Gül, ankette Erdoğan'a fark attı

Gül, ankette Erdoğan'a fark attı

Metropoll'ün Köşk anketinde Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'a fark attı. Ankete katılanlardan AKP'lilerin yüzde 51,6 Gül'ün Cumhurbaşkanlığına destek vermesi dikkat çekti.

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar tarafından yapılanEylül-2012 Türkiye Siyasal Durum Araştırması”, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili çok tartışılacak sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmaya göre AKP tabanının yüzde 51.6’sı Abdullah Gül’ün yeniden Cumhurbaşkanı olmasına destek verirken, Köşk’te Başbakan Erdoğan’ı görmek isteyen AKP’lilerin oranı yüzde 38.8’de kaldı.

CHP SEÇMENİ

Araştırmada diğer partilerin Cumhurbaşkanı tercihleri de yer alıyor. CHP’li seçmenin yüzde 48’i Gül’e destek verirken,

MHP SEÇMENİ

MHP tabanından yüzde 58’inin tercihi de Gül’den yana. Bu soruya cevap veren deneklerin tümünün ortaya koyduğu sonuçlar ise “yüzde 20.5 Abdullah Gül”, “Yüzde 17.8 Başbakan Erdoğan” şeklinde.

Metropoll’ün, Prof. Dr Özer Sencar, Prof. Dr. İhsan Dağı, Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Dr. Sıtkı Yıldız ve Prof. Vahap Coşkun’un da dahil olduğu araştırma grubuna hazırlattığı çalışmada, “Cumhurbaşkanlığı için Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan arasında bir tercih yapmak durumunda olsanız” sorusuna verilen cevap, Türk siyasetine ilişkin ilginç sonuçlar ortaya koydu.

YÜZDE 51 KÖŞK'TE ABDULLAH GÜL'Ü GÖRMEK İSTİYOR

Partilerin taban tercihleri göz önünde bulundurularak ortaya konan sonuca göre halkın yüzde 51’i Gül’ü, yüzde 23’ü de Erdoğan’ı tercih edeceğini söylüyor. Bu cevabın partilere göre dağılımında AKP açısından ilginç sonuçlar var. AKP’lilerin yüzde 51.6’sı bu soruya “Gül” cevabını verirken “Erdoğan” diyenler yüzde 38.8. CHP’liler arasından ise yüzde 47.9 “Gül”, yüzde 4.6 “Erdoğan” cevabı çıkıyor.

YÜZDE 59,5 GÜL YENİDEN ADAY OLMALI

AKP’liler arasında yapılan araştırmada “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Gül yeniden aday olmalı mı” sorusuna yüzde 59.5 ile “Evet” cevabı verilirken “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 21.4’te kalıyor.

“Taktik oy”ların etkisi

Araştırmada bu duruma gerekçe olarak, AKP’li olmayan dolayısıyla kendi adayının cumhurbaşkanı seçilmesine ihtimal vermeyenlerin “taktik oy” kullanması gösteriliyor. AKP’de Gül’e olan destek ise, “Köşk’teki performansından duyulan memnuniyet ve Erdoğan’ın liderliğinden yoksun kalacak partinin geleceğiyle ilgili duyulan kuşkuyla açıklanıyor.

Kaynak: Taraf

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.