Hantepe gazisinden şok iddia

Hantepe gazisinden şok iddia

Hantepe'de 6 askerin şehit edildiği çatışmadan yaralı olarak kurtulan bir asker konuştu

Adının açıklanmasını istemeyen Mehmetçik, Heron görüntülerine isyan etti ve şu şok iddiada bulundu: "Çevremizde iki bölük bir de komando birliği vardı. Onları kaldırdılar sadece biz kaldık."

BUGÜN'ün ulaştığı Hantepe gazisi baskın anında yaşadıklarını ve Heron görüntülerini izlerken hissettiklerini anlattı.

Askerlik hizmeti devam ettiği için adını saklı tuttuğumuz asker, Heron görüntülerini izlediğini ve bulunduğu mevziyi tanıdığını söyledi. "Tek hissettiğim askerlikten soğumak oldu" diyen Hantepe gazisi şöyle devam etti: "Beni savunmayan vatanın rütbelileri için mi savaşıyorum dedim. Yani sonuçta bizi satan bir rütbeli. Arkadaşlarla da konuşuyorduk. Belliydi. Biz hep kelle koltukta geziyorduk. Ne zaman öldürecekler?, Ne zaman gelecekler?, Ne zaman baskına uğrayacağız? diyorduk. Irak sınırında savunmasız bir bölüğü oraya koydular. Çevremizde iki tane bölük vardı. Bir de komando birliğinden vardı. Onları hep kaldırdılar oradan ve sadece biz kaldık"

HEPSİ 5 AYLIK ASKERLERDİ

Çatışma anında neler yaptıklarını sorduğumuzda Hantepe gazisinin, "Sizce 3 aylık bir askerin ne kadar eğitimi olabilir?" sorusuyla karşılaştık. Acemi birliğinde iyi bir eğim görmediklerini belirten yaralı Mehmetçik, "Ve o gün orada çatışmaya giren sadece 5 aylık askerlerdi. Yemlik olduğumuz için oraya gönderdiler. Orada da herhangi bir silah eğitimi görmedik. Sadece acemi birliğinde gördüğümüz 3 aylık eğitimle oralara gönderdiler. Uçaksavardan 8 kişi vardı. Bir asker bir de uzman onbaşıların timi vardı. Yani toplamda 48-50 kişi falandık. Hepsi uzun dönemdi ama şehit olan arkadaşlarımız da 5 aylık askerdi" şeklinde konuştu.

GÜNDÜZ DE GELDİLER

Çatışmanın olduğu gün, iki kere daha PKK'lıların göründüğünü söyleyen Mehmetçik, buna rağmen herhangi bir tedbirin alınmadığını söyledi. Yaralı er çatışmanın yaşandığı gün yaşadıklarını şöyle anlattı: "İlk görüntü öğle yemeği sıralarında ikinci görüntü de akşam yemeği civarında göründü. Komutanlara söyledik ve onlar da telsizle tabur komutanına iletti. Sabah aynı noktaya tabur komutanı kendisi atış yaptırdı. Çatışmanın olduğu akşam da kimseden ve hiçbir yerden 4,5 saat boyunca destek gelmedi. PKK'lılar 100 kilometre karşımızda bulunan tabura da atış yaptı. Orayı oyalayıp bize ağır silahlarla saldırdılar"


ŞEHİT AİLELERİNDEN 'İHANET'E SUÇ DUYURUSU

Hantepe baskını ile ilgili Heron görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından, ihmal iddialarıyla ile gündeme gelen Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe saldırılarında çocukları şehit düşen aileler, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Heron görüntüleri şehit ailelerini bir kez daha yaraladı. Hantepe baskınının 30 ayrı birimde izlenmesine rağmen müdahale edilmemesi ve Genelkurmay'ın sessizliği şehit ailelerini harekete geçirdi. Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe saldırılarında evlatlarını yitiren aileler ihanet iddialarının soruşturulmasını isteyerekİstanbulCumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ASKERİ YETKİLİLER NEDEN SESSİZ?

Şehit yakınları, Hukukçular Derneği öncülüğünde Les Ottoman Otel'de bir araya geldi. Dernek Başkanı Avukat Cahit Özkan, Türkiye'de ilk kez böyle bir hukuki sürecin başladığını söyledi. 17 gündür yetkili makamlardan bir açıklama gelmemesinin şehit ailelerini bir kez daha yaraladığını vurgulayan Özkan, "Askeri yetkililer de bugüne kadar herhangi bir soruşturma başlatmamış, adeta bir sessizliğe bürünmüştür" dedi.

SORUMLULAR TESPİT EDİLMELİ

Cumhuriyet savcılığının araştırması ile sorumluların tespit edileceğini kaydeden Özkan, Hantepe şehidi Ayhan Say, Dağlıca şehidi Mehmet Cücük, Selçuk Gürdal, Aktütün şehidi Oktay Karakelle'nin ailesi adına suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Dilekçede, sorumluların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' başlıklı 83. maddesi ve 'Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' başlıklı 279. maddesi gereğince cezalandırılmasını istendi. Başvuruda Heron görüntülerini izleyen 30 ayrı bölümde görev yapan kişi ve bu birimleri denetleyen isimlerinin istenmesi, Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe saldırılarının Heron görüntüleri, bu saldırılar öncesinde yapılan istihbarat bilgileri, saldırılarda yaralanan askerlerin ifadelerinin alınması talep edildi.

ŞEHİT AİLELERİNE 'TAZMİNAT' TEHDİDİ!

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, şehit ailelerinin tazminat haklarının kendilerine verilmeyeceği yönünde askeri personel tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Aileleri arayan şahısların şehit yakınları üzerinde baskı kurduğunu belirten Özkan, "Şehit ailelerinin bir kısmı bu baskılar nedeniyle burada olamadığını açıkladı" dedi. Hantepe'de şehidi Uzman Çavuş Ayhan Say'ın babası Hasan Say da bu iddiayı doğruladı. Dava açacağını açıklamasının ardından 'tehdit' telefonu aldığını aktaran Say, "Telefonu açtığımda biri 'siz şikayetçi olacak ailelerden misiniz?' diye sordu. Ben de Heronlarla ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmadığı taktirde şikayetçi olacağım dedim. Buna karşılık, 'şikayetten dolayı tazminat ve maaş hakkınızın riske girmesinden çekinmiyor musunuz?' diyerek telefonu kapattı" şeklinde bir telefon konuşması yaptığını söyledi. Herhangi bir tazminat talebi olmadığını belirten Say "Ellerimi, dilimi kollarımı kesseler de bu karardan vazgeçmeyeceğim. Gerekirse gözlerimle suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

ÇEMBERDE 45 ŞEHİT!

Dağlıca saldırısında 12 askerimiz şehit olmuş, 16 askerimiz yaralanmış, 8 askerimiz teröristler tarafından kaçırılmıştı. Aktütün saldırısında da 15 askerimiz şehit olmuş, 22 askerimiz yaralanmış, 2 askerimiz teröristler tarafından kaçırılmıştı. Gediktepe Üs Bölgesine düzenlenen hain saldırıda ise 11 asker şehit olmuş, 16 asker de yaralanmıştı. Hantepe saldırısında ise 6 asker katledilmişti.

HERONLAR KONUŞUYOR GENELKURMAY SESSİZ

Hantepe saldırısının Heron görüntüleri ihanet tartışmalarını beraberinde getirirken, şehit aileleri Genelkurmay'ın sessiz kalmasına tepkili. Bir araya gelerek sorumluların bulunmasını isteyen şehit yakınları Heron görüntülerini hatırlatarak "Bir metal parçası haykırıyor amaGenelkurmayBaşkanı sessiz" diyor.

Hantepe'de şehit düşen Uzman Çavuş Ayhan Say'ın babası Hasan Say, Heron görüntülerini izleyenlerin 'bilim kurgu izler gibi' görüntülere baktığını söyledi. Görüntüleri hakkıyla izleyen herkesin bu ihanetten davacı olacağını belirten şehit babası şöyle konuştu: "O Fevzi Çakmak'ın makamında oturan, bir metal parçası 17 günden beri haykırıyor. Bunun duygusu yok, hisleri yok sadeceİsrailyapımı bir metal parçası konuşuyor. O yüce makamı işgal eden ne oldu dilini mi yuttu? Neden sessiz kaldı? Bir metal parçası haykırıyor ama ben onurluyum, şerefliyim diyen ben ordunun en tepesinde oturuyorum diyen o kişinin ağzından bir kelime çıkmıyor. Sanki o bombalar benim üzerime, kucağıma atılıyor gibiydi. Yani evladımın şehit olduğu haberini aldığımda, o kadar yıkılmadım, o kadar yıpranmadım. Hakikaten bu kurumu, kuruluşu belirsiz olan bu orduya bu yakışmıyor. Böyle bir şerefe, bu ihanet yakışmıyor"

"OĞLUM O TARAFA GİTME DEDİM"

Hantepe'deki hain saldırıda şehit olan 6 askerden biri olan Uzman Onbaşı Hakan Yutkun'un babası Zafer Yutkun, Heron görüntüleri ile bir kez daha kahrolduklarını söyledi. Yetkililerin açıklama yapmasını isteyen şehit babası Heron görüntülerini izlerken hissettiklerini gözyaşı içerisinde şöyle anlattı: "Orada oturup seyredenler gibi, biz de internetten, televizyondan gördük o çocukların sağa sola saçılmalarını. Oğlum o tarafa gitme, o tarafa kaç, oraya saklan diyordum. O görüntülerden sonra daha çok kahrolduk. Her gün yeni bir şey duyuyorum, sorumluların açıklanmasından sonra biraz daha rahatlayacağız. Tamam oğlumuz geri gelmeyecek ama ben bu çocukların sorumlularının cezalarını çekmeleri bizi rahatlatacak" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZI YAKIYOR

Dağlıca'da şehit düşen Antepli er Mehmet Cücük'ün babası Cebbar Cücük de hainlerin bir an önce ortaya çıkartılarak olayların aydınlatılmasını istedi. Heron görüntülerinin orduya güvenlerini azalttığını aktaran Cücük, "Biz Antep savaşında binlerce şehit verdik. Gerekirse yine veririz. Ama içerde hain varsa birileri çocuklarımızı yakıyorsa bizim çocuklarımız yandı diğer anne babalar ağlamasın diyoruz. Bu hainler çıkartılsın, herkes cezasını çeksin. Ordumuz da yıpranmasın" diye konuştu. Şehit annesi Yeter Cücük de "Kendisi düğüne gidiyor çocuklarımız da şehit oluyor" dedi.
BUGÜN GAZETES

Etiketler :