Hasta generale şok uygulama

Hasta generale şok uygulama

GATA Korgeneral Yurdaer Olcan için 'TSK'da görev yapamaz' raporu verince hasta general 'Gazi' statüsüne alındı.Genelkurmay BUGÜN'e yaptığı açıklamada "Karar yönetmeliğe uygun" dedi...

GATA, Nisan 2010'da geçirdiği fıtık ameliyatı sonrası Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan hakkında "TSK'da görev yapamaz" raporu hazırladı. BUGÜN'e açıklama yapan Genelkurmay, "Yönetmeliğe göre Olcan kıta komutanlığına atanamaz, karargah görevi yapabilir. Bu yönde de karar verilmiştir" dedi.

Balyoz davası sanıklanndan Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, 20 Nisan 2010'da İstanbul'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Hastanesi'nde boyun fıtığı ameliyatı oldu.

Yakalama kararı sonrası ameliyat

Balyoz soruşturması kapsamında 25 Mart 2010'daki savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemece serbest bırakılan Olcan, hakkında çıkarılan ikinci yakalama kararından sadece bir gün sonra 5 Nisan 2010'da GATAya yattı.

Olcan'a, boyunda iki fıtık olduğu için ameliyat sırasında başına gelebilecek olumsuzluklar nedeniyle doktorlar tarafından 'sorumluluk belgesi' olarak bilinen 'D Kararı' imzalatıldı. Riskli operasyonun ardından Korgeneral Olcan, uzun bir süre boyunlukla gezmek zorunda kaldı. 2003 yılında da boynundaki rahatsızlık nedeniyle GATAya başvurduğu ortaya çıkan Okan'ın, 20 Nisan 2010'daki ameliyat öncesi defalarca kontrolden geçirildiği anlaşıldı.

Rapor 4 ay sonra geldi

Ameliyattan 4 ay sonra 20 Ağustos'ta Yurdaer Olcan hakkında GATA doktorlarının hazırladığı sağlık kurulu raporunda şok bir ifade yer aldı. Doktorlar ameliyat sonrası Okan'ın sağlık durumunun yerinde olmadığını vurgulayarak "TSK'da görev yapamaz" karan verdi.

Sağlık Kurulu Başkanı Doçent Tabip Yarbay Özcan Pehlivan imzasıyla hazırla nan raporda kararın Harp Akademileri Özel Tip Dispanser Baştabipliği ile Harp Akademileri Komutanlığı'na gönderileceği de kaydedildi.

Genelkurmay: Görevde kalabilir

Genelkurmay Başkanlığı, Korgeneral Yurdaer Olcan hakkında GATA tarafından TSK Sağlık Yönetmeliği doğrultusunda 'görev yapamaz' kararı verildiğini doğruladı. Genelkurmay'dan BUGÜN'e yapılan açıklamada, "Yönetmeliğin 31. maddesinin 6. fıkrasına göre haklarında 'TSK bünyesinde görev yapamaz' kararı verilen personelin istemeleri halinde karargah görevlerinde çalışabileceği belirtiliyor.

Güneydoğu'da görev yapmış gazilerimizden de bu haktan yararlananlar var" denildi. Olcan'ın da yönetmelikteki bu madde gereği dilekçeyle başvuru yaptığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı: "Buna göre Olcan için, kıta komutanlığı olmayan görevlerde kendi rütbesiyle uyumlu olan karargah görevleri listesi hazırlandı. Listede Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı da vardı. GATA Profesörler Sağlık Kurulu'nun olumlu raporu doğrultusunda Olcan'ın görevinde kalmasına karar verildi."

CEZAEVİNDE BiR AY YATTI

Son YAŞ kararlarıyla görev yeri değiştirilmeyen Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Balyoz Soruşturması kapsamında 25 Mart 2010'da savcıya ifade verdikten sonra sevk edildiği mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Olcan'ınBalyoz Darbe Planıiddialarıyla ilgili seminerdeki sesle karşılaştırmak üzere ses kayıt örneği alınmıştı. 4 Nisan'da Olcan hakkında yeniden yakalama kararı çıkartıldı. Olcan, karardan bir gün sonra GATA'ya kaldırıldı.

17 Mayıs'ta iseİstanbulAdliyesi'ne giden Olcan, Balyoz Planı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında hakkındaki yakalama kararı yüzüne okunarak tutuklanmıştı. Olcan, 18 Haziran'da Balyoz soruşturması kapsamında yargılananemekliOrgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin de arasında olduğu 14 kişiyle birlikte tahliye edilmişti.

HABER: İrfan DUMLU


 

Etiketler :