Hakimden can alıcı sorular

Hakimden can alıcı sorular

Poyrazköy davasının bugünkü oturumunda sanık emekli Binbaşı Levent Bektaş savunmasını tamamladı

Poyrazköy davasının bugünkü oturumunda sanık emekli Binbaşı Levent Bektaş savunmasını tamamladı. Bektaş'ın çapraz sorgusunun ardından duruşma ertelendi.

Duruşmada Bektaş, 153 sayfalık savunmasını tamamladıktan sonra çapraz sorguya geçildi. Üye Hakim Mehmet Karababa, "Operasyon planlaması yapıldığında bütün personel birbirini tanıması gerekir mi?" diye sordu. Bektaş, bu soruya "Eğer SAT'ların yaptığı bir görevse birbirlerini tanırlar ve sadece bunlar yaparlar. Başka bir birim nasıl yapar bilmiyorum" karşılığını verdi.

Hakim Karababa, "Mühimmatın gömülmesinde sivil bir kişinin tek başına hareket etmesinin imkansız olduğunu içerden destek verilmesi gerektiğini söylediniz. Kim ne amaçla komplo kurmuş olabilir?" sorusunu yöneltti. Bektaş, "Neden hedef seçildiğimi hala anlamış değilim. Bu iddia sadece benim kişisel tespitim. Mühimmatın gömüldüğü arazi eğitim sahası olduğu için böyle bir şey dedim. Böyle düşünmemin nedeni ise ihbarları yapan kişilerin kişisel yakınlıkları var." dedi.

Mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Bektaş'a direk olarak verebileceği bir isim olup olmadığını sordu. Görev süresince düşmanı olacak bir kişi olmadığını söyleyen Bektaş, "İşte bu yüzden anlamıyorum ve kimseyi isim olarak suçlamadım." dedi.

Sorularına devam eden üye hakim Karababa, "Kafes planındaki terminolojinin askeri terminolojiye uymadığını söylediniz. Aynı zamanda içerden bir personelin desteğinin alındığından da söz ettiniz. Size karşı komplo kuran kişi bu terminoloji kullanamaz mıydı?" diye sordu. Bektaş bu soruya, "Ben savunmamda söz konusu belgenin bir merkezden hazırlandığından bahsettim. İçerden olabilecek dediğim kişi bu merkezde yer almıyor. Sadece destek vermiş. Yani Kafes Eylem Planı başka bir yerde hazırlanmış. Bu bilgiler bir subayın verdiği bilgiler değil. İstihbarat çalışması sonrası hazırlanmış bilgiler. Benim bu konudaki kanaatim." karşılığını verdi.

Karababa, Bektaş'a kendisine komplo kurulması için önemli bir neden ya da konumu olup olmadığını sordu. Bektaş, "Ben görevimi en iyi şekilde yapan subaydım. Ben emekli olduktan sonra rütbelilerin yükselmesi ile böyle bir çekişmenin içinde değildim. Nedeni yok. Levent Göktaş'ı tanıyorum. Kahraman bir subaydır. Sadece onunla irtibatım olduğu için Ergenekon ile sadece bu şekilde bağlantılandırılabilir." cevabını verdi.

Üye hakim Karababa, "Bilgisayarınızda herhangi bir suç unsurunun bulunmadığını ancak DVD'de eklemeler olduğunu söylediniz. Gelişmiş bilişim kullanıldığında da bilgisayarda böyle bir ekleme yapılamaz mı?" şeklinde bir soru sordu. Bu soru üzerine Bektaş, "Bilgisayar kullanmada cahilim. Sonradan öğrendim. DVD'de yapılabiliyorsa bilgisayarda da yapılabilir. Cevabını bilmiyorum." şeklinde yanıt verdi.

Karababa son olarak, "İlk inceleme raporunda DVD'de suç unsuru bulunmadığını, ikinci incelemede tespit edildiğini ve bunun bir komplo olduğunu söylediniz. Neden böyle bir komplo yapılsın? Önemli bir nedeni var mı?" diye sordu. Bektaş cevap olarak, "Tutuklanma nedenim kuvvetli suç şüphesiydi. 30 Nisan tarihli itiraz 4 Mayıs'ta savcılara mütalaaya gönderiliyor. 4 Mayıs'ta bu dijital veriler ortaya çıkıyor. Buradan hareketle bu bilgiler DVD'nin içine ekleniyor. Benim kişisel görüşüme göre hakkımda delil yoktu. Bunun için yükleme yapıldı." dedi.

Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç, "Savunmanızın başında da sonunda da bilgisayar konusunda oldukça cahil olduğunuzu söylediniz. Savunmanızda programlarla ilgili detaylı açıklama yaptınız. Biraz çelişkili geldi. Bu çelişkiyi açıklar mısınız?" diye sordu.

Bektaş, "Tutuklandığım gün öyleydim. Ancak 12 aydır tutukluyum. 24 saat vaktim var. Bu konulara çalışıyorum. Dijital program ve kanunlarla ilgili kendimi eğittim." diye karşılık verdi.

Savcı Saraç, "Mesleğinizde binbaşı rütbesindeyken emekli oldunuz. Emeklilik için erken bir rütbe. Özel bir soru cevap vermeyebilirsiniz. Herhangi bir sağlık nedeni mi yoksa ticaret yapmak için mi emekli oldunuz?" şeklinde sordu. Bektaş da, "2007'de SAT Komutanlığı yaptım. Gelebileceğim en üst rütbe SAT Grup Komutanlığıydı. Benden daha rütbeliler vardı. Bu yere gelmem tahminen 6 yıllık süreci alacaktı. Ailemle daha çok birlikte olmak ve ekonomik açıdan daha rahat etmek için emekli oldum." dedi.

Avukat Şeref Dede ise, "Komuta kademesi değiştirilmek istendiği için mi bu isimler Kafes Eylem Planı'nda geçiyor?" sorusunu yöneltti. Bektaş da bu isimlerin neye göre belirlendiğini bilmediğini söyledi.

Çapraz sorgunun ardından duruşma yarına bırakıldı.

Etiketler :