Hama'da büyük patlama

Hama'da büyük patlama

BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Annan'ın barış planı dün Hama'da büyük bir yara aldı

Muhaliflerin kalelerinden Hama'da meydana gelen patlamada 70 kişinin öldüğü bildirildi. Muhalifler patlamaya, ordunun top ateşi veya Scud füzesinin sebep olduğunu açıkladı. Esed rejimi ise patlamanın, 'silahlı terörist grupların' bomba imali sırasında meydana geldiğini duyurdu.

-Uzmanlar, patlamanın sorumlusu kim olursa olsun bunun, BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik barış planına bir darbe olduğunu belirtiyor. Esed'in babası Hafız Esed'in 1982'de bombardımana tutarak binlerce kişiyi katlettiği Hama, muhalifler için hassas bir şehir. İki gün önce BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren Kofi Annan, Esed rejiminin şehirlerdeki tanklarını ve askerlerini çekme vaadini yerine getirmediğini rapor etmişti. Konseyin daimi üyesi Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nin artık Suriye'ye karşı güç kullanma seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini belirtmişti.

SURİYELİ AKTİVİSTİ CANLI CANLI GÖMDÜLER

Dün Hama dışında başkent Şam, Deyr Ez Zor, Humus ve Halep'teki operasyonlar ve çatışmalarda da en az 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Şam'ın en önemli muhalif semtlerinden Duma'ya, BM heyetinin ayrılmasından sonra ağır silahlarla operasyon düzenlendiği, can kaygısı sebebiyle birçok ailenin bölgeyi terk ettiği ifade edildi. Muhalif Suriye Devrim Konseyi de Esed yönetiminin temizlik görevlileri ve diğer kamu çalışanlarını Şebbiha milisi olarak kullandığını ileri sürdü. Konseyden yapılan açıklamada, bu sebeple özellikle muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde temizlik hizmetinin verilmediği, yönetimin bu yolla muhalifleri cezalandırmak istediği kaydedildi. Çöplerin toplanmaması nedeniyle oluşan çevre kirliliğinin, salgın hastalıklara yol açmasından endişe ediliyor. Muhalifler internetteki paylaşım sitelerine Esed'e bağlı askerlerin, televizyonlara haber gönderdiği ileri sürülen bir kişiyi canlı canlı gömdüklerinin görüldüğü bir video yükledi. Videoda başına kadar gömülü olan Suriyelinin, üzerine kürekle toprak atılırken şehadet getirdiği, bir subayın ise Esed'e iman etmesini emrettiği görülüyor. Bir dakikalık görüntü, Suriyeli aktivistin başının toprak ve taşlarla tamamen gömülmesi ve bir süre sonra ise sesinin kesilmesi ile son buluyor. Bu arada eski Suriye Başbakanı Maruf el Devalibi'nin oğlu Nevfel, Suriyeli muhaliflere destek vermek ve uluslararası askerî müdahaleyi teşvik etmek için bir sürgün hükümeti kurmak istediğini duyruldu. Nevfel el Devalibi, bazı ülkeler tarafından desteklenen muhalif Suriye Milli Konseyi'nin hiçbir şeyi başaramadığını ve 'suni' bir yapı olduğunu ileri sürdü. Suriye Milli Konseyi'nden Besma Kodmani ise muhalefetin görüş birliğine varmak ve ortak hedefler konusunda mutabakat sağlamak üzere 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde Kahire'de toplanacağını açıkladı.

TBMM'de Davutoğlu ile muhalefet arasında Suriye atışması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin Suriye politikası konusunda hükümet adına gündem dışı söz aldı. Meclis'i bilgilendirmek için söz alan Davutoğlu'nun açıklamaları muhalefetin tepkisini çekti; gerilime sebep oldu. Bakan, muhalefet partilerini kastederek, "Baas siyasetini temsil edenlerin bizi anlaması mümkün değil. Türkiye'de darbeyi savunanlar tabii ki azınlık diktasını savunacaktır." mesajı verdi. Ahmet Davutoğlu'nun muhalefeti eleştirirken kullandığı "acizlik" kelimesi ortamı gerdi. Bakan, konuşmasında Türkiye'nin bundan sonra da Ortadoğu'da değişim dalgasının öncüsü olacağını ve değişim dalgasını yöneteceğini belirterek, "Biz azınlık diktalarının değil, kendi geleceğine sahip çıkmak isteyen halkların yanındayız. Zulme karşı haykırmak AK Parti'nin ve AK Parti iktidarının şiarıdır ve her yerde şiar olmaya devam edecektir." diye konuştu. Bu sözler üzerine kürsüye gelen MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Davutoğlu'na tepki göstererek 'bakanın AK Parti politikalarını beğenmeyenleri aşağılayarak hakaret ettiğini' savundu. Şandır, "Mavi Marmara'da ne yaptınız, acizlik yaptınız. Acizlik tarihi bir etiket olarak üzerinizde kalacak." dedi. Şandır, Suriye'de birçok yabancı ülkenin militanının çarpışarak kaosa sebep olduğunu ileri sürdü.

ZAMAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.