Gripten kurtulamayanlara öneriler

Gripten kurtulamayanlara öneriler

"Bir ay önce grip oldum ama öksürüğüm bir türlü geçmedi mi? diyorsunuz...

Son dönemlerde en çok rastlanan, şikayetleri uzun süren ve arkasında inatçı öksürükler bırakan grip, havaların soğuması ile hızla artış gösteriyor.

Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Gürkan Yurteri, hasta öksürdüğünde milyonlarca virüsün havaya yayıldığını ve eğer virüse karşı bağışıklık yoksa 1-4 gün içinde hastalığın kendini gösterdiğini söyledi.

Yurteri, sinema, otobüs, okul, ibadet yerleri gibi insanların toplu bulunduğu yerlerde yüzlerce kişinin hastalık kapabildiğini ifade etti. Yurteri, "Özellikle çocuklar okuldan kaptıkları mikrobu evlerine getirerek diğer aile bireylerine hastalığı bulaştırabilir. Virüs, dış ortamda 2-8 saat varlığını sürdürebilir. Bu özellikle hasta bir kişinin dokunduğu yerlere (kapı kolu, telefon, masa, merdiven korkulukları vs.) sağlıklı insanlar temas ettiklerinde virüsü alır. Ellerini ağızlarına, gözlerine götürdükleri zaman kendilerine virüsü bulaştırmış olur." dedi.

Gürkan Yurteri'nin verdiği bilgiye göre, grip, uzun süre tedavisiz kaldıktan sonra geçse bile arkasında inatçı öksürük bırakabiliyor. Çünkü virüs hava yollarını hassaslaştırıyor. Hasta, ısı değişikliklerinden, hava kuruluğundan, tozlardan daha kolay etkilenip öksürüyor. Bu nedenle gribin etkileri tamamen ortadan kalkana kadar istirahat edilmeli ve bu süreçte de beslenme düzenine özen gösterilmeli.

Virüsün bulaşmasını önleyin

Öncelikle hasta olan kişiler evlerinde izole edilmeli ve tedavilerine hemen başlanmalıdır. Hastalar ancak ateşleri düştükten bir gün sonra işlerine dönebilir. Ayrıca tüm hastalara virüsü nasıl bulaştırdıkları anlatılmalı, neler yapmaları gerektiği söylenmelidir.

Antiviral ilaçlar, gribin hem daha hafif hem de kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Hasta şikâyetleri başladıktan 48 saat içinde doktor tavsiyesiyle başlanması gerekir. Ayrıca virüsün başkalarına bulaşmasına da engel olur.

Yorgunluk, ağrı, burun akıntısı, öksürük gibi şikayetler için antigribal ilaçlar, ağrı kesiciler alınabilwir. Hastalık hava ve temas yoluyla bulaştığından bunlara yönelik de tedbirler alınması gerekir. Hastalar hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık mendil kullanmalı, işlemden sonra hemen çöpe atmalı, ortalıkta bırakmamalıdır.

Gripte antibiyotikler, tedavide en son akla gelmesi gereken ancak komplikasyonlar ortaya çıktığında kullanılabilecek ilaçlardır. Özellikle doktora danışılmadan her gün alınan C vitamini, gribi önlemenin yolu değildir. Zamanla vücutta tehlikeli bir birikmeye de yol açılabilir.

Soğuk algınlığı yavaş yavaş belirir. Yavaş yavaş gelişen halsizlik, hapşırık, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, balgamlı ya da kesik kesik öksürme, soğuk algınlığının belirtileridir. Soğuk algınlığı, ayakta ve hafif olarak atlatılır.

Grip belirtileri aniden ortaya çıkar. Hasta sabah işe giderken iyidir, 3-6 saat içinde birden üşüme, aşırı halsizlik, yorgunluk, ateş yükselmesi ortaya çıkar. Yaygın vücut ve baş ağrısı, özellikle göğüste rahatsızlık (baskı, ağrı) hisseder. Yorgunluk tahammül edilemez boyutlara ulaşır, tabloya kuru karakterde bir öksürük eşlik edebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :