Harekatta görev NATO'ya veriliyor

Harekatta görev NATO'ya veriliyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'ya düzenlenen harekatla ilgili Türkiye'nin kaygılarının giderildiğini belirtirken, Libya'ya yönelik operasyonun komutasının bundan sonra nasıl yürütüleceğine de açıklık getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen 21. Yüzyılda Küresel Düzeni Yeniden Düşünmek adlı konferansa katıldı. Ankara Palas'ta düzenlenen konferans öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Libya konusunda baştan beri ilkelerinin olduğunu hatırlattı. Paris Toplantısı sonrası oluşan koalisyonun bütün yetkilerini NATO'ya devretmesi gerektiğini yineleyen Dışişleri Bakanı, "Aynı anda iki operasyonun doğurabileceği hem askeri hem de hedefler anlamında, BM Güvenlik Konseyi'nin kararının dışına çıkma riski anlamında sakıncaları olduğunu söylüyorduk, bu bizim pozisyonumuzdu. Buna karşı bir direnç vardı." diye konuştu.

'MUTABAKAT SAĞLANDI, KOMUTA NATO'YA DEVREDİLECEK'

Prensipte mutabakatın sağlandığı müjdesini veren Davutoğlu koalisyonun en kısa zamanda komutayı NATO'ya devredeceğini duyurdu. Türkiye'nin konuyla ilgili taleplerinin kabul gördüğüne vurgu yapan Davutoğlu şöyle konuştu: "Şu anda prensipte bir mutabakat sağlandı. En kısa zamanda Paris toplantısı sonrası oluşan koalisyon, bu misyonu bırakıp, bütünüyle operasyon tek bir komuta kontrol sistemi altında NATO'ya devredilecek. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konudaki kaygıları, talepleri kabul gördü"

ABD, Fransız ve İngiliz bakanlarla yaptığı görüşmenin faydalı olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, "En kısa zamanda gerekli teknik hazırlıklar ve alandaki durumla ilgili operasyonel değerlendirmeler yapıldıktan sonra bütün yetki, bu harekat yetkisi ve tabii ki bizim için çok önemli 1973 sayılı kararın sınırları içinde kalarak ve ateşkes sağlama hedefine dönük olarak Libya'nın altyapısına zarar vermeksizin sivilleri korumaya yönelik olarak bu çerçevede kalmak şartıyla NATO'ya bu şey devredildi, devredilme kararı alındı. Teknik çalışmalar yürüyor. Ümit ederiz, en kısa sürede bu tamamlanır ve BM Güvenlik Konseyi 1973 sayılı kararın ruhuna uygun olarak ateşkes hedefine dönük, sivilleri korumaya dönük, Libya'nın altyapısına zarar vermeksizin böyle bir hareket çerçevesi oluşur." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "NATO içerisinde bu çalışma en kısa sürede tamamlanacak' şeklinde kendilerine söz verildiğini duyurarak çalışmanın tamamlanmasını ümit ettiklerini bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :