Güler: Enerji savaşlarında Türkiye'de var

Güler: Enerji savaşlarında Türkiye'de var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, artık enerjide Türkiye'nin de bulunduğunu belirterek, “Enerji bağımsızlığı savaşında Türkiye de varlığını dünyaya duyuruyor

Bakan Güler, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojisi Merkezi (ICHET) ile İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) işbirliğiyle başlatılan ve Türkiye'de ilk pratik uygulamasının İDO'nun Yenikapı merkez binasında yapıldığı yakıt pili projesi ile ICHET'in diğer projelerinin tanıtıldığı törene katıldı. Tanıtımı yapılan projelerle Türkiye'de hidrojen dönemini başlattıklarını ifade eden Güler, “5 muhteşem somut eser var. Bu, enerji bağımsızlık savaşının en önemli hareketi” dedi.
Gezici Hidrojen Evi Projesinin, tamamen yerli enerji kaynaklarını kullanarak enerjisinin sağlandığını belirten Güler, evin TEDAŞ veya BOTAŞ'tan enerji almadan kullanılabildiğini anlattı.

Projelerin çevreci uygulamaların en güzel örnekleri olduğunu ifade eden Güler, “Laf değil, eser konuşuyoruz” dedi.

Hidrojen Yakıt Pilli Forklift, Yakıt Pilli Hibrid Scooter projelerinin de çevre dostu ve kendi kaynaklarımızla üretildiğini anlatan Güler, şunları kaydetti:

“Bunlar durup dururken olmadı. Hükümetimizin çok geniş vizyonlu çalışmasıyla,Uluslararası Hidrojen Teknoloji Merkezini yabancıların elinden alıp, İstanbul'da kurmakla oldu bu iş. Buna 40 milyon dolar da para saydık. Bu iş böyle kolay olmadı. 2003 yılında, senelerdir konuşulan bu merkezi buraya taşıdık. Riskini aldık, bu merkezi kurduk. Başına da bilim adamlarımızı getirdik. Dolayısıyla çalışmalar sürdü, bu merkez 5 projeyi somut ürün haline getirdi ve Türk ekonomisine sanayine hediye etti. Bundan sonra diğer çalışmalar var. Bu çalışmalar Eyüp'te hidrojen dolum tesisi olacak. Oradan hidrojenle çalışan gemilerimiz Haliç'te ve boğazda İDO'nun işletmeciliğiyle yürüyecek. Diğer ürünlerle birlikte bunları yaygınlaştıracağız. Burada temel mesele şu: Biz enerjimizde büyük ölçüde dışa bağımlıyız. Ama hükümetimiz yerli kaynaklara ve yenilenebilir enerjiye ağırlık verdi. Artık sularımız boşa akmıyor. Bunlardan bin 600 proje ürettik.”

Şimdi en büyük hareketi, hidrojenle birlikte güneş enerjisinde yapacaklarını belirten Güler, hidrojen teknolojili ürünlerin 2003 yılında temeli atılan yolculuğun kilometre taşları olduğunu, buraya bilgiyle alın teriyle gelindiğini söyledi.

Güler, “Buradan tekrar şu dünyaya haykırıyorum; artık enerjide Türkiye de var. Enerji bağımsızlık savaşında Türkiye de varlığını dünyaya duyuruyor. Enerjide kriz de olsa dışa bağımlılık da olsa artık yerli kaynaklarımızla, bu güneş bizde oldukça, bu rüzgar bizde oldukça, bu jeotermal kaynaklar bizde oldukça... İşte bizim bundan sonra enerjide bağımsızlık savaşını çok rahatlıkla sağlayabileceğiz” diye konuştu.

HİDROJEN EVİNDE PİŞEN KAHVENİN HATIRI 80 YIL...


Konuşmasının ardından Bakan Güler, projeleri inceledi. Gezici Hidrojen Evinde pişirilen kahveyi içen Bakan Güler, “Bu kahvenin 40 yıl hatırı değil 80 yıl hatırı var. Çünkü tamamen kendi kaynaklarımızla kendi vatanımızın rüzgarından suyundan elde ettik” dedi. Bakan Güler daha sonra İDO'ya kurulan sistemi inceledi. Güneş enerjisinin artık ufuktan doğduğunu söyleyen Güler, “Türk milleti görerek inandığı için uygulamaları da gösterelim istedik” dedi Hilmi Güler bir gazetecinin, “Kabinede revizyon var mı?” şeklindeki sorusu üzerine, “Benim şöyle bir prensibim var; bunun kadar önemli bir olay olduğunda bunu gölgeleyecek hiçbir şeye cevap vermiyorum” dedi.

İDO'YA KURULAN SİSTEMİNİN MALİYETİ 35 BİN DOLAR


Tanıtım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, dünyanın, geleceğini inşa edecek yeni enerji kaynağını aradığını, bu anlamda hidrojenin de önemli bir enerji kaynağı olduğunu söyledi. İDO'nun Yenikapı İskelesi'ne kurulan Yakıt Pili Kesintisiz Güç Kaynağı Projesinin 35 bin dolara kurulduğunu bildiren Selamet, 15 ay sonra deniz altı akıntısından elektrik üretilmesine ilişkin projesinin başlayacağını, ayrıca hidrojen yakıt pilli yolcu teknesi projelerinin de bulunduğunu anlattı. Selamet, hidrojen yakıtını kullanan araçlara yönelik dolum tesisi de yapmak zorunda olduklarını belirterek, Eyüp-Feshane arasında yapmayı planladıkları dolum tesisisin de 2010 yılına yetiştirileceğini kaydetti. Verilen bilgiye göre İDO Yakıt Pilli Kesintisiz Güç Kaynağı Projesi ICHET ve İDO'nun girişimleri ile geçen yıl mayıs ayında başladı. Proje sayesinde elektrik kesintilerinde 5 kW'lik yakıt pili, kesintisiz güç kaynağı devreye girerek turnikeler, sesli duyuru sistemi ve bilgisayarlara elektrik sağlıyor.

Kesintisiz güç kaynakları, beklenmeyen bir elektrik kesintisi sonucunda bilgisayar, haberleşme araçları veya diğer elektriksel donanımlarda oluşabilecek hata, iş kayıpları, kazalar ya da veri kaybını önlemek amacıyla sisteme devamlı güç veren koruma amaçlı sistemler olarak tasarlandı. İDO'nun Yenikapı Terminalinin arka bahçesine kurulan 5 kW'lık kesintisiz güç kaynağı sistemi, bir yakıt pili ünitesi, hidrojen silindirleri ve DC/AC invertörden oluşuyor.

Proje kapsamında yakıt pili güç kaynağı ünitesi uluslararası kaynaklardan temin edilirken, DC/AC invertör ve kabinler ICHET'in amacına uygun olarak yerel endüstriyi gelişmekte olan hidrojen enerji piyasasına dahil etmek için Türk şirketlerden tedarik edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :