Gül, Endonezya'dan savunma projesiyle döndü

Gül, Endonezya'dan savunma projesiyle döndü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Endonezya arasında gelişen ilişkilere yeni bir boyut kazandıran ziyaretinden 400 milyon dolarlık savunma projesiyle birlikte döndü.

Projeye göre Aselsan, Roketsan ve FNSS, Endonezya ordusu için telsiz, roket ve zırhlı kara platformları üretecek. İki ülke ticaret hacmi projeyle birlikte ciddi artış gösterecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün sona eren Endonezya temaslarından, Türk savunma sanayiini sevindirecek bir haber geldi. Türkiye ve Endonezya arasında çeşitli savunma projeleri kapsamında 400 milyon dolarlık anlaşmaya varıldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yetkililerinin verdiği bilgilere göre, 400 milyon dolarlık pastadan Aselsan, Roketsan ve FNSS pay alacak. Aselsan Endonezya için telsiz üretirken, Roketsan roket sistemleri ve mühimmat projeleri üzerinde çalışacak. FNSS ise Endonezya ordusu için zırhlı kara platformlarının üretimini üstlenecek. Tüm projelerin bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. İki ülke arasındaki askeri işbirliğine de önemli katkı yapacak anlaşmalara SSM Müsteşarı Murad Bayar ve Endonezya Savunma Bakanı Yardımcısı Sjafrie Sjamsoed imza koydu. Savunma bürokratları, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,8 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, "Bu rakam Türkiye ve Endonezya için gerçekten çok az. Savunma alanındaki projeler, ticaret hacminin istenilen seviyeye gelmesi için önemli bir basamak teşkil edecek." diyor. Endonezya'dan istediği projeleri alan Savunma Sanayii'nin yeni hedefi ise Latin Amerika. Önümüzdeki günlerde çeşitli projelerle ilgili Brezilya, Şili, Kolombiya ve Peru'da temaslarda bulunulacak.

Yemen ve Bahreyn'de mezhep çatışması uyarısı

Endonezya'ya düzenlediği ziyaretle Türkiye ile Endonezya arasındaki işbirliğinin yeni bir ivme kazanmasını sağlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e dün Endonezya Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan halk hareketlerini değerlendirerek, "Tunus'tan Mısır'a, Libya'dan Yemen'e halklar artık seslerini yükseltmekten kaçınmıyor, taleplerini dile getiriyor ve hükümetleri doğru şekilde yönlendiriyor. Sonunda korku gitti." şeklinde konuştu. "İslam dünyasının kalbinde tarihi dönüşüm" başlıklı konuşmasında İslam ile demokrasinin birbiriyle bağdaşmadığını savunanları, yanıldıklarını kabullenmeye çağıran Gül, "Değişime neyin sebep olduğunun artık önemi yok. Değişim artık bir seçenek değil, bir ihtiyaç ve gerçeklik." dedi.

Ortadoğu'da yönetim karşıtı hareketlerin devam ettiği Bahreyn ve Yemen'e konuşmasında yer veren Gül, bu ülkelerde mezhep çatışması uyarısında bulundu. Şii ve Sünni nüfusun hassas dengeler üzerinde bulunduğu bu ülkelerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı, "Bahreyn ve Yemen'deki olası mezhep çatışmaları gerçek anlamda bir felaket olur. Tüm bölgeyi ateşe sürükleyecek böyle korkunç bir gelişme, bedeli ne olursa olsun engellenmelidir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve heyet üyeleriyle fahri doktora töreninin ardından Cakarta'daki Kharisma Türk Okulu'nu ziyaret etti. Endonezyalı öğrencilerin oluşturduğu Mehteran bölüğünün sergilediği mehter marşlarıyla karşılanan Gül, sınıfları gezerek, öğrencilerle sohbet etti. Fizik sınıfında bir öğrenci Sezen Aksu'nun "Sen Ağlama" şarkısını söyledi ve Hayrünnisa Gül'e eşarp hediye etti. Hayrünnisa Gül de öğrencinin ders kitabını imzaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.