Güçlü Türkiye, güçlü ordu ve

Güçlü Türkiye, güçlü ordu ve

Genelkurmay Başkanlığı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluş yıldönümü münasebetiyle hazırladığı AFİŞ:

Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)'nın 2. Malzeme Sergisi, 1-10 Ekim tarihleri arasında Ankara'da açılacak. Genelkurmay Başkanlığı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluş yıldönümü münasebetiyle hazırladığı ve internet sitesinden bir süre sonra kaldırdığı afişlerde yer alan 'Güçlü Türkiye, güçlü ordu' sloganı, serginin ana teması oldu.

Ankara Sanayi Odası (ASO), Rixos Grand Otel'de TSK 2. Malzeme Sergisi ile Ankara Sanayi Fuarının tanıtım toplantısını yaptı. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra Ankara milletvekilleri, belediye başkanları, üniversite rektörleri ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

 

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TSK'nın şu anki faaliyetlerini devam ettirebilmesi için yedek parça, lojistik ve levazım malzemelerine ihtiyacı olduğunu söyledi. Savunma sanayimizin, ülkemiz ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirilmesi ve bu alanda mümkün olduğunca dışa bağımlılığın azaltılması ve ihracatın ithalatı karşılama oranının artırılmasına yönelik II. TSK Malzeme Sergisi düzenleneceğini dile getiren Özdebir, sergi kapsamında TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda alımını yapmakta olduğu yaklaşık 10 bin adet lojistik ürünün sergilenerek yerli üreticilere tanıtılması, böylelikle, söz konusu ürünlerin yerli sanayi tarafından üretilebilmesine imkân tanınmasının amaçlandığını kaydetti.

 

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise 2023 yılında Cumhuriyetin 100 yaşında olacağını belirterek devletin bunun için bazı plan ve projeler hazırladığını ifade etti. Her vilayetinde 100. yıl için vizyon amaçlı eylem planı hazırlamasını isteyen Çiçek, devletin herşeyi yapmasının mümkün olmadığını, teşvik edici olduğunun altını çizdi. Bakan Gönül ile Çağlayan da fuarın savunma sanayindeki önemine değinerek Türk ihracatının geldiği noktaya dikkat çektiler.

 

"GÜÇLÜ TÜRKİYE, GÜÇLÜ ORDU"

 

1-10 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan TSK 2. Malzeme Sergisi'nin en dikkat çekici yönü ise hazırlanan afiş oldu. Genelkurmay Başkanlığı, geçtiğimiz yıl kamuoyuna duyurduğu "Güçlü Ordu Güçlü Türkiye" sloganını değiştirdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluş yıl dönümünde hazırladığı afişte 'Ordu'dan önce bu defa 'Türkiye' ifadesi yer aldı. Slogan; "Güçlü Türkiye Güçlü Ordu" şeklinde kullanıldı.

 

Ancak bu değişimin haberleri basın yayın organlarında yer almasıyla birlikte Genelkurmay, hiçbir açıklama yapmadan afişleri internet sitesinden kaldırdı. Kamuoyunda büyük destek bulan yeni sloganın siteden kaldırılmasının sebebi ise iddialara göre teknik bir hataydı. TSK'nın bu sloganı tekrar kullanıp kullanmayacağı bilinmiyordu.

 

Genelkurmay ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kaldırılan "Güçlü Türkiye Güçlü Ordu" sloganı, bu defa Türk Silahlı Kuvvetleri TSK 2. Malzeme Sergisi'nde ortaya çıktı. Sergi için hazırlanan afişin başında Türkiye Cumhuriyeti Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı yazısı yer aldı. Serginin yapılacağı yerin ve tarihlerin yer aldığı afişte slogan olarak ise "Güçlü Türkiye, Güçlü Ordu, Güçlü Sanayi" yer aldı.

 

Genelkurmay Başkanlığı, geçtiğimiz yıl 30 Ağustos Zafer Haftası ile 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle hazırladığı afişlerde 'Güçlü ordu, güçlü Türkiye' sloganını tercih etmişti. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Türk Silahlı Kuvvetleri; Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri olan laiklik, demokrasi, sosyal ve hukuk devleti ilkelerine yürekten bağlılığı, üstün disiplin anlayışı, köklü gelenekleri, itidalli ve kararlı yaklaşımı, hepsinden önemlisi Türk milletinden aldığı güçle dün olduğu gibi bugün de ve yarın da üstlendiği her görevi başarıyla yerine getirmeye devam edecektir. Şüphesiz ki; güçlü ordu, güçlü Türkiye'dir." ifadelerini kullanmıştı.

 

Söz konusu afişler ve Genelkurmay Başkanı'nın ifadeleri siyasilerin ve akademisyenlerin tepkisine sebep olmuştu. Güçlü Türkiye'nin varlığının 'güçlü ordu' şartına bağlanamayacağını ifade eden aydınlar, Türkiye'nin güçlü olması durumunda ordunun da güçlü olabileceğini aktarmış ve önceliğin orduya değil, güçlü Türkiye'ye verilmesi gerektiğini söylemişti. Genelkurmay Başkanlığı, kamuoyunu uzun süre meşgul eden eleştiriler üzerine bu yıl yeni bir düzenlemeye gitti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2219'uncu kuruluş yılı için hazırlanan afişlerde 'Güçlü ordu, güçlü Türkiye' yerine, 'Güçlü Türkiye, güçlü ordu' sloganı kullandı. Fakat daha sonra bu afişleri yayından kaldırdı. Genelkurmay'ın internet sitesinde arşiv bölümünde 'Güçlü Ordu-Güçlü Türkiye' afişleri hâlâ yer alıyor.

Etiketler :