Hangi Alman devi peşinde?

Hangi Alman devi peşinde?

Bundesliga'ya gidebilir

Antalya'dan sıcak gelişmeleri sizlere aktarmaya devam ediyoruz. Bu kez Lara'da bulunan Kasımpaşa kampını ziyaret ettik. Kasımpaşa'nın Brezilyalı yıldızı Andre Moritz'e sorularımızı yönelttik. Editörümüz Hilmi Sever'in transferiyle ilgili edindiği önemli bilgiyi de doğrulayan Moritz'i sezon sonunda çok farklı yerlerde görebiliriz.

Alman devi Wolfsburg'tan teklif alan ve bunu ilk kez röportajımız sırasında açıklayan Moritz, sezon sonuda Bundesliga ya da üç büyüklerden birinde forma giymek istiyor.

Şimdi bu röportajla sizleri başbaşa bırakıyoruz...

-Kasımpaşa'ya transferini kısaca anlatır mısın?
"Fluminense'den Kasımpaşa'ya transfer oldum, 2,5 senedir buradayım. İstanbul'a gelince şok oldum, çünkü bu kadar güzel bir şehir beklemiyordum. İstanbul benim ikinci evim oldu. Burada çok mutluyum. Türkiye'de kalmak istiyorum. Sezon sonunda sözleşmem bitecek, geleceğin neler getireceğini göreceğiz.

-Transfer teklifleri aldığını biliyoruz...
"Bir çok takımdan beni aradılar ama ben bu işlerle uğraşmak istemiyorum. Bu işlerle menajerim ilgileniyor. Almanya'da Rogon Ajans var, benim için sadece onlar görüşmeler yapıyor. Cristian benim Rogon'da çalışan menajerim, hafta içinde İstanbul'a gelecek ve onunla konuşacağız. Gelen transfer tekliflerini bana iletecek. Şu an Kasımpaşa'da mutluyum ve bu kulübe saygı göstermem lazım. 2,5 senedir burada oynuyorum ve bunun karşılığını vermek istiyorum. Kasımpaşa hep benim iyi olmam için uğraştı. İnşallah bu sene ligde kalacağız, kafamı transferle ilgili işlerle meşgul etmek istemiyorum. Sahada kendimi göstermek istiyorum."

-Avrupa'dan teklifler aldığını biliyorum. Türkiye'den teklif var mı? diyerek bu konuya biraz daha derinlemesine girelim...
"Bana doğrudan teklif gelmedi ama benimle ilgilenen takımlar olduğunu biliyorum."

-Üç büyükler mi?
"Bilmiyorum, olabilir."



ALMAN DEVİ PEŞİNDE


-Wolfsburg'tan teklif aldığını biliyorum. Bu doğru değil mi?
"Ben de bunu duydum, bu teklifi biliyorum. Ama hiçbir şeyi kafaya takmak istemiyorum, sadece futbol oynamak istiyorum."

-Almanya'ya gitmeye sıcak bakıyor musun?
"Bundesliga müthiş bir lig. Çok kaliteli futbolcular var, çok büyük takımlar var. Çok iyi bir lig ama tabi öncelikli hedefim Kasımpaşa'ya sezon sonuna kadar daha fazla yardım etmek istiyorum. Daha çok gol atmak istiyorum."

-Bundesliga en sevdiğim lig diye bir açıklaman var. Neden İspanya ve İngiltere değil de Almanya. Genellikle diğer ligler daha fazla ilgi çeker...
"Tabii ki İspanya ve İngiltere liglerini seviyorum. Almanya da çok sıcak geliyor."

-Bundesliga'da tercih ettiğin bir takım var mı?
"Böyle bir düşüncem yok."

-Wolfsburg da çok başarılı bir takım zaten?
"Wolfsburg, Bundesliga'da geçtiğimiz sezon şampiyon oldu, çok iyi bir takım. Wolfsburg'un beni aradığını düyunca çok mutlu oldum, çünkü çok büyük bir takım. Menajerim gelince bu konuyu konuşacağız."

"WOLFSBURG'UN TEKLİFİ MUTLU ETTİ"

-Dzeko, Misimovic gibi çok önemli yıldızlar var. Onlarla biklikte çok daha iyi bir Moritz izleyebiliriz gibime geliyor...
"İkisi de çok önemli yıldızlar, milli takımlarında da başarıyla oynuyorlar. Bu tekliften dolayı çok mutlu oldum."

-Moritz'i şu an yalnızca Türkiye tanıyor, Wolfsburg'ta belki tüm dünya tanıyabilir?
"Ben bunun için futbol oynuyorum. Kasımpaşa'da eski hocam beni hiç beğenmedi ve forma şansı vermedi. Yılmaz Vural geldi ve bana çok moral veriyor, beni çok seviyor. Ben de bu güvenle çok rahat oynuyorum."

-Seni beğenmeyen hoca kimdi?
"Uğur Tütüneker bir sene Kasımpaşa'da kaldı. Bana forma şansı vermedi. Uğur Tütüneker çok iyi bir insan ve hoca ama futbol böyle bir şey. Her hoca, her oyuncuyu beğenmiyor. Ama hayat böyle bir şey. Benim tek bildiğim iş futbol oynamak. Bu nedenle hiç moral bozmadım ve çalışmaya devam ettim. Uğur Hoca gittikten sonra Besim Hoca geldi ve bana formamı geri verdi."

-Bir çok yabancı dil biliyorsun. Bildiğin diller arasında Almanca da var mı?
"Almanca bilmiyorum. Portekizce, İngilizce, İspanyolca, biraz Fransızca ve biraz Türkçe biliyorum."

-Dilleri çok kolay öğreniyorsun. Bunun bir sırrı var mı?
"Sırrı var mı bilmiyorum gerçekten. İngilizce ve Türkçe çok kolay geldi. Bizim takımda Arjantinli bir oyuncu var ve onunla da İspanyolca konuşuyoruz."

"TÜRK MİLLİ TAKIMI'NDA OYNAMAK İSTERİM"

-Brezilya Milli Takımı'nda forma giydin mi?
"Hayır hiç forma giymedim."

-Wolfsburg işi olmazsa ve Türkiye'de kalırsan, Türk vatandaşı olup, Türk Milli Takımı'nda forma giymek ister misin?
"Tabii ki isterim. Üç senedir buradayım ve çok mutluyum. Her şeyi öğrendim, yüzde yüz konuşup anlamasam da yüzde seksen her şeyi anlıyorum. Her sene ailem buraya geliyor ve yanımda en az 1 ay kalıyorlar. Onlar da Türkiye'yi çok seviyorlar. Türk vatandaşı olup, Türk Milli Takımı'nda oynamak isterim."

-En güvendiğin özelliğin nedir?
"Kendime komple çok güveniyorum. Sahaya ne zaman çıkarsam çıkayım, hiçbir şey düşünmüyorum, sadece top oynamak ve eğlenmek istiyorum. Futbol tabii ki işim ama eğlenmek için oynuyorum."

"FORVET ARKASI BENİM YERİM"

-Esas mevkiin forvet arkası, Kasmpaşa'da forvtte de görev yapıyorsun. Hangi mevkii de kendini daha rahat hissediyorsun?
"Sadece iki maç forvette oynadım ve iki gol attım. Gerçek pozisyonum forvet arkasında, önümde Cenk ve Gökhan oynuyor. Forvette oynamayı sevmiyorum, çünkü orta saha oyuncusuyum. Topa çok daha fazla dokunmak istiyorum, belki daha az gol atacağım ama takım için daha yararlı olurum."

-Üç büyüklerin kadro kalitesine baktığın zaman. Moritz'in daha başarılı olabileceği takım hangisi?
"Gerçekten farketmiyor. Üç büyük takımda da çok büyük taraftar grupları var ve benim için hiçbir fark yok. Hepsinde de başarılı olacağıma inanıyorum."

-Ligde 7 golün var. Sezon sonunda kaç golü hedefliyorsun?
"Sezon başında 12 gol hedefliyordum ama şu an en az 15 gol istiyorum."

-Gaziantepsporlu Beto ile de aynı takımda oynamışsınız...
"Beto ile beş sene önce Internacionel'de, Ivan De Souza ile de Fluminense'de birlikte oynadık. Beto çok iyi bir golcü, onu Türkiye'de gördüğüm için sevindim. Beto'ya da başarılar diliyorum."

