Hain saldırıda Veli Küçük şüphesi

Hain saldırıda Veli Küçük şüphesi

Güvenlik birimlerinin ilk belirlemelerine göre Samsun'daki hain saldırı PKK ile TİKKO'nun ortak eylemi.

7 Aralık 2009'da Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Sazak köyünde 7 askerin şehit olduğu pusuda da PKK-TİKKO işbirliği gündeme gelmişti.

Savcılığın yaptığı soruşturma sonucunda tutuklanan muhtarın hem Jandarma İstihbarat'ına çalıştığı hem de PKK'ya muhbirlik yaptığı iddia edilmişti.

Samsun'daki saldırıdan sonra gözler yeniden iki örgüte çevrilirken, PKK ve TİKKO'nun Ergenekon terör örgütüyle bağlantıları da yeniden gündeme geldi. Ergenekon davasının tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün ajandasından çıkan notlarda, Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu örgütüne (TİKKO) silah desteği verildiği anlaşılıyor.

Ergenekon belgeleri arasında yer alan ve Veli Küçük'e ait olduğu iddia edilen ajandada, A.D. isimli bir albayın Osman Aslan isimli bir JİTEM mensubu aracılığıyla TİKKO'ya silah gönderdiğine ilişkin notlar bulunuyor. A.D. diye kısaltılan ismin Ergenekon sanıklarından emekli Albay Arif Doğan olduğu tahmin ediliyor.

Örgütlerin bölgede faaliyet göstermeye başladığı tarih de çok dikkat çekici. Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük 1996 yılında generalliğe terfi ettirilerek Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı görevine atandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre PKK da bu tarihten itibaren bölgede faaliyet göstermeye başladı. Diğer marjinal sol örgütlerle ortak eylemlere imza attı. 1998 yılına ait emniyet raporunda PKK'nın 1997 yılından itibaren Giresun'a yerleşmeye başladığı bilgisine yer veriliyor. Veli Küçük'ün Kocaeli İl Jandarma Alay komutanı olarak görev yaptığı dönemde bölgenin adı "şeytan üçgeni"ne çıkmıştı. 1996 yılında generalliğe terfi eden Küçük aynı yıl Giresun'a tayin edildi. Karadeniz'de Giresun'da konuşlandırılan Giresun Bölge Komutanlığı'nın kuruluşunu tamamlayarak 2 sene Giresun Jandarma Bölge komutanlığı görevinde bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında hazırlanan "Doğu Karadeniz Bölgesi Terör Haritası" başlıklı raporda PKK'nın Haziran 1997'den itibaren Giresun ve çevresinde faaliyet göstermeye başladığı belirtiliyor.

Ergenekon davasının firari şüphelisi Tuncay Güney, bir mülakatında Veli Küçük'ün Giresun'da görev yaptığı dönemde DHKP-C lideri Dursun Karataş'la ve Abdullah Öcalan'la arasının iyi olduğunu öne sürüyor.

İddialara göre bu ilişki ağlarını yöneten ise Meral Kır (Meral Kıdır) isimli bir kadın. Küçük'ün, kitapları da olan Kır'a "Meral, Dursun'a söyle, benim bölgemde PKK'yla yaptıkları ittifakı bozsunlar." talimatını verdiği ileri sürülüyor.

Yine aynı bölümde, Abdullah Öcalan'ın Veli Küçük'e bir kitap içerisinde mektup gönderdiği anlatılıyor. Gizli tanık ifadelerinden birisinde de Veli Küçük ve Yeşil yönetimindeki Yıldız Timi'nin Musa Anter'i öldürdüğü belirtiliyor. Aynı ekibin adı Batman Milletvekili Mehmet Sincar'ın öldürülmesi olayında da geçiyor. ZAMAN

Etiketler :