Gülen'i istemek hukuki hakkımız

Gülen'i istemek hukuki hakkımız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO zirvesinde ABD Başkanı Obama'dan Fetullah Gülen'in iade edilmesine ilişkin talebini değerlendirdi

Davutoğlu, son operasyonlarla paralel yapıya ilişkin belge ve bilgilerin elde edildiğini kaydederek, 'Dışarıdaki irtibatları bağlamında Pensilvanya'da oturan bir kişiyle ilgileri varsa tabii o ülkeye yönelik bu tür faaliyetlerin sona erdirilmesi yönünde taleplerde bulunma hakkımız var' dedi. TBMM'de güvenoyu aldıktan sonra memleketi Konya'ya teşekkür ziyaretinde bulunan Başbakan Davutoğlu, gündeme ilişkin gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını cevaplandırdı. İşte Davutoğlu'nun memleketi Konya'da gazetecilere verdiği cevaplar:

BÜROKRASİYİ TANIYACAĞIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan sizinle ilgili 'Davutoğlu tutmuştur' dedi. Siz Başbakan olarak ne gibi icraat yapacaksınız?

Diyanet'i bizzat uhdeme almamın sembolik önemi çok büyük. Din o kadar önemli bir unsur haline geliyor ki, radikallaşmeyi engellemek adına atılacak adımlar önemli. IŞİD dahil bu konularda adımlar atılmazsa Suriye ve Irak'ta parçalanmalar olur. Bugün başbakana bağlanması önemli bir yeniliktir. İkinci önemli yenilik, Bakanlar Kurulu haftada bir toplanacak. Üçüncüsü, bakanları tek tek ziyaret ederek yerinde brifing alacağım, başbakanlığa çağırmayacağım. Aynı zamanda personeli de yakından tanıyacağım. Genelkurmay dahil... Bütün bürokratları tanımak istiyorum.

ÇATI ADAY SEÇİLSE ÇÖZÜM SÜRECİ BİTERDİ

Aynı şeyi parti içinde de yapacağım. Genel Başkan Yardımcılarını pazartesi ve salı günü ziyaret edeceğim ve brifingler alacağım. İki gün brifing aldıktan sonra MYK toplantısı yapacağım. 2015 seçimlerine giderken partinin ritmini ve heyecanını korumak demiyorum, artırmak gerekiyor. Bisiklet örneğinde olduğu gibi hareket etmek lazım. AK Parti'nin iç bütünlüğünü korumak gerekiyor. Çünkü hükümetin güç aldığı yer orası. Paralel yapı işte bu gücümüzü kırmak istedi. 30 Mart'ta istedikleri şey olsaydı veya çatı aday cumhurbaşkanı seçilseydi çözüm süreci devam edebilir miydi? 2015'te de bu istikrarın devam edeceği beklentisi oluşuyor. Benim ismim açıklandığında borsada 4,5 milyar liralık orta ve uzun vadeli işlem yapıldı. Bu 2005 yılından bu yana yapılan en yüksek işlem. Yani bizi uzun vadeli görüyor piyasalar.

PENSİLVANYA TALEBİ DOĞAL

Erdoğan-Obama görüşmesinde Fetullah Gülen'in iadesini istedi. Bu konuda ABD yardımcı oluyor mu?

Şu anda farklılaşan bir durum var. İşleyen hukuki süreçler var. Durum 2-3 ay önceki gibi değil. Son operasyonlarla ve başka yollarla elde edilen belge ve bilgilerle oluşan bir süreç var. Dolayısıyla hukuki süreçle bağlantılı olarak gereken her türlü adım atılır. Demokratik yolla seçilmiş bir yönetimi meşru olmayan araçlarla yıkmak için planlı bir şekilde bir çaba varsa ki var, bunun dışarıdaki irtibatları bağlamında Pensilvanya'da oturan bir kişiyle ilgileri varsa, tabii o ülkeye yönelik bu tür faaliyetlerin sona erdirilmesi yönünde taleplerde bulunma hakkımız var. Orada barınmaması yönünde talepte bulunmaktan daha doğal bir durum yoktur. Türk siyasetini yönlendirme yönünde çaba gösterirse yurtdışındaki biri, orada ikamet eden bir kişi olmaktan çıkar, siyasi operasyonların parçası, yöneticisi olma konumuna gelir. O zaman durum farklılaşır. Hangi adımın atılması gerekiyorsa bunu beklemek bizim hakkımız. Türkiye'deki irtibatları bağlamında 8-9 aydır olanlar malum.

Kadim İstanbul planı

İstanbul'a yeni projeler var mı?

