Hayali sanıklar yargılanıyor

Hayali sanıklar yargılanıyor

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan itirafçı 3 sanığın nüfus kaydının 1992-1993 yıllarında silindiği ortaya çıktı.

Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak aralarında ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu 5 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 4'ü hakkında yakalama kararı bulunan 5 sanık katılmadı. Mahkemenin, sanıklardan Abdulkadir Aygan (Aziz Turan), Mahmut Yıldırım, Kemal Emlük, Saniye Emlük ve Fethi Çetin'in gerçek kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığından sorduğu, henüz yazıya cevabın gelmediği, ancak sanıklarla ilgili Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden istenen bilgiye ilişkin yazının mahkemeye ulaştığı bildirildi.

Yazıda, sanıklardan Kemal Emlük, Saniye Emlük ve Fethi Çetin'in nüfus kaydının 1992-1993 yıllarında İçişleri Bakanlığı kararınca silindiği, sanık Mahmut Yıldırım'ın gerçek kimliğini kullandığı, yurt dışında yaşayan ve hakkında yakalama kararı bulunan itirafçı Abdulkadir Aygan'ın ise isminin Aziz Turan olarak değiştirildiği belirtildi.

-''HAYALİ SANIKLAR YARGILANIYOR''-

Maktul yakınları avukatlarından Barış Yavuz, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların, değiştirilen isimleriyle aranmadığını söyledi.

Sanıkların bu şekilde bulunmalarının imkansız olduğunu savunan Yavuz, şöyle dedi:

''Davada hayali sanıklar yargılanıyor, çünkü gerçek isimleri bilinmiyor. Elimizde sadece 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın gerçek kimlik bilgileri var. 3 itirafçının nüfus kaydı silinmiş. Yani bu isimde Türk vatandaşı yok. Burada nüfus kaydı olmayan sanıklar yargılanıyor. Daha önce, dosyanın görüldüğü askeri mahkeme, sanıkların gerçek kimliklerini İçişleri Bakanlığından sormuştu. Bakanlık, söz konusu sanıkların, 'Tanık Koruma Uygulaması' kapsamında gerçek kimliklerini açıklamamıştı. Bu şahıslar tanık değiller, sanıklar. O yüzden gerçek kimliklerinin açıklanması ve yargılamanın bu yönde yapılması lazım.''

-İSTENEN CEZALAR-

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, 2005'te hazırlanan iddianamede, Diyarbakır'da 1992-94 yılları arasında Harbi Arman, Lokman Zugurlı, Zana Zugurlı, Servet Aslan, Şahabettin Latıfeci, Ahmet Ceylan, Mehmet Sıddık Etyemek ve Abdulkadir Çelikbilek'i öldürdükleri gerekçesiyle sanıklar hakkında ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'', ''İşkence yapmak'', ''adam öldürmek'' suçlarından 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Etiketler :