Gürsel Tekin'e son dakika golü !

Gürsel Tekin'e son dakika golü !

Sav ve Baykal taraftarları Gürsel Tekin'in üzerini çizmek için bakın ne yaptı?

PM seçiminde kadın kotasına uyulmadığını öne süren bazı üyeler, seçimin iptalinin ya da en az oy alan iki erkek üyenin yerine yedekten iki kadın üyenin atanmasını istedi.

Buna göre seçimlerde en düşük oy alanGürsel Tekinve Sezgin Tanrıkulu'nun parti meclisi üyeliği düşebilir.

Öte yandan Kurultay'da Gürsel Tekin'in üzerinin çizilmesi için Sav ve Baykal taraftarlarının işbirliği yaptığı ve salonda Gürsel Tekin'in üzerini çizip Berhan Şimşek'in adının yazılması içincep telefonumesajlarının dolaştığı iddia edildi.

Kurultaya itiraz sonrasında CHP'de yaşanacaklar merakla bekleniyor.

Son dakika krizi

CHP, en “gürültüsüz” kurultaylarından birisini tamamlamak üzereyken, tüzüğe göre, PM'deki kadın kotasına uyulmadığı iddiası ortalığı karıştırdı. İddiaya göre, 80 kişiden oluşan PM'nin Bilim Kurulu dışında kalan 68 üyesinin dörtte birinin kadın olması gerekirken, bu kurala uyulmadı.

Bazı partililer, 17 kadın yerine 15 kadının PM'ye alınması nedeniyle, ya seçimin bütünüyle iptalinin ya da en az oy alan iki erkek üyenin yerine, yedek üyeler arasından 2 kadın üyenin PM'ye alınmasının gerektiğini savundu. Bu şıklardan ikincisi söz konusu olursa, Kılıçdaroğlu'nun sağ kolu Gürsel Tekin ile Kürt seçmene hitap edeceği umuduyla davet edilen eskiDiyarbakırBarosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, PM dışında kalacak. Tartışmayla ilgili son sözü Çankaya İlçeSeçimKurulu söyleyecek.
CHP tüzüğünün 55. maddesinde, “PM'nin 12 asıl üyesi Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeleri içinden genel başkanın önerecegi 18 kişi arasından kurultayca seçilir. 16. fıkra hükmü (cinsiyet kotası) bu üyelikler için de uygulanır” hükmü yer alıyor. Bu maddede işaret edilen 16. fıkrada ise “Organlarda her iki cinsiyetten en az dörtte bir (yüzde yirmibeş) oranında üye bulunur” kuralı bulunuyor.
İşte bu iki hüküm,CHPtarihinin en gürültüsüz kurultaylarından birinin tamamlandığının sanıldığı aşamada, yeni bir kriz yarattı.

80 mi 68 mi?

Kriz, PM listesindeki kadın sayısından patlak verdi. 80 kişilik PM listesine toplam 21 kadın üye seçildi. Bu sayı, tüzükteki, “toplam 80 üyenin en az 20'sinin kadın olması gerektiği” kuralını karşılıyordu. Ancak bazı partililer, 80 kişiden BYKP'ye seçilen 12 kişinin dışında kalan 68 üyenin dörtte birinin kadın olması gerektiği iddiasını ortaya attı. Bu iddia krize neden oldu çünkü, BYKP üyeleri dışında kalan 68 kişilik listede dörtte bire denk gelen 17 değil 15 kadın yer aldı.

Olağanüstü toplantı

Kurultayın tamamlandığı aşamada, geceyarısı, ortaya atılan iddia, parti yönetiminin olağanüstü toplanmasına neden oldu.
Toplantıya, bazı ilçe seçim kurulu üyelerinin de katıldığı iddia edildi. Kurultay salonundaki toplantıdan sonra, Genel Başkan Kılıçdaroğlu, “PM belirlendi. Kesinleşmesi için itiraz süresinin dolması lazım. Bazı arkadaşlarımız itiraz etmişler. Hukuk devletiyiz, itiraz edilebilir. Ben yargıç değilim. Sonuçta yargıçlar karar verir. Biz de yargı kararlarına saygı duyarız. Bizim PM listemizde kadın kotası yüzde 25'in üzerinde. Organ olarak baktığınız zaman bunu görürsünüz” dedi. Kotanın uygulanması için PM'den ayrılması gerektiği iddia edilen Gürsel Tekin ise “Bir sıkıntı yok” yanıtını vermekle yetindi

Etiketler :