sivil baskı unsuru olan tepkiler dolayısıyla arttığını ifade etti. 'Bugün, kıran kırana pazarlık başlıyor ' diyen Gündoğdu, şu ifadeleri kullandı:

'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in getirdiği teklifi beğenmedik. Yarın, yeni bir teklifle gelmelerini bekliyoruz. Toplu sözleşme görüşmelerinden iyi bir sonuç almayı hedefliyoruz. 4 milyon çalışana yapılacak zam milyonlarca esnafın da can suyu olacak. '

''Türkiye Kamu-Sen'in 23 Mayıs'ta yapacağı iş bırakma eylemine destek verecek misiniz?'' şeklindeki bir soru üzerine ise Gündoğdu, masadan sonuç almak için hükümeti sıkıştırmanın daha doğru olduğunun altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti:

'21 Mayıs gece yarısına kadar yapılacak her eylemin masadan anlamlı bir sonuç çıkmasına destek olacağız. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda da sonuç çıkmazsa bu zamana kadar Memur-Sen hiç bir yanlışa tepkisiz kalmamıştır, elbette tepkimizi Başkanlar Kurulu'nda kararlaştırır, ortaya koyarız. Biz bu masaya olan ümidimizi koruyoruz. Bu koruma doğrultusunda da siyasi sorumluluğu olan iktidara ve onun buradaki temsilcisi Kamu İşveren Heyet Başkanı'na 'vermeye mecbursunuz' diyerek baskı üretiyoruz. '

KAMU-SEN'DEN 21 MAYIS GÖZDAĞI

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, ''Buradan Memur-Sen'e toplu sözleşme bitmeden 21 Mayıs'ta iş bırakma eylemi teklif ediyorum'' dedi.

Memur sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin altıncı oturumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda devam ediyor.

Oturuma verilen arada gazetecilere açıklama yapan Koncuk, Türkiye Kamu-Sen ile KESK'in 23 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapma konusunda mutabakat sağladığını ancak Memur-Sen'den eyleme katılma konusunda olumlu ya da olumsuz bir cevap gelmediğini söyledi.

''Eylem kararımızın 23 Mayıs olması toplu sözleşme masasına hala umut bağladığımızın göstergesidir'' diyen Koncuk, toplu sözleşme sürerken iş bırakma eylemi yapmayı doğru bulmadıklarını ifade etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun 23 Mayıs'ta yapılacak iş bırakma eyleminin, Hükümet'e karşı değil Kamu Görevlileri Hakem Heyeti'ne karşı olacağını söylediğini hatırlatan Koncuk, şunları kaydetti:

''Gündoğdu'nun toplu sözleşme bitmeden iş bırakma eylemi yapma isteği varsa henüz toplu sözleşme masası devam ediyor, bu isteğine hemen cevap verebiliriz. 21 Mayıs'ta genel grev, iş bırakma eylemi yapabiliriz. Zaman geçmiş değil. KESK de kabul ederse KESK'le beraber, KESK kabul etmezse Memur-Sen'le beraber, Türkiye Kamu-Sen olarak 21 Mayıs Pazartesi günü iş bırakma eylemi yaparız. KESK ile de sözümüz üzerine 23 Mayıs'ta ikinci bir iş bırakma eylemi yaparız. Buradan Memur-Sen'e toplu sözleşme bitmeden 21 Mayıs'ta iş bırakma eylemi teklif ediyorum. Masa bitmemiştir. Memur-Sen, 21 Mayıs'ta iş bırakma kararına varsa hemen bu kararı alırız, KESK'i de ikna ederiz, 21 Mayıs'ta eylemimizi yaparız.''

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.