Hakkari şehit imamına ağlıyor

Hakkari şehit imamına ağlıyor

Hakkari'deki Hacı Sait Camii imamı Aziz Tan'ın sabah namazına giderken şehit edilmesi, bölgeyi ayağa kaldırdı.

Hakkâri’nin 31 yıllık imamı Aziz Tan, Ramazan günü sahurunu yapıp, sabah namazı için evden çıktı. Cami yolunda sırtından 8 kurşunla kalleşçe şehit edildi. Cenazeye akın eden halk, teröre lanet yağdırırken, Vali Türker tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Din adamı dokunulmazdır. Ama bunların kutsal değeri yok."

Hakkâri’deki Hacı Sait Camii imamı Aziz Tan'ın sabah namazına giderken şehit edilmesi, bölgeyi ayağa kaldırdı. Verdiği mesajlarla şiddete karşı çıkan ve eğitimin önemini anlatan Tan, ilin sevilen kanaat önderleri arasında yer alıyordu. Referandum sürecinde bölgede korku salmaya çalışan terör örgütünün hain saldırısı, başta Vali Muammer Türker olmak üzere bölgenin ileri gelenleri tarafından tepkiyle karşılandı. Askeri ve mülki amirlerle birlikte Tan'ın ailesine taziye ziyaretine giden Türker, "Din adamları dokunulmazdır. Ama birilerinin kutsal değerleri yok. Sevilen bir din adamını bile üstelik ağzı oruçluyken katletmekten çekinmiyorlar." dedi.

Cenaze namazına katılan binlerce Hakkarili Aziz Tan'a sevgisini gözyaşlarıyla gösterdi. Taziye çadırına çevre il ve ilçelerden insanlar akın ederken, halk teröre en büyük cevabı verdi. Şehit imamın kardeşi, Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan, cinayeti işleyenlerin kanaat önderlerinin vatandaşla bağını kesmek istediğine dikkat çekti: "Ağabeyim taş atan çocukların elinden tutuyordu. Şer güçler kullanacak adam bulamadı. Yoksa Allah diyen bir adamı niye öldürüyorsun?"

Hacı Sait Camii imamı Aziz Tan, 31 yıldır Hakkari'de görev yapıyordu. Herkes tarafından sevilen bir insandı. Tan, gençlerin eğitimine büyük önem veriyordu. Ancak terör örgütü PKK'nın hedefi olmaktan kurtulamadı. Referandum öncesinde özellikle Doğu ve Güneydoğu'da korku salmaya karar veren PKK, hain bir pusuyla önceki gün Aziz Tan'ı şehit etti. Edinilen bilgilere göre Aziz Tan, sahurunu yaptıktan sonra ezan okumak amacıyla camiye gitmek için evinden çıktı. Pehlivan Mahallesi'nin karanlık sokaklarında ilerleyen Tan'a arkadan 6 el ateş açıldı. Bununla da yetinmeyen teröristler, iki el de kafasına sıktı. PKK'nın silahlı kanadı HPG, 22 Haziran'da din görevlisi Aziz Tan'ı hedef göstermişti. Hakkarili çocuklara eğitim imkânı sağlamaya çalışan 6 kişinin ismini sıralayan HPG, "Halkımızın dini duygularını ve yoksulluğunu istismar ederek yoksul ailelerin çocuklarına eğitim imkânı sunma adı altında ajanlaştırma ve Türkleştirme faaliyetleri yürütmektedirler." iddiasında bulunmuştu.

Tan'a yönelik menfur saldırı, Hakkari'de nefretle karşılandı. Merhum imamın kardeşi, Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan, ağabeyinin binlerce çocuğa Kur'an öğrettiğini vurguladı. Tan, "Ama biz imamımıza sahip çıkamadık. Ne olur bu dine, bu minareye, bu ezanlara sahip çıkalım. Ramazan gününde oruçlu bir insanı öldürenler tamamen insanlıktan çıkmıştır." dedi. Tan, "Ağabeyim ve diğer imamlar, taş atan çocukların eline Kur'an veriyordu. Çocukların ellerinden tutulunca, şer güçler kullanacak adam bulamıyorlar." şeklinde konuştu.

Vali Türker: Bunların kutsal değeri yok

Hakkâri Valisi Muammer Türker, Aziz Tan'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Taziye çadırına gelen Vali Türker, din adamlarının bütün dünyada dokunulmaz olduğunu vurguladı. Türker, "Din adamlarına asla dokunulmaz. Ama maalesef birilerinin kutsal değerleri yok. Kutsal değerlere saygı duymuyor. İnsanların sevdiği, saydığı bir din adamını bile üstelik de ağzı oruçluyken, camiye giderken katletmekten çekinmiyor. Hakkârililerin başı sağ olsun." dedi.

Hakkari'nin en sevilen simalarındandı

PKK'nın silahlı kanadı HPG, 22 Haziran'da, örgütün şiddet politikasını eleştiren, din adamı, muhtar ve kanaat önderlerini ölümle tehdit etmişti. Sabah namazına giderken sırtından ve başından aldığı 8 kurşunla şehit olan Tan da bu isimler arasındaydı. Tan, gençlerin eğitimi için gösterdiği çabayla Hakkarililerin gönlünde taht kurmuştu. Yeni açılan her okulun programında ve her eğitim faaliyetinde ön sıralarda yer alıyordu. Tan için yas tutan Hakkarililer önceki akşam Haci Sait Camii'ne akın etti. Cenaze namazına yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

ZAMAN -ADEM BOZKIR

Etiketler :