Haberal öfkesi şüpheli yaptı

Haberal öfkesi şüpheli yaptı

Emekli Org. Başbuğ'un, ifadeye çağrıldığı soruşturmanın konusu olan İnternet Andıcı'nı, Haberal'ın da gözaltına alındığı Ergenekon'un 12 dalgasından bir gün sonra onayladığı ortaya çıktı

MUTLU ÇÖLGEÇEN ve VELİ SARIBOĞA'nın haberi
 
Genelkurmay eski Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ'un ifadeye çağrılması ile birlikte İnternet Andıcı onay sürecine ilişkin çok kritik ayrıntılar ortaya çıktı. 1 Nisan 2009 tarihinde "Sn. Komutana Arz" yazısı ile İlker Başbuğ'a sunulan belgenin 14 Nisan 2009 tarihinde onay aldığı belirtildi. Belgenin onay tarihi ise 13 Nisan'daki Mehmet Haberal dahil bazı öğretim üyelerinin gözaltına alındığı Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasından bir gün sonra. SABAH, İnternet Andıcı'nın onay sürecine ilişkin şu yeni bilgilere ulaştı :
 
* 12. DALGA İLE GELEN TOPLANTI : Ergenekon soruşturmaları çerçevesinde 13 Nisan 2009'da 12. dalga operasyonu gerçekleştirildi. 18 ilde 43 kişi gözaltına alındı. Bu isimler arasında halen tutuklu olan ve 12 Haziran seçimlerinde CHP listesinden milletvekili seçilen Mehmet Haberal da yer aldı. Türkan Saylan'ın başkanı olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile Çağdaş Eğitim Vakfı'nın merkezi ile şubeleri de baskınlar düzenlendi.
 
* BAŞBUĞ, DEMİREL'İ ARADI: Ankara'da gözaltına alınan Mehmet Haberal ve diğer isimler uçakla İstanbul'a gönderildi. Haberal'ı Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel uğurladı. İlker Başbuğ'un bu uğurlamadan sonra Demirel'i aradığı öğrenildi.
 
* 13 NİSAN TOPLANTISI: 12. dalga operasyonun yapıldığı 13 Nisan 2009'da Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, Karargah'ta Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hasan Iğsız, Harekat Başkanı Korg. Mehmet Eröz, İstihbarat Başkanı Korg. İ. Hakkı Pekin, Adli Müşavir Tuğ. Hıfzı Çubuklu ve diğer komutanlarla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda AK Parti'nin 29 Mart 2009 yerel seçimlerindeki oy düşüşü de ele alındı. 2007 genel seçimlerinde yüzde 47 oy alan AK Parti, 29 Mart 2009'da yüzde 38 oy almıştı.
 
* VE ONAY ÇIKTI: 14 Nisan 2009'da Org. Başbuğ, önce 12. dalganın medyada nasıl yer aldığına ilişkin ayrıntılı bir brifing aldı. Öğleden sonraki ikinci toplantıya Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız, Harekat Başkanı Mehmet Eröz ve bazı daire başkanı generaller katıldı. Başbuğ, İnternet Andıcı'nın nasıl uygulanacağına ilişkin aldığı son brifingden sonra Andıc'a onay verdi. Tutuklu Korgeneral Mehmet Eröz 15 Haziran 2011'de savcılık ifadesinde 14 Nisan 2009'da onay alan belge çerçevesinde kurulacak internet sitelerinin hangi şube müdürünün ismi ile yapılandırılmasının kararlaştırıldığını ifade etti.
 
BAŞBUĞ YARIN İFADE VERECEK
İnternet andıcında hakkında soruşturma başlatılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, Ergenekon soruşturmasıyla birleştirilen "İnternet Andıcı" nedeniyle ve 'şüpheli' sıfatıyla yarın ifade verecek. Böylece Ergenekon soruşturması kapsamında ilk kez bir genelkurmay başkanı şüpheli olarak ifade verecek. 5 Ocak'ta Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelmesi istenen Başbuğ'un ifadesi, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından alınacak. Başbuğ'un "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Yasadışı silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamalarıyla ifadesinin alınacağı belirtildi. Başbuğ, 28 Ağustos 2008-27 Ağustos 2010'da, 26'ncı Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştı.
 
'EMRİ BAŞBUĞ VERDİ' DEDİLER
İnternet andıcı davasının tutuklu sanıkları, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız ve Korg. Mehmet Eröz ile Yüzbaşı Murat Uslukılıç, internet sitelerinin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bilgisi dahilinde faaliyet yürüttüğü yönünde ifade vermişti. Korg. Eröz, internet andıcı emrini dönemin Genelkurmay Başkanı'nın verdiğini söylemişti. Sanık Yüzbaşı Murat Uslukılıç da kapatılan sitelerin tekrar açılması için andıcın Dursun Çiçek'in talimatıyla hazırladığını ve Hasan Iğsız'a sunulduğunu söylemişti. Iğsız'ın da 'Komutana arz' notu yazdığı çalışmayı, Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a Çiçek'in arz ettiğini kaydetmişti.
 
Kaynak: SABAH
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.