Hamas kuruluş yıldönümünü kutluyor

Hamas kuruluş yıldönümünü kutluyor

Gazze'yi 2.5 yıldır yöneten Hamas'ın kutlamala törenlerine yüzbinlerce sempatizanı katıldı.

Hamas'ın 22. kuruluş yıldönümü etkinlikleri için, Gazze kentinin batısındaki El Ketibe meydanını onbinlerce Hamas üyesi ve destekçisi doldurdu. Başlarında yeşil şapka ve bandanaları, yeşil bayrakları ile meydanı yeşile çeviren Hamas destekçilerinin sayısının 200 bin kişiyi aştığı söylenirken, Hamas'a bağlı El Aksa televizyonu katılanların sayısını milyon olarak ifade etti.

Yıldönümü kutlamaları nedeniyle Gazze Şeridi çapında resmi dairelerin ve okulların tatil edildiği bugün binlerce taraftar, öğle namazı sonrası El Ketibe meydanına geldi. Sokaklarda Hamaslılar motosikletlerle gösterilere katılırken, turlayan araçlarda da Hamas bayrakları sallandı; binalar da Hamas bayraklarıyla süslendi.

Hamaslı milletvekilleriyle birlikte gösteriye katılan fiili yönetimin Başbakanı İsmail Haniye de konuşmasına kalabalıklara Hamas ve Filistin bayraklarını sallayarak başladı. Haniye uzun konuşmasında Hamas'ın asla silah bırakmayacağını, İsrail'i de asla tanımayacağını söyledi. Haniye, Filistinli grupların yardımı ile Hamas hareketinin Gazze'yi bağımsızlığa kavuşturduğunu belirtip, "Hamas Gazze'de İslami bir emirlik kurmayacak. Hamas'ın asıl amacı, tüm Filistin topraklarını bağımsızlığa kavuşturmaktır" dedi. Haniye, Hamas'ın tüm Filistin toprakları geri alınıncaya kadar direnişi sürdüreceğini kaydetti.

Haniye, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ne Dökme Kurşun olarak adlandırdığı operasyonun başarıya ulaşamadığını, Allah'ın Gazze halkına güç ve irade verdiğini ve bugünkü kutlama törenlerine eriştiklerini söyledi. Haniye, Hamas'ın hem direnişte hem hükümette hem de adalet sağlamada çok güzel bir örnek oluşturduğunu da belirtti.

Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargoya da değinen Haniye, bunun amacının Filistin halkının iradesini kırmak olduğunu, ancak bunun asla başarılamadığını anlattı. Haniye ayrıca El Fetih'i ve diğer Filistinli grupları, Mısır'ın arabuluculuğunda sürdürülen diyalog görüşmelerini gerçekleştirmeye çağırdı.

BATI ŞERİA'DA YASAK VAR

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yönetimindeki Batı Şeria'da ise Hamas'ın 22. yıldönümü kutlamalarına izin verilmedi. Filistinli bir güvenlik yetkilisi, yasaklama kararının Filistin Yönetimince alındığını belirtirken, yasaklamaların yaklaşık son 4 yıldır geçerli olduğunu da kaydetti.

Hamas da yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki mensuplarının, kutlama etkinlikleri yapmasını engellemek için gözaltına alındığını, polis karakollarına çağrıldığını öne sürdü. Açıklamada, Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin Hamas lider ve mensuplarından 150 kişiyi gözaltına aldığı, ayrıca bin dolayında kişinin de karakollara çağrıldığı kaydedildi.

Açıklamada, El Halil, Beytüllahim, Ramallah, Nablus, Tulkarem, Cenin ve Kalkilya gibi kentlerle bazı kasabalarda, Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin sokak sokak herhangi bir etkinliği önlemek için devriye gezdikleri kaydedildi. Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin, Hamaslılara kamuya açık herhangi bir eylem, toplantı vs düzenlemeyeceklerine yönelik taahhütname imzalattıkları belirtildi. DÜNYA BÜLTENİ

Etiketler :