Hamas'tan suikaste yalanlama

Hamas'tan suikaste yalanlama

İsrail'in Maariv gazetesinin internet sitesinde, Gazze Şeridi'ne gelen eski ABD Başkanlarından Jimmy Carter'a yönelik bir suikast girişiminin Hamas polisi tarafından önlendiği öne sürüldü, Hamas polisi ise iddiaları yalanladı.

Jimmy Carter, sabah saatlerinde, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Erez sınır noktasından Gazze'ye geçmişti.

Maariv, internet sitesinde, Filistinli bir güvenlik kaynağına dayanarak, Erez'den geçtikten kısa süre sonra, Carter'a yönelik bir suikast girişiminin Hamas tarafından önlendiğini duyurdu. Haberde, polisin Carter'ın güzergahında iki patlayıcıyı ortaya çıkarıp etkisiz hale getirdiği iddiasına da yer verildi.

Gazze'de Hamas'ın polis kuvvetlerinin sözcüsü İslam Şahvan ise iddiaları yalanladı. Şahvan, polis ve güvenlik güçlerinin Carter gelmeden önce tüm bölgeyi gözden geçirdiğini, herhangi bir patlayıcı ya da silaha rastlamadıklarını belirtti.

Şahvan, güvenlik düzenlemelerinin planlandığı gibi sürdüğünü de kaydetti.

“GÖZYAŞLARIMI TUTMAM GEREKİYOR”


Gazze Şeridi'ne geçtikten sonra, İsrail'in geçen ocak ayında düzenlediği “Dökme Kurşun” operasyonu sırasında en fazla hasara uğrayan İzbe Abid Rabbo bölgesini ve sakinlerini ziyaret eden, yıkılan Amerikan okulunda da incelemelerde bulunan Carter, gördüklerinden çok etkilendi.

Gazzelilerin karşı karşıya kaldığı durum karşısında “gözyaşlarımı tutmam gerekiyor” diyen Carter, çok etkilendiğini belirtti.

Çocuklara eğitim veren Amerikan okulunun, kendi ülkesi tarafından finanse edildiğini ve aynı okulun yine kendi ülkesinde yapılan F-16'larca taşınan bombalarca tümüyle tahrip edildiğini gördüğünü söyleyen Carter, olanlardan kısmen kendisini sorumlu tuttuğunu ifade etti.

Carter, böyle bir harabiyeti görmenin iyi bir şey olmadığı, ancak aynı şekilde İsrail'in Gazze yakınlarındaki kenti Sderot'a da roketlerin düşmesinin de iyi olmadığını söyledi ve tüm şiddet olaylarının durması gerektiğini vurguladı.

Eski ABD Başkanı, Filistinlilerden, aralarındaki bölünmeye son vermelerini, kapsamlı bir barışın sağlanarak şiddet döngüsüne son verilmesini, Gazze halkının çektiği sıkıntıların son bulması ve bölgenin yeniden imarı için birlik olmalarını da istedi.

Etiketler :