Guantanamo'dan ŞOK  fotoğraflar

Guantanamo'dan ŞOK fotoğraflar

ABD'nin yüzlerce kişiyi yargılamaksızın alıkoyduğu Guantanamo'ya ait daha önce görülmemiş fotoğraflar yayınlandı.

ABD'nin yüzlerce kişiyi yargılamaksızın alıkoyduğu Guantanamo'ya ait daha önce görülmemiş fotoğraflar yayınlandı.

Prangalar ve dikenli tellerle süslü fotoğraflara bakıldığında mizansen havası hemen hissediliyor. Sınıflarda 'hayat dersleri' alan tutsakların usanmış hali dikkat çekiyor.

Halihazırda 200'den az kişinin tutulduğu Küba'daki Guantanamo askeri üssüne şimdiye dek 780 kişi getirildi.

Bazıları sebepsiz yere alıkonulduktan sonra kendilerine hiçbir suçlama yöneltimeden serbest bırakıldılar. Öldürülme ya da işkence korkusuyla farklı ülkelere gönderildiler.

Fotoğraflar, sanki sıkıntıyla gün geçiren mahkumların bulunduğu sıradan bir cezaevine ait gibi. Ama bunların Guantanamo'nun görüntülenmesi 'izin verilen' yüzünün fotoğrafları olduğu muhakkak.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkenin imajını düzeltme gayretiyle Guantanamo'yu kapatma sözü vermişti. İnsan hakları örgütleri ise Washington'ın çok sayıda insanı yargılama olmaksızın tutarak nasıl bir barış ve demokrasi mesajı verebileceğini merak ediyor ve işkence iddialarını sorguluyor.

Obama yönetimi, tutukluları Illinois'deki bir cezaevine koymayı planlıyor. Obama'nın Guantanamo'yu kapatmak için verdiği son süre ocak ayında doldu. Yetkililer ise yeni bir tarih vermekten kaçınıyor.

Dünya Bülteni

Etiketler :