Gül: Türkler sömürgeci zihniyete sahip değil

Gül: Türkler sömürgeci zihniyete sahip değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gana'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Gana Parlamentosuna hitap etti.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkler zamanın Avrupa devletlerinden farklı olarak çok kuvvetli oldukları dönemlerde dahi asla sömürgeci bir zihniyete sahip olmamışlar, Afrika halklarını her zaman samimi ve sıcak hislerle kucaklamışlardır'' dedi.

Gül, Gana'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Gana Parlamentosuna hitap etti. Gana'ya Türkiye'den cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti gerçekleştirmekten ve parlamentoya hitap etmekten onur ve mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, ''Ülkemeve şahsıma tanınan bu imtiyaz, bizim için gurur ve kıvanç vesilesidir'' diye konuştu.

Gana'nın 1957'de Sahra altı Afrika'da bağımsızlığını kazanan ilk ülke olduğunu anımsatan Gül, bu durumun Gana'yı ayrıcalıklı bir konuma getirdiğini ve diğer Afrika halklarına örnek olduğunu söyledi.

Gana'nın bağımsızlık sürecinde tarihi rol oynayan ilk Cumhurbaşkanı Kwame Nkrumah'ı saygıyla andığını dile getiren Gül, Gana'nın Nkrumah önderliğindeuluslararası toplumda müstesna bir yer edindiğini kaydetti. Gül, Nkrumah'ın ''Afrika Birleşik Devletleri'' fikrinin bugün de Afrika birliği için öncelikli bir hedef olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda galip devletlere karşı Atatürk önderliğinde verdiği kurtuluş mücadelesinin zaferle sonuçlandığını anlatan Gül, bu zaferin ve Türkiye'nin o yıllarda gerçekleştirdiği reformların Afrika'da derin izler bıraktığını, sömürge rejimi altında yaşayan halklara ilham vegüç kaynağı olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, yüzyıllar öncesine uzanan köklü bir geçmişe dayandığını belirterek, şöyle konuştu:

''Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunan birçok ülkede Osmanlı Devleti'nden miras kalan sayısız eser ve ortak gelenek ve görenekler hala yerlerini korumaktadır. Türkler zamanın Avrupa devletlerinden farklı olarak çok kuvvetli oldukları dönemlerde dahi asla sömürgeci bir zihniyete sahip olmamışlar, Afrika halklarını her zaman samimi ve sıcak hislerle kucaklamışlardır. Afrika ile ilişkilerimizi dostluk, eşitlik ve işbirliği temelinde geliştirmeye kararlıyız. Bu maksatla 1998'den beri siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliğini çeşitlendirmeye ve derinleştirmeye yönelik kapsamlı bir açılım politikası uygulamaktayız. Türkiye'nin Afrika'da açılım politikası kısa vadeli çıkar ve beklentilerden uzak, uzun soluklu ve karşılıklı yararı esas alan vizyonel bir anlayışa dayanmaktadır. Bu anlayış Türk ve Afrika halkları arasındaki dostluk hislerinin tezahürü ve tabii neticesidir.''

-AFRİKA'NIN KALKINMASINI HEDEFLEYEN ENTEGRE POLİTİKA-

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afrika'ya yöneliminin kıtanın kalkınmasını hedefleyen entegre bir politikanın ürünü olduğunu vurgulayarak, bu politikanınsağlık, tarım, sulama, enerji ve eğitim alanları ile düzenli insani yardımları da içerdiğini söyledi.

Afrika'nın, Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için fırsatlar kıtasına dönüşmesini samimi bir şekilde arzu ettiklerini dile getiren Gül, dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomik gücü olan Türkiye ile hızla gelişen Afrikaülkeleri arasında çok geniş işbirliği alanlarının bulunduğunu söyledi.

Gül, Türkiye'nin 37 Afrika ülkesinde projeler gerçekleştiren TİKA'nın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri ile Afrika ile arasındaki bağları giderek güçlendirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısının 22'ye ulaştığını belirten Gül, bu sayının önümüzdeki yıl 32'ye çıkacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ''Birçok batılı ülke Afrika'daki büyükelçiliklerini kapatırken Türkiye'nin yeni temsilcilikler açması sizlere duyduğumuz güveni ve Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizin geleceğine verdiğimiz önemin göstergesidir'' dedi.

Türkiye ile Gana arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Gül, 1998'de yaklaşık 27 milyon dolar sevilesinde olan ticaret hacminin 2010'da 300 milyon dolara yaklaşmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye'nin Gana'dan 190 milyon dolarlık ithalat yaptığını, bu ülkeye 110 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Gül, karşılıklı ticaret dengesinin ''kazan-kazan'' politikasını ortaya koyduğunu ifade etti.

İki ülke arasında özellikle enerji, altyapı ve inşaat sektörlerinde karşılıklı yarara dayanan ciddi işbirliği imkanları bulunduğuna inandıklarını söyleyen Gül, Türk firmalarının önemli projelere imza atarak Gana'nın kalkınmasına katkıda bulunabileceğini belirtti.

Gül, bu bağlamda her iki ülkenin ortak çıkarı ve halklarının refahı için temasları yoğunlaştırmaya, işbirliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül parlamentoya hitabından önce Türk ve Ganalı adamları ile basına kapalı kahvaltıda bir araya geldi. Gül, daha sonra Gana'nın kurucu Cumhurbaşkanı Kwame Nkrumah'ın anıt mezarına çelenk koydu. Anıt mezar alanındaki müzeyi de ziyaret eden Gül, yetkililerden bilgi aldı.

AA

Etiketler :