Hakim savcı sıkıntısı 3-4 yıla çözülüyor

Hakim savcı sıkıntısı 3-4 yıla çözülüyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2002 yılından bu yana yargı teşkilatının sahip olduğu fiziksel koşullar ve personel konusunda bilgi verdi. Ergin hakim ve savcı sayısının yetersiz olmasını 3-4 yıla çözeceklerini anlattı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2002 yılından bu yana yargı teşkilatının sahip olduğu kapalı alanın 5 kat artırılarak 2.5 milyon metrekareye ulaştırıldığını, hakim ve savcı sayısındaki yetersizliği de 3-4 yıl içinde çözeceklerini söyledi.

Ergin, Mersin'in Mut ilçesinde 2.4 milyon TL'ye inşa edilen Adalet Sarayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ''Akdeniz'in incisi'' diye nitelendirdiği Mersin'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Adliye saraylarının Türkiye'nin dört bir yanında teker teker hizmete girdiğini belirten Ergin, ''Yargımızın sorunları 3 temel üzerinde belirlendi.

Bunlardan birisi de fiziki imkanların yetersizliğiydi. Çok zor şartlar altında hizmet vermeye çalışıyorlardı. Yapılan çalışmalarla yargı teşkilatımızın sahip olduğu kapalı alan, 2002 yılında 569 bin metrekare iken, bugün 2.5 milyon metrekare. Yani 8 yıl içinde tam 5 kat hizmet alanımız artırıldı'' dedi.

Adalet hizmetlerinin önceden kaymakamlık gibi kurumların alt katlarında hizmet verirken, şimdilerde bağımsız saraylar oluşturulduğunu ifade eden Ergin, şöyle devam etti:

''Tabii bununla sorunlar bitmiyor. Esas daha önemli sorunlar var. Türk yargısının ikinci sorunu; bir mahkemeye düştüğünüz zaman Allah yardımcınız olsun, 8 sene de mi biter, 10 senede mi biter diye bir düşünce vardı. Bir dava, uyuşmazlık sona erinceye kadar çok ciddi zaman geçiyordu. Adalet, adalet olmaktan çıkıyor, çile haline geliyordu. Ama bunları da çözmek için elimizden geleni yapıyoruz.''

Yargıdaki ikinci sorunun ise mevzuat olduğunu belirten Ergin, şunları söyledi:

''Türk hukuk sistemindeki temel yasaların tamamına yakınını AB'ye yakın hale getirebilmek için ödemli adımlar attık. Temel ceza hukukunu değiştiren mevzuat, 2005 yılında yürürlüğe girdi. Geçtiğimiz ay yapılan çalışmayla da bel kemiğimiz olan Türk Borçlar Kanunu yasalaştı. Dönüşümün bir göstergesi bunlar.

Türk yargı sisteminin sorunlarının çözümünde her şey insan kaynaklı. İnsani kadroların güçlendirilmesi noktasında hakim ve savcı sınıfı dışında 2002'ye göre yüzde 75 artış yakaladık. Mut'lu halkımın, 'adalet sarayımız olsun ama bunların içerisinde vicdanları tatmin eden kararlar çıksın ve uzamasın' diye beklentileri olur.

Bunları gerçekleştirebilmek için yapılan çalışmalar var. Bu binaları yapıyoruz ama bu saraylardan çıkan hizmetlerden vatandaşım memnun değilse binaların bir anlamı olmaz. Hakimlerimizin ve savcılarımızın kendilerine sağlayacağımız imkanlarla adaleti sağlamaları beklenir. Bunun için en önemli sıkıntımız, hakim ve savcı sayısının yetersiz olmasıdır. Bunu da orta vadede, yani 3-4 yıl içerisinde çözeceğiz.''

Atılan önemli adımların hemen hissedilemeyeceğinin altını çizen Ergin, ''Bugünden yarına, belki bunları hissetmeyeceksiniz. Ama 1-2 yıl içerisinde yapılanların faydalarını göreceksiniz'' diye konuştu.

AKDENİZ OYUNLARI VE MERSİN

2013 Akdeniz Oyunlarına Mersin'in ev sahipliği yapacak olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Ergin, organizasyonun kente kazandırılmasında emeği geçen, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm ilgililere teşekkür etti.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da Mersin'in kısa sürede önemli başarıları bir arada yaşayan bir kent olduğunu söyledi.

Gelinen süreçte hükümetin önemli katkılarının bulunduğuna işaret edin Güzeloğlu, ''Bu güzelliklerden birisi, 2013 Akdeniz Oyunları'nın Mersin'e kazandırılmasıdır. Hükümetimizin katkılarından dolayı Bakanımız Ergin'in onurunda herkese şahsım ve kentim adına teşekkür ederim'' dedi.

Yapılan reformlar sayesinde kentteki hizmetlerin de önemli derecede verimli hale geldiğini dile getiren Güzeloğlu, devlet kurumlarının varlığı sayesinde adaletin yerine getirilmesinde yeni yapılan sarayların hizmet kalitesi artışı sağlayacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Ergin, beraberindeki TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Vali Güzeloğlu, AK Parti Mersin milletvekilleri Kürşad Tüzmen, Ali Er ve Ömer İnan'ın yanı sıra diğer ilgililerle açılışı yaptı. Bakan Ergin daha sonra, beraberindekilerle binada incelemelerde bulundu.

DANIŞTAY BAŞKANI'NIN ANITKABİR ZİYARETİ

Bakan Ergin, adalet sarayını gezdiği sırada bir basın mensubunun, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ve üyelerin dünkü Anıtkabir ziyaretini hatırlatması üzerine ''HSYK Başkan Vekilimizin yaptığı açıklama yeterlidir. Bu açıklama kafi, diyorum. Yeni bir şey söylemeye gerek yok'' dedi.

Açılışın ardından partisinin ilçe teşkilatını ziyaret eden Ergin, bina önünde toplananlara hitaben yaptığı konuşmada, 2002 yılından itibaren Türkiye'nin istikrarlı bir çizgi yakaladığına işaret ederek, bu yıl yapılacak seçimlerde de bunun sürdürülmesi için vatandaştan destek vermesini istedi.

 Türkiye'nin, bölgesinde önemli bir güç haline geldiğini anlatan Ergin, ''Libya'daki halkımızın transferinde çok büyük başarı gösterdik. ABD ve İngiliz basını kendi hükümetine 'Türkiye kısa sürede halkını kurtardı, siz neden yapamadınız' diye soruyor. Siyasi ve huzur istikrarı yakaladık. Allah bunu kaybettirmesin'' diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :