Hangi öğretmenin günü?

Hangi öğretmenin günü?

24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla açıklama yapan Özgür Eğitim- Sen, öğretmenleri boykota davet etti.

Öğretmenler günü dolayısıyla Özgür Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada sistem ve eğitim politikaları eleştirildi. Sendika tarafından yapılan açıklamada, "Öğretmenlerin Değil Darbecilerin Günü! Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü.  İdeolojik eğitim sisteminin neferleri olan öğretmenlerin günü. Ece Nur’un başörtüsüne kafayı takan, Ali’yi zorla “Din” dersine sokan, Berfin’e dilini unutturan tektipçi eğitim sisteminin Öğretmenler Günü.  Sosyal, bilimsel ve siyasal alanı iğfal eden 12 Eylül darbesinin ardından 1981 yılında Cumhurbaşkanı, darbenin mimarı ve aynı zamanda “Milli ressamımız” olan Kenan Evren’in, Atatürk’ün 100. Doğum günü şerefine ilan ettiği “Ulusal” olan Öğretmenler Günü" denildi.
"12 Eylül askeri cuntası, Kemalist olduklarının göstergesi olarak ilk Cumhurbaşkanının ‘Halk Mektepleri Başöğretmeni’ unvanını kabul ettiği 24 Kasım gününü öğretmenler Günü olarak kutlatmaya başladılar" denilen yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "12 Eylül cuntasının kendince ulusal bir kutlamaya dönüştürdüğü Öğretmenler Günü, uluslararası olarak, UNESCO tarafından 1994 yılında belirlenen 5 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. Her şeyin “bize göresini” uydurdukları gibi öğretmenler gününün de “bize göresini” uydurarak ülkeyi evrensel olan her şeye kapatan darbeciler ulusal fasit daireler içerisine hapsettiği halkı istedikleri şekle sokup güdebilmeyi amaçlıyorlardı.Darbeciler, bunu çeşitli toplumsal mühendislik oyunlarıyla başarmayı amaç edinmişlerdi. Öğretmenler Günü gibi bir gün ilan edip bunu evrensel olandan ulusal alana sıkıştırıp dar alanda kısa paslaşmalarla işi çevirebilmeyi düşünmüşlerdi.
 Ne büyük bir ironidir ki yine bir eğitim sorunu olan “din” dersleri de (siz buna light ve ideolojik fikirlerin serpiştirildiği din dersleri deyin) 12 Eylül darbesinden sonra zorunlu hale getirilmişti. Bazı Müslümanların, “Allah razı olsun Kenan Evren’den, hem bizi ‘Kızıl Gomünist’lerden kurtardı hem de okullara zorunlu kıldığı din dersleri ile çocuklarımızı kurtardı” diye düşünmesini sağlayan da, ülkenin en büyük cemaat liderinin, din dersini zorunlu kılması sebebiyle darbenin mimarı hakkında “öyle bir iyilik yaptı ki belki de bu iyiliği onu cennetlik edecek” gibi acayip laflar etmesini sağlayan da, galiba dini olduğu zannedilen ama resmi ideoloji ile harmanlanmış zorunlu din dersleridir."
 
"1980’de meclisi işgal ederek kendi yaptıkları anti özgürlükçü anayasayı, YÖK ve benzeri kurumları millete dayatan darbeciler öğrencilere dayattığı zorunlu din dersi gibi, öğretmenlere de “24 Kasım Öğretmenler Günü” adı altında bir gün dayatmışlardı" hatırlatılmasınıon yapıldığı açıklamada, "Darbeciler binlerce öğretmeni fişlemiş, tutuklamış, işkencelerden geçirmişti. Darbeciler üniversitelerde terör estirmiş pek çok öğretim üyesini üniversite dışına atmıştı. Eğitim çalışanlarına onca işkence ve eziyeti yaşatan darbeciler hangi yüzle Öğretmenler Günü hediye ediyorlar. Başörtülü kızları eğitim kurumlarının kapısından çeviren, çocukları her sabah sıraya dizip yeminler ettiren, çoğunluğun dinini kendi tekeline alıp onları bu şekilde güden bir sistemin zorunlu kıldığı din dersleri ne kadar çelişik duruyorsa, evrensel olanı ulusala indirgeyen, eğitim çalışanlarına onca işkence ve eziyeti yaşatan darbecilerin ilan ettiği Öğretmenler günü de o kadar eğreti durmaktadır. Darbecilerin ihdas ettiği bugün kutlamalardan kaldırılmalıdır. Kutlayacağımız güne darbecilerin karar vermesi biz eğitimciler için utanç vericidir. Bu utancı sırtımızda daha fazla taşımak istemiyoruz. Öğretmenler günü, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü olmalıdır. Tüm dünya öğretmenleriyle aynı günde öğretmenler gününü kutlamak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığından bu konuda hassasiyet ve düzenleme bekliyoruz. Özgür bir gelecek, özgür eğitimden geçer diyen, darbeye ve darbecilere karşı olan tüm eğitim çalışanlarını bugünü kutlamamaya, kutlama etkinliklerine katılmayarak protesto etmeye çağırıyoruz" denildi.

Etiketler :