Grip tedavisinde bol sıvı almak önemli

Grip tedavisinde bol sıvı almak önemli

Havaların soğumasıyla salgın halinde yayılmaya başlayan grip hastalığında antibiyotik tedavisinin gereksiz olduğu belirtildi.

Dahiliye Uzmanı Dr. Serdal Baysal, grip durumunda yatak istirahati, bol sıvı gıda ve semptomatikilaçtedavisinin yeterli olduğunu belirterek, antibiyotiklerin hiçbir faydasının bulunmadığını söyledi.

Gribin, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında kolaylıkla bulaştığını vurgulayan Baysal, hastalığın yüksek ateş, öksürük, kas ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi belirtileri olduğunu kaydetti. Grip hastalığına yakalandıktan sonra tedavisinin semptomatik olduğunu vurgulayan Baysal, "Tedavide yatak istirahati, bol sıvı gıdalar ve semptomatik ilaç tedavisi yeterlidir. Gripte antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur." dedi.

Sağlıklı insanlarda gribin, 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileştiğine dikkat çeken Baysal, kronik hastalığı olanlar, kalp-akciğer hastalar, yaşlılar, şeker hastalığı olanlarda zatürre, beyin iltihabı, kalp kası iltihabı gibi ciddi ve ölümcül komplikasyonlara neden olduğunu ifade etti.

Bu durumlarda ölümcül olabilen gripten korunmanın tek yolunun aşı olduğunu dile getiren Baysal, şu bilgileri verdi: "Aşının yararlı olabilmesi için salgın başlamadan önce yani Eylül- Ekim aylarında yapılmalı. Genel olarak 65 yaş ve üstü bireyler, altı aydan büyük tüm bebekler, çocuklar, ilk üç ayından sonra tüm hamilelerin aşı olması önerilir. Kronik hastalığı (kalp yetmezliği, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, kanser hastalığı) olanlar, öğrenciler, öğretmenler, doktorlar, hemşireler,hastaneçalışanları, askerler, yurtlarda yaşayan öğrenciler yüksek risk gurubuna girdiğinde aşılanmaları önerilir."


CİHAN

Etiketler :