Güney Sudan'ın kaderi referandumda...

Güney Sudan'ın kaderi referandumda...

Güney Sudan’da bir hafta sürecek bağımsızlık referandumunda oy verme işlemleri başladı. Batının güçlü desteğini alan Güney Sudanlılar büyük bir oyunun arefesinde...

Güney Sudan’da bir hafta sürecek bağımsızlık referandumunda oy verme işlemleri başladı. Referandumdan bağımsızlık çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Sabah erken saatlerde referandum için oyunu kullanan Güney Sudan lideri Salva Kiir, oylamanın “tarihi bir an” olduğunu söyledi. Kiir’in oyunu kullandığı seçim merkezi önünde ABD’li ünlü aktör Goerge Clooney ile ABD eski başkan adaylarından John Kerry’de hazır bulundu.



Bugün başlayan referandumda, 4 milyonu bulan Güney Sudan halkı kuzeyden ayrılıp bağımsız olma yönünde karar verecek. Sandıktan bağımsızlık çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Referandum, Güney ile Kuzey Sudan arasında 2005 yılında imzalanan barış anlaşması gereğince yapılıyor.


Müslüman Kuzey Sudan tarafından sürekli ayrımcılığa maruz bırakıldığını söyleyen Petrol zengini Güney Sudan, bağımsızlık konusunda batıdan destek buluyor.

BM Uluslararası mahkemesi tarafından soykırım suçundan aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, referandum sonucuna saygılı olacağını söyledi. Ancak Beşir, bağımsızlığı seçtiklerinde Güney Sudan’ın istikrarsızlıkla yüz yüze kalacağı uyarısını yapmayı ihmal etmedi.

 

OBAMA GÜNEY SUDAN’I YAZDI

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, The New York Times için yazdığı başyazıda, tüm dünyanın Güney Sudan'daki bağımsızlık referandumunu izleyeceğini ve uluslararası toplumun, oylamanın düzgün ve şiddetsiz yapılmasında kararlı olduğunu ifade etti. Obama, seçmenlerin gözü korkutulmadan oy kullanmasına izin verilmesi, tüm tarafların provokasyondan kaçınması, seçim görevlilerine baskı yapılmaması, güney ve kuzeyin liderlerinin şiddeti önlemek için birlikte çalışması gerektiğini de yazdı.

Barack Obama ayrıca, Darfur bölgesinde kalıcı barış sağlanmadıkça Sudan'da sürdürülebilir barış olamayacağını belirtti.

 

HARTUM'DA REFERANDUMA İLGİ DÜŞÜK 
 

Güney Sudan'ın bağımsızlığı konusunda bugün başlayan referandumda, ülkenin kuzeyinde kayıt yaptıran 117 bin seçmen de oy verebilecek. Güney'in başkenti Juba'da bayram havasında başlayan oy verme işlemi Hartum'da hissedilmiyor.

 




Sudan'ı bölen hatlar NASA'nın bu uydu görüntüsünde olduğu gibi uzaydan da görülebiliyor. Kuzey eyaletleri bereketli Nil vadisi hariç, daha çok çölle kaplı. Güney Sudan ise çayırlar, bataklıklar ve tropik ormanlar etkisiyle yeşil görünüyor.

Sandıkların kurulduğu okullarda görülen seçmenlerin sayısı, sandık görevlilerinin sayısını geçmiyor. Oy kullananlar da birlik için oy verdiklerini söylüyor. Seçim görevlileri, Güney Sudanlıların genelde cahil insanlar olduklarını belirterek, "Birileri gidip getirmezse, onların oy vermeye geleceği yok." diyor.

Kaynak: Timeturk ve AJanslar

 

Sonucu malum sonrası meçhul referandum

Güney Sudan, İsrail ve zavallı ülkeler

Sudan’ın bölünmesi kimin işine yarar?
 



 




 

Etiketler :