Gül: İsrail'i Affetmeyeceğiz

Gül: İsrail'i Affetmeyeceğiz

AİGK/CICA 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, liderlerle görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail için net konuştu.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, liderlerle görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail için net konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla yaptığı ikili görüşmeler sona erdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çırağan Sarayı Sultan Süiti'nde son olarak İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü.

Alınan bilgiye göre, görüşmelerde, İsrail ile yaşanan son gelişmeler de gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuklarına, İsrail'in yardım gemilerine saldırısı konusunda ''İsrail'i kabul edilebilir bir düzeltme yapmadığı sürece affetmeyeceğiz'' dediği öğrenildi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da görüşmede, İsrail'in yardım gemilerine saldırısının kabul edilemez olduğunu ve Türkiye'ye bu konuda tam destek verdiklerini dile getirdi.

''DİPLOMATİK ÇABANIN NETİCE VERECEĞİNİ DÜNYAYA GÖSTERMEK LAZIM''

Gül-Ahmedinejad görüşmesinde Tahran Anlaşması da gündeme geldi. Ahmedinejad, Türkiye'ye gösterdiği güven için teşekkür etti. Görüşmede, İran'ın nükleer dahil bütün konularda muhataplarıyla yapacağı diplomatik görüşmelerinin önemine vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün görüşmede ''Diplomatik çabanın netice vereceğini dünyaya göstermek lazım'' dediği, Ahmedinejad'ın ise buna açık olduklarını dile getirdiği belirtildi.

Irak konusunun da gündeme geldiği görüşmede, Irak'ta herkesi temsil eden bir hükümetin önemine vurgu yapılarak, komşu ülkeler dahil bütün ülkelerin buna yardımcı olması gerektiği ifade edildi. 

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşmede ise, Karzai Afganistan'da düzenlenen ''Barış Jirgası''nın başarılı geçtiğini kaydetti.

Türkiye'nin doğu ile batı arasındaki rolünün önemine değinen Karzai, Afganistan'daki barış sürecine Türkiye'nin katkılarından, Washington ziyaretinde de övgüyle bahsedildiğini anlattı.

Gül'ün Türkiye'nin AİGT dönem başkanlığını iki yıllığına devraldığı Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile görüşmesinde ise enerji konuları gündeme geldi.

Görüşmede ayrıca Kırgızistan'da yaşanan son gelişmelere de değinilerek, Türk Konseyi çerçevesinde neler yapılabileceği ele alındı.

AA

Etiketler :