Hamaney'den 'Türkiye' açıklaması geldi

Hamaney'den 'Türkiye' açıklaması geldi

İran dini lideri Hamaney: Türkiye ile ilişkilerin iyiye gitmesi tarihi bir fırsat

İran dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Türkiye ve İran ilişkilerinin iyiye gitmesini tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde İran dini lider Hamaney ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke ilişkilerini değerlendiren Hamaney, Türkiye ve İran ilişkilerinin iyiye gitmesini tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.

İki ülkenin ticaretlerini 3 katına çıkarmaya çalıştıklarını hatırlatan Hamaney, siyasi ve ekonomik işbirliğinin birlikte daha etkili olacağını vurguladı. Türkiye’nin İslam dünyasında yükselmesini değerlendiren Ayetullah Ali Hamaney, bunu “Sultacı rejimlere karşı, bağımsızlığını korumasına, siyonist rejimler arasında mesafe koymasına ve Filistin halkına verdiği desteğe” bağladı.

Hamaney ayrıca, Türkiye’nin izlediği politikayı doğru bulduğunu ifade etti. İran dini lideri Hamaney, Türkiye’nin İslam dünyasına ne kadar yaklaşırsa, bunun hem kendi yararına, hem de İslam dünyasının faydasına olacağını söyledi. Gül ile görüşmede Mısır’daki olayları da değerlendiren Ayetullah Ali Hamaney, Mısır’daki olayların “ABD’nin mısır halkını küçük düşürme çabası” olduğunu söyledi. “Ne zaman halk sahneye gelirse, değişim yaşanır” ifadelerini kullanan Hamaney, askeri önlemlerin bunun önüne geçemeyeceğini dile getirdi. Hamaney ayrıca, Mısır’daki olayları ABD’nin kendi lehine çevirmeye çalıştığını söyledi. Kararın Mısır halkına bırakılması gerektiğini kaydeden Hamaney, İslam dünyasına da birlik çağrısı yaptı. Bölgede 30 sene önceye göre İslam ülkelerinin daha iyi durumda olduğunu söyleyen Hamaney, ABD ve İsrail’in ise 30 seneye önceye göre daha kötü durumda olduğunu söyledi. Gül’ün İran görüşmelerinin başarılı geçtiğini belirten İran dini lideri Hamaney, “Kanıtlar gösteriyor ki, bölge değişim yolunda bu değişimin halkların yararına olmasını umut ediyorum.” dedi.

Etiketler :