Halı yıkarken kalp krizi geçirmeyin

Halı yıkarken kalp krizi geçirmeyin

Havaların ısınmasıyla birlikte Anadolu kadını bahar temizliğine başladı.

Uzmanlar, ev hanımlarını, temizlik yaparken kalp krizine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Özellikle halı yıkama esnasında farkında olmadan gereğinden fazla çalışarak kalbin aşırı yorulduğuna dikkat çeken uzmanlar, ani kalp krizleriyle birlikte ölüm olaylarının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Halı yıkarken veya diğer temizlik işlerini yaparken yorulma, göğüste daralma, kalpte çarpıntı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi şikayetlerle karşılaşılması durumunda yapılan işin mutlaka bırakılarak dinlenilmesi gerektiği belirtildi.

Kayseri Anakalp Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Kırman, özellikle yaz döneminde temizlik yapılacak saatinde iyi ayarlanması gerektiğine dikkat çekti. Kalbinden emin olmayan kişilerin kalbi yoracak işlerden kaçınması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Kırman, ev hanımlarının temizliğe başlamadan önce mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.

Aşırı sıcakların zaten kalp krizini tetikleyen faktörler arasında yer aldığını belirten Kırman, buna bir de kalbe aşırı yüklenme eklenmesi halinde kriz ve ölüm olaylarının kaçınılmaz olacağına değindi.

Halı yıkama, yün çırpma veya bahar döneminde bayanların evde yaptığı diğer temizlik işlerinin kalbin iş yükünü arttırdığının altını çizen Kırman, "Birçok kişi işlerin biran önce bitmesi adına kendini harap ediyor. Bu durum kalbin gereğinden çok daha fazla çalışarak sıkışmasına ve kişinin kriz geçirmesine neden oluyor. Birçok hasta kalp krizi geçirdiğinin bile farkına varmıyor. Kalp krizi bazı durumlarda kola, mideye, çeneye ve dişe vuruyor. Bu uzuvları ağrıyan kişi yorulduğu için ağrıdığını zannediyor ama kalp krizi geçirdiğinden haberi dahi olmuyor. O nedenle özellikle bahar temizliği yapanların kalp krizine karşı çok dikkatli olması gerekiyor." diye konuştu.

ŞEKER HASTALARI KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİNİN FARKINDA OLAMIYOR

Özellikle şeker hastası bir kişinin kalbin iş yükünü arttıracak uğraşlarda bulunması durumunda kalp krizi geçirdiğinin farkına varamadığına değinen Kırman, şekerin sinir uçlarını tahrip etmesine bağlı olarak kriz esnasındaki ağrı ve daralmadan haberdar olunamadığını vurguladı.

Hastanın kalp krizi geçiriyor olmasına rağmen iş temposunu düşürmeden devam ettiğini ifade eden Kırman, bu durumun sonucunda birçok hastanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Bazı insanlarda şeker hastalığı olmasa bile ağrı algılama kabiliyetinin düşük olduğuna değinen Kırman, bu kişilerin de kriz esnasındaki ağrı ve daralmanın farkında olamadığını açıkladı.

Kırman, kalp krizi belirtilerini şu şekilde sıraladı: "Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren ağrı, bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı, nefes darlığı olur. Hissedilebilecek derecede kalp çarpıntısı tansiyon düşmesine bağlı göz kararması, baş dönmesi bayılma"

Etiketler :