'Haksızlığa uğradığını düşünüyoruz'

'Haksızlığa uğradığını düşünüyoruz'

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, üst kurul üyeliğinden istifa eden Zahid Akman ile ilgili, "Bir an önce bu yargılama sürecinin neticelenmesini ve özgürlüğe kavuşmasını temenni ediyoruz, bir haksızlılığın olduğunu düşünüyoruz." d

RTÜK Başkanı Davut Dursun, iki yıllık başkanlık dönemini değerlendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Dursun, başkanlık görevinin 17 Temmuz 2011 Pazar günü sona ereceğini hatırlattı. RTÜK'ün 9 üyeden oluştuğunu ifade eden Dursun, "Bugün itibariyle üst kurulumuzun üç üyesinin görevi sona eriyor." dedi. Görevi sona erecek olan üst kurul üyeleri yerine, yasalara göre 2 ay öncesinden seçim yapılması gerektiğini hatırlatan Dursun, "Meclis seçim dolayısı ile bu imkana sahip olmadığından seçim sonrasına kalmıştı." diye konuştu. Meclis Başkanlığı'nın yeni oluşan parlamentodaki üye yapısını dikkate alarak, boşalan üyeliklerden birinin AK Parti kontenjanına, birinin CHP kontenjanına, birinin de Barış ve Demokrasi Partisi kontenjanına düştüğünü belirlediğini aktaran Dursun, şöyle devam etti: "Yaşanan yemin sorunu nedeniyle, önce 'acaba seçimi ertelesek mi' gibi tereddütler yaşandı. Sonunda, CHP'nin de yemin etmesi üzerine, AK Parti ile CHP'ye isabet eden kontenjanın doldurulması, BDP'ye isabet eden kontenjanın bu partinin yemin etmesinden sonra doldurulması ilkesi benimsendi. Bu çerçevede Çarşamba günü AK Parti ve CHP'ye isabet eden kontenjan bağlamında önerilen yeni üyeler seçildi."

"ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"

Eski RÜTÜK Başkanı Zahid Akman'ın istifası ile ilgili konuyu da değerlendiren Dursun, "Zahid Bey, sizin de bildiğiniz bir dava nedeniyle, önce gözetim altına alınmıştı, ardından mahkeme tutuklama kararı vermişti. O sebeple Sayın Akman, tutukluluk üyeliğin düşmesini gerektirmediği halde (hükümlü olsaydı o farklı bir düzenlemeydi), buradaki çalışmaları sanıyorum kolaylaştırmak ve bir sıkıntı yaşanmasına engel olmak için istifa ederek ayrıldı. Onun yerine de bir seçim yapılması gerekti. Meclis, bu çerçevede de Zahid Bey'in bıraktığı süreyi tamamlamak için bir seçim yaptı." diye konuştu.

Zahid Akman'la ilgili yargılama sürecinin bir an önce neticelenmesi temennisinde bulunan Dursun, "Özgürlüğe kavuşmasını temenni ediyoruz, arzuluyoruz ve bir haksızlığın olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple bu yargılama sürecinin bir an önce olumlu neticelenmesi en büyük arzumuzdur." şeklinde konuştu.

Mevcut üyelerden Prof. Dr. Kormaz Alemdar'ın, CHP kontenjanından vefat eden üye Mehmet Dadak'ın bıraktığı süreyi tamamlamak için seçildiğini anımsatan Dursun, "Sayın Alemdar görevi sona eren arkadaşlarımızdan biri. CHP, Sayın Alemdar'ı Meclis'e önerdi fakat sanıyorum tercihini diğer arkadaşımız, Süleyman Bey lehine yaptı. O sebeple Sayın Alemdar'ın görevi bugün sona eriyor. Arkadaşımıza verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz." dedi.

RTÜK TARİHİNDE İLK KEZ 8 ÜYE İLE ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK

BDP'nin kontenjanına isabet eden üyenin seçilmemesi ve Meclis'in bu gün tatile gireceği hatırlatmasında bulunan Dursun, "Tahminim Ekim ayına kadar RTÜK tarihinde ilk kez herhalde, 9 üyeliği bulunmasına rağmen, 8 üye ile çalışmalarını devam edecektir. 8 üye ile de çalışmalarına devam etmesi mümkün. İnşallah Ekim ayında BDP'nin de kontenjanına isabet eden arkadaşımız seçilir, böylelikle RTÜK çalışmalarını sürdürür." ifadelerini kullandı.

ÜST KURUL ÜYESİ ÇIPLAK: ZAHİD BEY ORTADA BIRAKILDI

Öte yandan basın toplantısı sonrasında Üst Kurul üyelerinden Esat Çıplak, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Yeni dönemde RTÜK'te bir şey olacağı yok. RTÜK'te kurumsal kimlik iflas etmiş durumda." diyen Çıplak, şöyle konuştu: "Gelecek açısından iyimser olamayışımı gösteren en önemli süreç, hafta başı 2 günde yaşandı. Makam, mevki için arkadaşına sahip çıkmayan bir yapının kuruma fayda sağlayacağı düşünmüyorum. Yargı kararı sonuçlanmadan suçlu ilan edilip, ailesi ortada bırakılan, kurumsal desteğin elinden alındığı ve aidiyet duygusundan arındırmak için küçük hesapların yapıldığı ve bir mesai ortada bırakan ve sahiplenmeyen bir yapının başarılı olacağı kanaati bende bulunmamaktadır. Çok hızlı bir şekilde ve düşünülmeden oluşturulan bu yeni yapının temel değerlerden kopuşumuzun ve anlamsızlaştırılmasının yaşandığı bir dönem olarak görülecektir. Sayın Zahid Akman ve Sayın Korkmaz Alemdar'ın karşılaşmış oldukları durum, benim kabullenebileceğim bir durum değildir. Sektöre katkı sağlamayacağını da açıkça gözlemleyebiliyorum."

Zahid Akman'ın istifaya zorlandığını düşündüğünü söyleyen Çıplak, "Zahid Bey, ortada bırakıldı." dedi. Salı günü Zahid Akman'ı ziyaret ettiğini belirten Çıplak, "Kendisinin morali gayet iyiydi." şeklinde konuştu.

Çıplak bir tepki olarak, Üst Kurul Başkanı Dursun'un basın toplantısında bulunmadığını da sözlerine ekledi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.