Has Parti'den "başkanlık sistemi" açıklaması

Has Parti'den "başkanlık sistemi" açıklaması

Halkın Sesi Partisi (Has Parti) Adıyaman Milletvekili aday adayı Av. Mustafa Alkayış, son günlerin çok tartışılan Başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkanlık sisteminin ileri demokrasinin gereksinimlerinin karşılanmasının ardından tartışılması gerektiğini belirten Alkayış, tartışmaların 'seçim öncesi taraftar toplama amaçlı' olduğunu ileri sürdü.

 

Darbe ürünü olarak gördüğü Anayasa'nın değişmeden sadece yönetim sistemini değiştirmenin kimseye fayda sağlamayacağını sözlerine ekleyen Alkayış, şunları söyledi:"Has Parti olarak hukuki ve siyasi bir reform sürecini zorunlu görüyoruz. Has Parti olarak Başkanlık sistemine mevcut yapı ile gidilirse seçilmiş krallar oluşturacağımıza inanıyoruz. İleri seviyeli demokrasinin tüm gereklerinin yerine getirilmesi ve sistemin halka açılması gerekmektedir" dedi.

 

Has Parti olarak 4 hukuki metni değiştirmek istediklerini ifade eden Alkayış, bunları şu şekilde sıraladı: "Anayasa, Seçim yasası, Siyasi Partiler Yasası, Meclis İç tüzüğü."

 

Alkayış, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Darbe mantığı ile hazırlanmış bu metinler düzeltilmeden, halk karar süreçlerine katılmadan Başkanlık sistemini istemek krallık istemekle eş değer olur. 12 Haziran'da seçim yapılacak fakat hiç aday adayı ve hatta mevcut milletvekilleri listede olup olmadıklarını bilmiyorlar. Seçilseler bile Genel Başkanlarının talimatlarının aleyhine asla tavır geliştiremezler. Seçim Yasası zaten antidemokratiktir. Seçmenlerin, üyelerin, delegelerin, yerel teşkilatların Genel Merkezler üzerinde hiçbir yaptırım gücü bulunmamaktadır. Bu nedenle sistemin tamamının halka açılması gerekiyor. Siyasi partilerin halka hesap vermesi ve siyaset kurumunun halka açılması en temel görevdir. Tüm hukuki ve siyasi reformlar yapılıp, alt yapısı yapıldıktan sonra Başkanlık sistemine gidilebilir. Yoksa mevcut şartlarla Başkanlık sistemine geçmek seçilmiş krallar sistemine geçmektir."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.