Hakemler Takımları geçti !!

Hakemler Takımları geçti !!

Dünya Kupası'nda dün 2. turda oynanan 2 maçta da bariz hakem hataları yapılmasının ardından maçlarda teknolojiden yararlanılmasıyla ilgili tartışmalar yeniden başladı. Hakemlerin performasnı Türk hakemlerini arattı.

pada dün oynanan ilk maçta İngiliz Frank Lampard'ın 38. dakikada takımı Almanya'ya karşı 2-1 yenikken attığı şutta topun kale çizgisini geçtiği görüldü, ancak Uruguaylı hakem Jorge Larrionda, topun kale çizgisini geçmediğine karar verdi ve bu pozisyonda gol kararı çıkmadı. Maçı 4-1 Almanya kazandı ve İngiltere kupadan elendi.

Dünkü Arjantin-Meksika maçında da skor 0-0 devam ederken, Arjantinli Carlos Tevez net bir şekilde ofsayt pozisyonundayken Messi'den gelen topu kafayla kaleye gönderdi ve maçın İtalyan hakemi Massimo Rosetti, yardımcısına danışarak golü verdi. Top Tevez'e gönderildiğinde, Tevez ile kale çizgisi arasında hiç rakip oyuncu bulunmuyordu ve bariz şekilde ofsayt pozisyonundaydı.

Meksikalı oyuncular stattaki dev ekrandan pozisyonun tekrarını görünce uzun süre itiraz ettiler, ancak hakem kurallara uydu ve görüntülere bakarak kararını değiştirmedi.

Dünya Kupası elemelerinde İrlanda ile yapılan maçta, Fransız Thierry Henry'nin eliyle düzelttiği topun, Gallas tarafından gole çevrilmesi ve Fransa'nın 2010 Dünya Kupasıfinallerine gitmeye hak kazanmasının ardından futbolda hakemlerin kararlarında video görüntülerinden faydalanması konusunda tartışma başlamıştı. Tartışmalar bu 2 bariz hatanın ardından yeniden alevlendi.

Henüz Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve futboloyun kurallarını belirleyen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) futbolda video görüntülerinden yararlanılmaması yönündeki kararını değiştirip değiştirmeyeceği bilinmiyor.

Son olarak 6 Martta Zürih'te yapılan IFAB toplantısında hakem kararlarında teknolojiden yararlanılması ilk kez gündeme alındı, ancak IFAB, kale çizgisine kamera yerleştirilmesi önerisini kabul etmedi.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini de geçen aylardaki bir açıklamasında, maçlarda video görüntülerinin kullanılmasına karşı olduğunu belirterek, ''Hakemliği geliştirmenin tek yolu, görevli sayısını artırmaktır'' demişti.

18 Mayısta Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), gelecek sezondan itibaren Avrupa Şampiyonlar Ligi ve 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri maçlarının 5 hakemle yönetilmesine karar verdi, ancak teknolojiden yararlanma konusunda adım atılmadı.

-''BLATTER, TEKNOLOJİYİ İSTEDİĞİNDE KULLANIYOR''-

Associated Press ajansının hakem hataları ve teknolojinin hakem kararlarında kullanılmasıyla ilgili haberinde, FIFA Başkanı Sepp Blatter'ın, ''kendisine uygun geldiğinde'' teknolojiden yararlandığı belirtildi.

Teknolojinin futbolda kullanılmasına karşı olduğu için dünkü maçlardaki hatalardan sorumlu tutulan Blatter, arkadaşlarına neler yaptığını duyurmak için ''tweeter'' kullandığı, ancak global futbol için gerekli adımları atmadığı için eleştirildi.

Lampard'ın şutunda topun kalenin içine düştüğünü, Uruguaylı yardımcı Mauricio Espinosa'nın görmesi gerektiği belirtilen haberde, hakemlere topun kale çizgisini tamamen geçtiğini bildirecek teknolojinin şu an mevcut olduğu, ancak kullanılmadığı hatırlatıldı.

FIFA'nın bu teknolojinin denemesini bile yaptığı, topa yerleştirilen bir çip sayesinde hakemin bu konuda daha doğru karar verebileceği ya da çip yerine tenisteki gibi şahin gözü teknolojisindenfaydalanılabileceği belirtildi.

Haberde, şu ifadelere yer verildi:

''FIFA'nın her öneriyi reddetme alışkanlığı nedeniyle Almanya-İngiltere maçındaki hata bile FIFA'daki eski kafalı insanların fikirlerini değiştirmeyecek. Almanya maçı 4-1 kazandığı için (Lampard'ın pozisyonunda gol kararı çıksa bile maçı Almanya kazanırdı ve sonuç değişmezdi) diyecekler. Bu, dinozorluk. FIFA, hakemlerin ve yardımcıların otoritesinin azalacağından korkuyor, ancak aslında tam tersi oluyor. Hakemler, gerekli yardımı almadıkları için aptal durumuna düşüyor. Futbol, hayat gibidir, her zaman adil olmaz. Futbol, çoğu pozisyonda video teknolojisindenfaydalanılması için fazla hızlı ve karmaşık. Faul yapılıp yapılmadığını anlamak için her dakika maçı durdurmak oyunun ritmini ve akıcılığını bozar. Ayrıca video görüntüleri de yüzde 100 ikna edici olmayabilir, bu nedenle işin içine insan faktörü girmelidir. Ancak Lampard'ın şutundaki gibi top ve çizgiyle ilgili pozisyonlarda bir yardımcı hakem, dikkat etmemesi, başka bir yere bakması ya da gözünü kırpması nedeniyle pozisyonu iyi görmeyebilir. Burada teknoloji devreye girmelidir. Bunun dün yapılması gerekirdi. Blatter'ın bunun için bir açıklamada bulunması gerekiyor.''

Etiketler :