Harita'ya Rağmen Yanlış Yerde Aranmışlar

Harita'ya Rağmen Yanlış Yerde Aranmışlar

Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında, 'kaza alanı haritası' ilk kez ortaya çıktı.

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş'taki helikopter kazasında, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın kazanın olduğu gün Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği 'kaza alanı haritası' ilk kez ortaya çıktı.


Gazete HaberTürk'ün haberine göre, şok belgeyle saat 16.20'de helikopterin düştüğü alanın bilindiği, yine de arama kurtarma çalışmalarının farklı noktalarda yapıldığı görülüyor. TİB'in kaza alanı haritası ile bölgedeki baz istasyonlarının kapsama alanı birleştirildiğinde bu kez helikopterin bulunduğu bir kilometrekarelik alan ortaya konuyor. Olay günü tam 12 saat boyunca bölgeden sinyal alındığına dikkat çeken BBP MKYK Üyesi Hüseyin Berçin, "Helikopterin 1 kilometrekarelik alanda olduğunu bazı devlet kurumları biliyordu. Neden arama bu bölgede yapılmadı? Bölgeye seyyar baz istasyonu götürülmüş olsaydı, kaza yeri noktasal olarak tespit edilebilirdi, neden edilmedi?" diye soruyor.




Bugüne dek hakkında 'Suikaste kurban gitti" şeklinde pek çok iddia ortaya atılan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun Kahramanmaraş'ta meydana gelen helikopter kazasıyla ilgili iki şok belge ortaya çıktı. 25 Mart tarihinde, saat 15.30'da meydana gelen kazanın ardından, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) aynı gün saat 16.20 itibariyle helikopterin bulunabileceği dar alanı Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ilettiği öğrenildi.


1 KM'LİK ALAN

TİB'in kaza sonrası bir saat içerisinde oluşturduğu 'Kaza alanı haritası' ile baz

istasyonlarının kapsama alanı kesiştirildiğinde, önce 20-21 kilometre yarıçapında bir çember oluşturuluyor. Uzunluğu 30 kilometre olan bu yayın 14-15 kilometrekaresi hiç sinyal almıyor. Bu bölge arama çalışmaları dışında bırakıldığında, geriye 14 kilometrekarelik alan kalıyor. Göksun, Kanlıkavak ve Tüllüce baz istasyonlarının ortak sinyal verdiği bu alan kapsam dışı bırakıldığında, tek başına Tüllüce'nin sinyal aldığı ve enkazın bulunduğu bir kilometrekarelik alan ortaya çıkıyor. Bu 1 kilometrekarelik alan Tüllüce Baz İstasyonu'ndan sinyal alıyor, diğer bütün alanlar ya hiçbir baz istasyonundan sinyal almıyor, ya da birden fazla baz istasyonundan sinyal alıyor. Uzmanlar, bu 30 kilometrekarelik alanın dahi helikopterler ve CASA uçağıyla birkaç saatte taranabileceğini vurguluyor.


12 SAAT BOYUNCA SİNYAL VERDİ

Yazıcıoğlu ile birlikte Erhan Üstündağ, Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya, İHA muhabiri İsmail Güneş ve pilot Kaya İstektepe'nin yaşamını yitirdiği kazanın ardından, GSM hatlarından yola çıkılarak yapılan incelemede, elde edilen baz istasyonu ve buna bağlı koordinatların ilgili birimlere saat 16.25'ten itibaren belirli periyotlarla iletildiği öğrenildi. Telekomünikasyon İletişim Başkan Vekili Basri Aktepe imzalı belgede, yapılan çalışmalar sonucu, helikopterde bulunan tüm GSM hatlarının Çardak'ın 4 kilometre kuzeyinde bulunan Tüllüce mevkiinde kulede bulunan baz istasyonundan hizmet aldığı belirlenerek, 26 Mart tarihinde saat 03.00'te tüm sinyal bilgilerinin kesildiğine dikkat çekiliyor. Kısacası 15.30'da meydana gelen kazanın ardından tam 12 saat boyunca bölgedeki cep telefonlarından sinyal alınmış.


"BİR SAAT İÇERİSİNDE ULAŞILABİLİRDİ"

BBP MKYK Üyesi Hüseyin Berçin, Gazete Habertürk'e yaptığı açıklamada, "O gün bölgede arama kurtarma çalışmalarını etkileyecek düzeyde kar yoktu. Kızılöz ve Elmalı köylerinden bölgeye en geç bir saat içinde varılabilirdi. Olaydan sonra iki saat içersinde Anadolu Ajansı üzerinden valilerin açıklamalarına dayanılarak servis edilen haberler var. Üçüncü gün Genel Başkanımız bulunduğunda, bu açıklamalarla bulunuş şekli örtüşüyordu. Bu kamu görevlileri bu bilgileri nereden ve ne şekilde aldıklarını artık açıklamak zorundadır. TİB'in verdiği iki belge çakıştırıldığında kaza yerine bir saat içersinde ulaşılabileceği açıkça ispatlanmaktadır" diye konuştu.


"TEKNİK BELGELERE RAĞMEN YANLIŞ YERLERDE ARANDI"

Meclis Araştırma Komisyonu'nun bu olayı ne şekilde olursa olsun ortaya çıkarması gerektiğine dikkat çeken Berçin, "25 Mart Çarşamba günü yapılan tüm aramalar TİB'in verdiği teknik belgelere rağmen yanlış yerlerde yapılmıştır. Bu kasıt mıdır, yoksa beceriksizlik midir? Bu büyük ihmal sadece beceriksizlikle açıklanamaz. Biz devletin gücünü bu olayın kapatılmasında değil, aydınlatılmasında görmek istiyoruz. Bizim bu açıklamalarımız, devletin resmi organlarının bilgilerine dayanmaktadır" dedi.

Etiketler :