Hak-İş'ten Asgari ücrete tepki

Hak-İş'ten Asgari ücrete tepki

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Salim USLU, üretimi ve iç talebi artırmada sosyal bir enstrüman olarak kullanılması gereken asgari ücretin sınırlı düzeyde tutularak ekonomik akla uygun hareket edilmediğini belirtirken, "Yeni asgari ücret emek piyasası

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Salim USLU, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 "Asgari ücret toplumun beklentilerinin ve gerçeklerinin son derece gerisinde kalmıştır. Devletin resmi kurumu TÜİK'in tek bir işçinin eline geçmesi gereken aylık net tutarı 899 TL olarak hesapladığı bir dönemde net asgari ücretin 629.96 olarak belirlenmesi gerçeklerle bağdaşmamıştır.  HAK-İŞ'in hesabına göre 2002'de brüt 250 TL olan asgari ücretin yıllar itibariyle enflasyon ve GSYİH oranları ilave edildiğinde brüt olarak yaklaşık 1000 TL düzeyinde olması gerekmektedir.

Üretimi ve iç talebi artırmada sosyal bir enstrüman olarak kullanılması gereken asgari ücretin sınırlı düzeyde tutulması ekonomik akla uygun olmamıştır. Yapılan artış bir kez daha göstermiştir ki asgari ücretteki oransal artışlar sorunu çözmeye yetmemektedir. Dolayısıyla oransal artışlar yerine öncelikle tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgari yaşam standardının oluşturulması gerekmektedir. Ülkemizde uygulanan asgari ücret, Avrupa Sosyal Şartına uygun olmamakla birlikte, bu haliyle Türkiye gerçekleriyle de bağdaşmamakta, emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak bulunmaktadır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısı ve işleyişi dikkate alındığında belirlenen asgari ücret tutarı ve Türk-İş'in şerh koyması bizim için 'sürpriz' olmamıştır. Ayrıca Komisyon Başkanı ve Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın'ın Türk-İş'e yönelik olarak  'Bu oranlar maalesef oy çokluğu ile alınabilmiştir. İşçi kesimimiz bütün gayretlerimize rağmen ortak karar çıkartmamız mümkün olmamıştır. Belki onların katılımı olsaydı bu miktarlarda belli bir oranda yükseliş de olabilirdi' yönündeki ifadeler de Türk-İş'in komisyondaki rolünü tartışılır hale getirmiştir.

Dolayısıyla çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en kısa zamanda katılımcı, demokratik ve temsilde adalet ilkesi dikkate alınarak oluşturulmalı, ILO ve AB normları ile uyumlu hale getirilmelidir. Komisyon bu şekilde yeniden yapılanarak, asgari ücretin tespitinde bağımsız karar alma yeteneğine sahip olacaktır.

Komisyonunun yapısının değiştirilmesinin yanı sıra asgari ücretin belirlenmesinde sadece tek bir çalışanın dikkate alınmasından vazgeçilmeli, çalışan ailesi ile birlikte ele alınmalıdır. Asgari ücret, çalışanların asgari yaşam standardını sağlamanın bir aracı olarak belirlenmelidir."

 

Etiketler :