BİRAZ İTALYA, BİRAZ ALMANYA, BİRAZ DA BREZİLYA

-İtalyan vatandaşlığın var. Bu nereden geliyor?
"Benim büyük büyük annem, üç jenerasyon önce İtalya'dan Brezilya'ya geldi. Ailemin yarısı İtalyan, yarısı da Almanya'dan geldi. Benim büyük büyük babalarım da Almanya'dan geldi. Bizim aile çok karışık biraz Almanya, biraz İtalya, biraz da Brezilya."

-Yakışıklılığımı İtalya'ya borçluyum diyorsun yani. Görünüş olarak benzetildiğin Delgado'dan yakışıklıyım demişsin...
"Evet öyle söylemiştim (gülerek)."

-Kasımpaşa bu sezon büyük takımlara karşı çok iyi maçlar çıkardı. Bu maçlara daha iyi mi motive oluyorsunuz?
"Tabii ki daha iyi motive oluyoruz. Yılmaz Vural'dan sonra çok farklı bir takım olduk, daha fazla çalışmaya başladık. İnşallah ligin ikinci yarısına daha iyi başlayacağız. Ligin ilk 7 maçında puan alamamıştık, ondan sonra daha sıkı çalıştık ve puanları toplamaya başladık. Şimdi önümüzdeki ilk 3 maçtan 7 puan toplamak istiyoruz."

-Kendinde eksik gördüğün yönler neler?
"Benim deparım iyi değil ama depara kalktıktan sonra çok iyi koşuyorum. Koşmaya başlarken, ilk 2-3 metre zorlanıyorum. Çünkü boyum uzun ve bu nedenle deparım biraz kötü. Bunu gidermek için daha fazla çalışıyorum, haftada en az 2-3 kez depar çalışıyorum."

"NE RONALDO, NE MESSİ, EN İYİSİ KAKA"

-Sana göre dünyanın en iyi futbolcusu kim?
"Şu anda Kaka. Messi ve Ronaldo'da iyi oyuncular ama Kaka gibi değil. Kaka komple bir oyuncu ve her zaman agresif oynuyor. Her zaman golü düşünüyor ve takımına büyük katkı sağlıyor."

-Karşısında en zorlandığın savunma oyuncusu kim?
"Özel bir isim aklıma gelmiyor ama Türkiye'de herkes sert oynuyor diyeblirim."



FLUMINENSE BAŞKA...

-Taraftarı olduğun takım hangisi?
"Fluminense'nin benim için yeri çok ayrı. Çocukluğumdan beri Fluminense'yi tutuyorum, tüm maçlarını izledim, o takımda forma giydim. Bir kez ligden düştü ve çok ağladım. Fluminense'yi her zaman internetten takip ediyorum. Hayatımda en mutlu olduğum zaman Fluminense'yle kazandığım kupaydı."

-Unutamadığın golün hangisi?
"Fluminense'de ligin bitmesine iki maç kalmıştı ve ikisini de kazanmak zorundaydık. Son maçta bir gol attım ve maçı kazandık, ligde kaldık."

-Türkiye'de çok sayıda Brezilyalı oyuncu var. Görüşüyor musunuz?
"Görüşmüyoruz, sadece telefonda konuşuyoruz. Ivan, Vederson ve Bilica ile. Futbolcularla beraber gezmiyorum. En samimi arkadaşım menajerlik de yapan Bülent Atan. Bülent'le kardeş gibiyiz ve sürekli olarak beraber geziyoruz."

-Takım içinde en iyi anlaştığın isim kim?
"Murat Akın ve Yekta ile çok iyi anlaşıyoruz. Tabii ki burada herkes kardeşim gibi, çünkü sıcak kanlı biriyim. Murat Akın ve Yekta ile 2,5 yıldır aynı takımdayız ve Ataköy'de de yakın oturuyoruz. Bu nedenle biraz daha yakınız."

-Çok eğlenceli bir röportaj oldu, teşekkürler Moritz. Sana başarılar diliyoruz.
"Ben teşekkür ederim."

Röportaj: Hilmi SEVER
FOTO: Ahmet TÜRKOĞLU
 
17.01.2010

Etiketler :