İstanbul'da brifing aldım, ekim ayında yine alacağım. İstanbul'un özgün bir karakteri var. Hem kadim bir kent hem moderniteye sahip hem de küreselleşmeyi yaşayan bir şehir. İstanbul'un hem kadim özelliğini korumak hem modernleşmeyi sürdürmek hem de bunu yıkarak yapmamamız lazım. İstanbul'un kadim özelliklerini korumak lazım. Modernitenin iyi mimarisini de korumak ama aynı zamanda küresel bir dünya kenti haline getirmek lazım. Bunun için semt semt analizler yapılacak.

2'sini aştık 1 engel kaldı

Konya mitinginde seçim startı mı verdiniz?

Doğru. Zaten kongre süreci başlıyor. Seçim öncesi kanın akışkanlığını sürdürmek lazım, bir yerde pıhtılaşma olmasına imkan vermemek lazım. 2015'e daha iyi hazırlanmalıyız. Ben bunu engelli koşuya benzetmiştim. Biri 30 Mart'tı, ikincisi 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimi, üçüncüsü de 2015 seçimleri. İlk iki engeli aştık, sonra üçüncü engele gelirken bayrak değişimi oldu. Ben bu tempoyu düşürürsem üçüncü engeli aşmak zorlaşır. Şöyle söyleyeyim, yığınakta yapılan hata savaşı kaybettirir. 8 ayda bu yığınağı yapacağız. Duraksarsak geleceği kaybederiz. Bu 8 ayda hata yaparsak Türkiye zarar görür, 4 yılı kaybederiz. Hedefimiz dört yılı ve ondan sonraki dört yılı kazanmak. Yani Türkiye gelecek 8-9 yılını görebilecek.

Süreçte seri adımlar şart

Çözüm sürecinde hangi adımlar atılacak?

Hükümet programını açıkladığımız gün ilk çözüm süreci toplantımızı yaptık. Ve sürecin yönetimini kendi uhdeme aldım. Çevre ülkelerde yangın var. Türkiye'de de yangın çıkarılmak istendi. Ama hiçbir güç halkın desteğinden daha etkili değildir. Gezi ve 17-25 Aralık'tan sonra görüldü ki Türkiye'de muhatap bu hükümettir. AK Parti'nin zemini çok sağlam bir parti olduğu görüldü. Yol almamız artık daha kolay. Ne diyorsak yapabilecek güçte olduğumuzu gösterdik. Yangınları minimize etmek için daha seri adımlar atmak, netice odaklı çalışma yapmak lazım artık. Bazı şeyler erken söylenince şeytanları uyandırır. Ama bir takvimlendirme olacak. Irak ve Suriye gibi çevresel faktörler olmasa neler olacağını daha rahat söylerdim. Ama biz 2015'in final yılı olmasını istiyoruz.

İşçiler şehit hükmünde

10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazası, Konya ve ilçelerinde vatandaşlarla buluşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gündemindeydi. Olayın bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında detayla şekilde ele alınacağını söyleyen Davutoğlu, hiçbir hususun karanlıkta kalmayacağını ifade etti. İş güvenliği konusunda gereken tedbirlerin mutlaka hayata geçirileceğini söyleyen Başbakan, '2012 Haziranı'nda aslında son derece şümullü, kapsamlı bir iş güvenliği yasası çıkardık. Bu yasada eğer aksayan yönler varsa, bu olay eğer bize bu aksayan yönlerle ilgili herhangi bir işaret sunarsa, bu konuda da gerekli her türlü yasal tedbiri alırız' dedi. Davutoğlu, olayda hayatını kaybeden işçilerle ilgili ise 'Onlar alın teriyle, emekleriyle helal rızık için çalıştılar. Bu yönleriyle de bizim için bir şehit hükmündedirler. Onlar için gerekli her türlü tedbiri de alırız. Aileleri itibarıyla da gerekli tedbirleri almayı düşünüyoruz' ifadesini kullandı.

DÜNYANIN EN İYİ YASASINI DA YAPSANIZ...

Meselenin yalnızca 'hukuki mevzuat' olmadığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, 'Dünyanın en iyi yasasını çıkartsanız, en evrensel geçerliliği olan kuralları koysanız insan faktörü önemli. Oradaki denetim görevlileri, iş güvenliğiyle ilgili sorumlular bu yasal mevzuatın özünü teşkil eden sağlam bir bilince sahip olmalı. Aksi takdirde yasal olarak almış olduğunuz tedbirler by-pass edilmeye kalkılırsa tabii iş kazalarını yaşamak kaçınılmaz olur. O bakımdan hem yasal tedbirleri alacağız hem de bu bu bilinci yaygınlaştırmak için atılması gereken ne adım varsa mutlaka atacağız' diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.