Hakim Diken: Burada TSK yargılanmıyor

Hakim Diken: Burada TSK yargılanmıyor

Dava sırasında mahkeme başkanından uyarı geldi: 'Burada TSK yargılanmıyor...'

Balyoz davasında eski Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Engin Alan'ın avukatı Ayhan Nacak, davada yargılanan subay ve astsubayların, Balyoz planını hazırlayabilecek yetenekte olmadığını söyledi. Ayhan Nacak'ın bu davada TSK'nın yargılandığını iddia etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, burada TSK'nın değil, gerçek kişilerin yargılandığını, bir kurumda çalışan kişiyi yargılamanın o kurumu yargılamak anlamına gelmediği uyarısında bulundu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi içerisinde kurulan duruşma salonunda görülen Balyoz davasının 13'üncü duruşmasına, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da bulunduğu 167 sanık katıldı.

Sol kolu çıktığı için rapor alan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile başka suçtan tutuklu sanık Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 29 sanık ise duruşmaya katılmadı.

Sanık Engin Alan'ın avukatı Ayhan Nacak, mahkeme heyetine, gösterdiği nezaket ve usuli uygulamaları nedeniyle teşekkür ederek sözlerine başladı. Avukat Nacak, ilk olarak Abdurrahman Dilipak, Rıdvan Kaya, Hamza Türkmen, Abdurrahman Koçoğlu, Hukukçular Derneği ve ÖZGÜR-DER yöneticilerinin davaya katılma taleplerine ilişkin konuşacağını söyledi. Dava dosyasında yüzlerce kişinin katılma talebi olduğunu belirten Nacak, "Manisa Baro'sundan bile katılma talebinde bulunulmuştur." dedi. Katılma taleplerinin tamamını kabul etmenin ise duruşmayı uzatmaktan başka bir işe yaramayacağını savunan Nacak, "Herkes inancı, ideolojisi gereği konuşmalar yapacak ve yargılama süreci uzayacaktır." ifadesini kullandı. İddia edilen suçun Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yönelik bir suçlama olduğunu belirten avukat Nacak, hükümetin de suçtan doğrudan zarar görmediğini, hatta pirim yaptığını, kabinede görevlerinin başında olduğunu söyledi.

Sanık avukatları tarafından Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan gönderilen delil klasörleriyle ilgili itirazları bulunduğunu ve bu klasörlerle ilgili başka bir dava açılması gerektiği şeklinde ifadeleri olduğunu hatırlatan Nacak, "Bugün Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan gelen klasörler dava dosyasına gönderilmiştir. Yarın Hava Kuvvetlerinden, ertesi gün Jandarma Komutanlığı'ndan gönderilen klasörler dava dosyasına konulacaktır. Bunun sonu yok. Çünkü bunlar belli odaklarca üretilen belgelerdir." iddiasında bulundu.

ENGİN ALAN'IN AVUKATINDAN İLGİNÇ BENZETME

Avukat Nacak, "Burada suçlanan subay ve astsubayların Balyoz planını yapabilecek yetenekte olduklarına inanmıyorum. Çünkü o kadar kötü bir plan ki burada yargılanan bir astsubay bile böyle bir planı hazırlamaz. Bu subay ve astsubaylara hakarettir. Burada yargılanan Türk Silahlı Kuvvetleri'dir." ifadesini kullandı.
   
'BURADA TSK YARGILANMIYOR' UYARISI
   
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Bir şeyi ayıralım. Burada yargılanan TSK değil. Bir kurumda çalışan bir kişiyi yargılamak, o kurumu yargılamak anlamına gelmez. Burada yargılanan kişiler, gerçek kişilerdir. Ancak sözlerinizde TSK'nın yargılandığını söylüyorsunuz." uyarısında bulundu.
   
Bunun üzerine avukat Nacak, Burada TSK'de görevli subay ve astsubaylar yargılanıyor. TSK'nın yüzde 15'i burada sanık olduğu için benim şahsi kanaatim burada TSK yargılanıyor." cevabını verdi. (CİHAN)

Etiketler :