Günay: Ciddi bir ideolojik kopuş oldu

Günay: Ciddi bir ideolojik kopuş oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Aydınlarımız arasında yeterince diyalog kurulamadı. Son 50 yıl içinde çok ciddi bir ideolojik kopuş oldu'' dedi.

Günay, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından düzenlenen, ''40 Vakıf İnsana Vefa'' toplantısına katıldı.

Toplantı çerçevesinde gerçekleşen ''Nurettin Topçu'yu Anma konferansı''na katılan Günay, İsmail Kara'nın verdiği konferansı bir süre dinledi.

Günay, burada yaptığı konuşmada, Topçu'nun anıldığı konferansı özellikle seçtiğini ifade etti.

Topçu'nun, doğumunun 100. yılında onun genç nesiller tarafından tanınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bir kitap çalışması yaptıklarını, bu çalışmanın bu yılın sonunda yayınlanacağını söyleyen Günay, sosyal adalet, sosyal demokrasi fikirleri sebebiyle Nurettin Topçu'yu dikkatle takip ettiğini dile getirdi.

Topçu'nun, İslam'ın özüne dönük tespitler yaptığını, köklerini kendi topraklarından alan bir mütefekkir olduğunu vurgulayan Bakan Günay, Topçu'nun Türkiye toplumunun manevi dünyasıyla çağın ihtiyaçları arasında bir köprü kurmayı başardığını, böyle az sayıda insan olduğunu söyledi.

''40 Vakıf İnsana Vefa'' toplantıları çerçevesinde anılan isimlere göz attığında, Türk toplumunun zihnini özgürleştirmeye çalışanları gördüğünü dile getiren Günay, Cemil Meriç'in de dediği gibi, sağ ve sol kavramlarının batılı düşünce sisteminin kavramları olduğunu, Türk toplumunun düşünce kalıplarıyla ilgisi olmadığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, 15 yıl önce kendisinin de ''Bu tercüme kalıplarının, Türk insanının zihin dünyasını ifade etmeye yetmediğini, Türk insanının kendi ürettiği kavramları oluşturması gerektiğini'' belirttiğini kaydetti.

''Bizim zihin dünyamızın bütünüyle ilgili bunun gibi çok daha fazla toplantıya ihtiyaç var'' diye konuşan Günay, günümüz aydınlarını da eleştirdi.

Aydınların ilerici misyon yüklenmek yerine, medeniyetler çatışmasının sözcüsü olduklarını söyleyen Günay, ''Bizim aydınlarımız arasında yeterince diyalog kurulamadı. Son 50 yıl içinde çok ciddi bir ideolojik kopuş oldu. Bir çoğu bir kamplaşmanın sözcüsü haline geldi'' şeklinde konuştu.

Bakan Günay, kendilerine yönelik eleştiri getirenleri de ''Demokrasiye yapılan müdahaleler karşısında sessiz kalmakla'' eleştirdi.

Ertuğrul Günay, şimdi yapılması gerekenin derin bir özeleştiri olduğunu, hem ''Batıcıların'', hem ''Gelenekçilerin'' yukarıdan gelen baskıya eğilme gibi bir tavır sergilediğini söyledi.

Günay, konuşmasının ardından, konferansı veren İsmail Kara'ya teşekkür ederek kahve fincanı takımı, konferansa katılan Nurettin Topçu'nun ailesinden Ayşe Topçu'ya da ''Milletin efendisi ona hizmetkar olan insanlardır'' şeklindeki hadis-i şerifin yer aldığı hat levhayı hediye etti.

Etiketler :