Haberal'ın kredisini üniversite ödedi

Haberal'ın kredisini üniversite ödedi

Ergenekon tutuklu sanığı eski Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın üniversite için aldığı parayı şirketlerine aktarmasının yankıları sürerken ortaya yeni belgeler çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporunda, Haberal'ın Denizbank'tan aldığı 900 bin liralık tüketici kredisini üniversite hesabından aktarılan paralarla ödediği belgelendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) murakıpları, Başkent Üniversitesi üzerinden yapılan kredi usulsüzlüklerinin yanı sıra kurumlar arasındaki ticari ilişkileri de ortaya çıkardı.

Üst Kurul'un İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talebi üzerine hazırladığı rapora göre, vakıf bünyesinde kurulan Kalif İnşaat, Ergenekon davasının tutuklu sanığı eski Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın da yönetiminde bulunduğu vakıf, kuruluş ve şirketlerin tüm inşaat işlerini üstlenmiş.

Raporda Haberal'ın şahsi tüketici kredisi için Başkent Üniversitesi'nin hesabından 1 milyon lira aktarıldığı belgelendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Mehmet Haberal'ın rektörü olduğu Başkent Üniversitesi ve şirketlerine yönelik BDDK raporlarına ulaştı.

Rapora göre, vakıf bünyesinde kurulan farklı sektörlerde faaliyet gösteren onlarca şirkete Başkent Üniversitesi hesabından milyonlarca TL para aktarıldı.

Yapılan incelemelerde ayrıca bu şirketler üzerinden kamu kurum ve kuruluşlarına da mal ve hizmet satışı gerçekleştirildiği belgelere yansıdı.

BDDK murakıpları Ergenekon sanığı Haberal'ın şahsi harcamaları ile ilgili de önemli bilgileri ortaya koydu.

Rapora göre; Haberal'ın İş Bankası nezdindeki hesabına Başkent Üniversitesi tarafından 3 Haziran 2008 tarihinde 1 milyon TL para gönderildi.

Söz konusu tutarın da 900 bin TL'sinin Mehmet Haberal'ın şahsi tüketici kredisinin ödemesi için kullanıldığı belirlendi. Denetimlerde ayrıca Başkent Üniversitesi hesabından Haberal'ın oğlu Erkan Bülent, Kemal ve kardeşi Ali Haberal'ın özel hesaplarına da farklı zamanlarda para aktarıldığı belirlendi.

Rapora göre; Kalif İnşaat'ın genel müdürü olan Erkan Bülent Haberal'ın hesabına 'maaş' açıklamasıyla toplam 365 bin 371 lira transfer edildi.

Aynı şahsın Akbank nezdindeki hesabına da 4 Ocak 2007-5 Haziran 2009 tarihleri arasında 130 bin 24 lira, 8 Eylül 2009 tarihinde ise 150 bin dolar yatırıldı. Ali Haberal'ın ise belli periyotlarla hesabına 80 bin 962 lira ödeme yapıldı.

Bunun yanında Kemal Haberal'ın hesaplarına da 14 Şubat 2001-8 Haziran 2001 tarihleri arasında 120 bin 73 dolar ve 12 Haziran 2001-8 Mayıs 2000 yılları arasında da 496 bin 928 TL para aktarımı gerçekleşti.

Ayrıca Haberal'ın yüzde 30, kardeşi Ali Osman Haberal'ın da yüzde 70 sahip olduğu aile şirketi Mom İnşaat hesabına da 2000-2008 yılları arasında toplam 1 milyon 863 bin 100 lira üniversite hesabından yatırıldı.

Başkent Üniversitesi'nin büyük hissedarı olduğu Açkar Süt Ürünleri Tarım Hayvancılık şirketi üzerinden askerî birliklere süt ve süt ürünleri sattığı incelemelere yansıdı.

BDDK murakıplarının raporuna göre; askerî birliklere satılan süt ürünleri, şirketin cirosunun yaklaşık yarısına tekabül ediyor.

Belgelerde ayrıca Mehmet Haberal ve aile fertleri Ali Osman Haberal ile Ali Haberal'ın yönetiminde bulunduğu Subaşı İnşaat ve Yapı Malzemeleri Limited Şirketi'ne üniversite hesabından defalarca para aktarıldığı ortaya çıktı.

Belgelerde, Haberal'ın şahsi hesabı aracı kılınarak üniversite üzerinden aile şirketine 11 Mart 2009-31 Mart 2009 tarihleri arasında toplam 840 bin 800 lira aktarıldığı tespit edildi.

Yine şirketin Akbank nezdindeki hesabına da 2 Şubat 2006-31 Aralık 2008 tarihleri arasında 197 bin 323 lira, Garanti Bankası'ndaki hesabına da belli aralıklarla 236 bin 409 TL aktarıldığı rapora yansıdı.

40 villasını üniversiteye sattı

BDDK raporunun en önemli kısmını ise Haberal ailesi ile üniversite arasındaki ticari ilişkiler oluşturuyor. Raporda Başkent Üniversitesi'nin kampüs inşaatını gerçekleştiren Kalif İnşaat'ın, Haberal ailesinin iştiraki Tebiat İnşaat Sanayi'nin Sakarya Kocaali, Merkez ve Denizyalısı'nda yapmakta olduğu 86 villadan 40'ını almak üzere anlaşma yaptığını ve söz konusu villaların 34'ünün mülkiyetini bu şirketin üzerine geçirdiğini tespit etti.

Tebiat İnşaat tarafından yapılan villalar, belli periyotlarla Başkent Üniversitesi'nin bir şirketi olan Kalif İnşaat firmasına satılmış. Bu amaçla da Kalif İnşaat Limited hesabından Tebiat İnşaat hesabına toplam 2 milyon 425 bin 7 lira para aktarıldığı da tespit edildi.

Arazilerin tahsisinde usulsüzlük var

BDDK raporunda ayrıca Başkent Üniversitesi ile şirketler arasındaki usulsüz para akışının yanı sıra üniversiteye tahsil edilen kamu arazileriyle ilgili de önemli bilgiler yer alıyor.

Raporda kuruma tahsis edilen kamu arazileriyle ilgili bilgi şöyle: "Başkent Üniversitesi'nin Bağlıca kampüsü 3 bin dönümlük bir arazide, 650 dönümlük yapılaşma arazisi üzerinde kuruludur.

Alanın 282 bin 655 m²'lik kısmı Hazine'den 50 yıllığına kiralanmış olup, yıllık kirası için 1 milyon TL ödenmektedir. Arazinin diğer kısmı ise yine Hazine tarafından kamulaştırma yoluyla üniversiteye kazandırıldı.

Başkent Üniversitesi'ne ait olup İzmir'de kurulu Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi'nin faaliyet gösterdiği arazi Karşıyaka Belediyesi tarafından tahsis edildi.

Başkent Üniversitesi'nin grup şirketi Açkar Süt Ürünleri AŞ'nin faaliyet gösterdiği arazi kamu tarafından tahsis edildi.

Üniversiteye, Rize Ayder Yaylası'nda bulunan Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait atıl vaziyetteki 5 yıldızlı bir sosyal tesis tahsis edildi.

Ayrıca Başkent Üniversitesi'nin İstanbul Hastanesi ve Ankara Hastanesi'nin 1. bölümü kamu tahsisli araziler üzerine inşa edildi."

zaman

Etiketler :