HAS Partinin 3 General yorumu

HAS Partinin 3 General yorumu

Has Parti GİK üyesi Malkoç: AYİM hukukun gereğini yaptı, yargı tekliği şart

Halkın Sesi Partisi (Has Parti) GİK üyesi Şeref Malkoç, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM)'nin hükümet tarafından açığa alınan üç generalin kararını yürütmesinin durdurulmasına ilişkin talebini reddetmesinin hukuk ve demokrasi için çok olumlu bir uygulama olduğunu söyledi. Bu durumun yeterli olmadığını vurgulayan Malkoç, yargı tekliğinin sağlanması için bu alanda mutlaka yasal değişikliğin şart olduğunu ifade etti.

AYİM'in verdiği kararı Cihan'a değerlendiren Has Parti'nin hukukçu kurmaylarından Malkoç, "AYİM verdiği kararla hukuka uygun davranmıştır. Türkiye'de problem çift başlı yargının olmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir hukuk anlayışı ve uygulaması yok. Askeri alanla ilgili askeri özel bir hukukun olması normaldir ama disiplin suçları sözkonusu olduğunda mahkemelerin bir birliği söz konusu olmalıdır." dedi.

YARGININ TEKLİĞİ ŞART

"AYİM'in vermiş olduğu karar doğru ve olumludur. Türkiye için hayırlı bir karardır.'' diyen Şeref Malkoç, ''Alınan karar TSK disiplini açısından da olumludur. Çünkü mahkeme kararları ile TSK terfi tayin ve atamalar bugüne kadar hep eleştiri konusu olmuştur. Burada sorun olan şey yargı birliğinin kurulmamış olmasıdır. Bu kararı olumlu bulurken, yargı birliğini de önemsiyoruz ve bunu şart görüyoruz. Anayasa değişikliği ve ilgili mevzuatlarda bunun düzeltilmesi gerekiyor. Dünyada yargının birliği, tekliği doğal hakimlik ilkesidir önemli olan. Bunu önemsiyoruz ve ısrarla bunun düzeltilmesi için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILSIN

Malkoç, yargı birliği için Anayasa değişikliğinin şart olduğunu da vurguladı. Bunun TSK başta olmak üzere bütün Türkiye için hayırlı bir durum olduğunun altını çizen Malkoç, şunları söyledi:

"Daha önce, gerek anayasa değişikliği konusunda gerekse referandum sürecinde ortaya koyduğumuz tavırla bu konularla ilgili görüşlerimiz çok nettir. Bunun için bir anayasa değişikliğinin olması gerekir. Bu sadece siyaset için değil, Türkiye'nin geleceği için çok önemli bir hadisedir. Kurumlarla ilgili değil. Bu TSK için de bütün toplum için de bir ihtiyaçtır. Böyle bir yasal değişiklik TSK'yı kuvvetlendirecek, güçlendirecektir. Çünkü bazı çıkan kararlardan sonra yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Zaman zaman askere de haksızlıklar yapılıyor. Onun için bütün bunlar ortadan kalkacak. Demokrasisi gelişmiş olan ülkelerdeki gibi model bellidir. Türkiye'ye de bunun gelmesi gerekir."

Cihan

 

Etiketler :