Hakimiyet Kayıtsız Şartsız AYM'nin mi?

Hakimiyet Kayıtsız Şartsız AYM'nin mi?

Mazlum-Der Genel Başkanı Ünsal: Anayasa Mahkemesi kuvvetler ayrılığını ihlal etti

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Anayasa Mahkemesi'nin kendini yasama organı yerine koyup kuvvetler ayrılığını ihlal ettiğini söyledi.

"Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Anayasa Mahkemesi'nin mi?" diye soran Ünsal, mahkemenin henüz yasama süreci tamamlanmamış olan bir metnin statüsünü anayasa hükmüne çıkartarak değerlendirmemesi gereken bir metni değerlendirmeye tabi tutmasının yetki aşımı olduğunu vurguladı. Ünsal, ayrıca Anayasa'nın 148. maddesinde açıkça belirtilmiş olmasına rağmen anayasa değişikliğini şekil bakımından değil içerik bakımından denetime tabi tutarak anayasayı ihlal ettiğini belirtti.

Daha önce de 411 oyla kabul edilmiş olan anayasa değişikliğini içerik denetimine tabi tutarak Meclis'in anayasa yapabilme iktidarını elinden alan Anayasa Mahkemesi'nin bu tutumuyla o zamandan beri Meclis'i fiilen yok ettiğini savunan Ünsal, bu tavrın sistem üzerindeki bürokratik ve yargısal vesayetin en fütursuz örneklerinden olduğunu kaydetti.

Ünsal, şöyle devam etti: "Daha önceleri üniformalı müdahalelerle sisteme sahipliğini herkese hatırlatan vesayet rejimi, üçüncü dünya görünümlü, sevimsiz ve demode olan bu tarzı değiştirmiş ve cübbeli bürokratları eliyle karar ve yetki sahipliğini hatırlamamızı sağlamıştır. Böylece hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olmadığı Anayasa Mahkemesi eliyle, saklanmaya gerek duyulmaksızın, gösterilmiştir. TBMM acilen toplanıp, tek hedefi ve önceliği yetkisini gasp eden bu sistemi ortadan kaldıracak anayasayı yeni baştan yapabilmek olan bir Meclis için seçime gitmelidir ya da temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan yeni bir sivil anayasa için toplumun tüm kesimlerini temsil eden münhasır bir meclisin oluşumu için inisiyatif almalıdır."

Kenan Evren ve 12 Eylül 1980 askeri darbesini yapanlar hakkında idam istemiyle iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen Savcı Sacit Kayasu ise kararın hem olumlu hem de olumsuz tarafı bulunduğunu söyledi. Anayasa değişiklik paketinin tamamen iptal edilmemesi ve referanduma gidilecek olmasının olumlu olduğunu dile getiren Kayasu, bu paketin Türkiye'nin önünü açacağı için desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

İptal edilen maddelerin paketin esasına ilişkin bir önemi olmadığını dile getiren Kayasu, esasa girmesinin gelenek dahi olsa kötü bir gelenek olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin yetkisi olmamasına rağmen esasa girmesinin kötü tarafı olduğunu anlatan Kayasu, paketin tamamının demokratik hükümler içerdiğini kaydetti. Kayasu, paketin mevcut durumdan daha iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler :