‘Hayat karartan’ Evren iddianamesi

‘Hayat karartan’ Evren iddianamesi

Darbe soruşturması kapsamında, Sacit Kayasu’yu meslekten attıran Evren iddianamesini isteyen savcılık, TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık ile iki bakanlıktan Evren imzalı tüm evrakları talep etti.

12 Eylül Darbesi ile ilgili soruşturma kapsamında Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, bir dizi kritik adımlar attı. Sacit Kayasu’nun meslekten atılmasına neden olan Kenan Evren’le ilgili iddianameyi isteyen savcılık, TBMM, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı’na da birer yazı göndererek, darbe dönemine ilişkin Evren ve ekibinin aldığı kararların gönderilmesini talep etti. Savcılık, darbenin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın ifadesinin alınması için İstanbul Başsavcılığı’na da talimat gönderdi.

Savcıyı meslekten attırmıştı

1980 darbesinin lideri Kenan Evren’in Kenan Evren’in ifadesinin nerede alınacağına ilişkin görüşmeler sürerken Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, Kenan Evren hakkında iddianame hazırlayan eski Adana Savcısı Sacit Kayasu’dan iddianamesini istedi. Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu’nun iddianamesinin 12 Eylül soruşturmasında yol gösterici olacağı öğrenildi. İddianamenin içeriğinde Evren’in darbe suçundan yargılanmasını istenmiş ve ilk kez darbecilerin yargılanması için çalışma başlatılmıştı.

Tüm darbe belgelerini gönderin

Soruşturmayı yürüten savcılık, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ile Savunma ve Adalet bakanlıklarından resmi yazıyla darbe dönemine ilişkin ellerindeki bütün belgeleri istedi. Savcılık darbe öncesi dönem ve sonrasında alınan kararlar üzerinde incelemelerde bulunarak darbe dönemini aydınlatacak. Belge ve dokümanların önümüzdeki günlerde özel yetkili savcılığa ulaşması bekleniyor. Ankara Başsavcıvekilliği, tebligat çıkınca hastaneye yatan Tahsin Şahinkaya’nın ifadesinin İstanbul da alınmasına karar verdi. İstanbul Başsavcılığına yazılan talimatta, darbe komuta kademsinden Şahinkaya’nın ifadesinin alınarak Ankara’ya gönderilmesi istendi. Talimatın İstanbul’a ulaştığı öğrenildi.

Kayasu: Bu sevindirici bir durum

Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için HSYK tarafından meslekten ihraç edilen Sacit Kayasu, hazırladığı iddianamenin 11 yıl sonra yeniden değerlendirilmesi sevindirici bir gelişme olarak yorumladı. Kayasu “Ben o dönemde sadece Evren hakkında ‘anayasal suç işlediği’ gerekçesi ile iddianame hazırlamıştım. Çünkü o dönemde Evren ve darbe suçunu işleyen MGK üyeleri hakkında zaman aşımının işlemesi için çok kısa bir zaman kalmıştı. Kanuna göre aynı suçu işleyenlerden biri hakkında dava açılması halinde zaman aşımı diğerleri için de işleyemez. Ben de bunları dikkate aldım” dedi.

KENAN EVREN’İN YAPACAĞI SAVUNMANIN TEMELİ BELLİ OLDU

Devlet beni 15. madde ile affetti

Darbenİn ardından kendisini ve darbeci arkadaşlarını yargıdan korumak için Anayasa’ya geçici 15. maddeyi koyan Kenan Evren’in, bu madde ile aynı zamanda kendisine ve darbeci arkadaşlarına ‘gizli af’ getirdiği ortaya çıktı. Kenan Evren’in ifadesinin temelini oluşturacak savunmanın ipuçlarını avukatı Ömer Nihat Özgün verdi. Avukat Özgün “Geçici 15. Madde bir af niteliğindedir. Bir devletin önce affettiğini, daha sonra yeni bir yasayla aftan vazgeçtim deme şeklindeki bir hukuk mantığı olamaz” iddiasında bulundu.

İfadeye çağrıldığı için üzgün

Ankara Adliyesi’ne giderek soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen ile Kenan Evren’in ifadesinin evinde alınması konusunda bir görüşme yapan Evren’in avukatı Özgün, ifadenin nerede alınacağına ilişkin henüz bir kararın verilmediğini söyledi. İfadenin nerede alınacağıyla ilgili kararın bugün ya da yarın belli olacağını anlatan Özgün, “Kenan Evren, ifadeye çağrıldığı için üzgün. Üzgün olması yasa gereği ifade vermesine engel değil. Tabii ki ifade verecek. Evren, hangi gün, nerede denirse ifade vermek zorunda” dedi.

İkisi de yargılanamazlar, çünkü...

Avukat Özgün ‘zaman aşımı’ tartışmalarının hatırlatılması üzerine de ‘’Bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma sonunda davanın açılıp açılmayacağı konusunda tabii ki tartışırız. Bu konuyla ilgili sayın Kenan Evren de sayın Tahsin Şahinkaya da yargılanamaz. Eski değişen 765 sayılı TCK’daki ceza zaman aşımı dolmuştur. İkincisi 12 Eylül Anayasası’nın geçici 15. Maddesi, halk oylamasıyla büyük bir çoğunlukla kabul edilmiştir. 15. Madde bir af niteliğindedir. Bir devletin önce affettiğini, daha sonra yeni bir yasayla aftan vazgeçtim deme şeklindeki bir hukuk mantığı olamaz” iddiasında bulundu.

AVUKATLIĞINI YAPMAMI İSTEDİ

Neyle suçlanıyor şu anda bizde bilmiyoruz

İfadeye çağrılan ikinci isim olan danbenin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın da kendisiyle görüştüğünü ve davayı üstlenmesini istediğini anlatan Avukat Özgün, önceki gün hastaneye kaldırılan Şahinkaya’nın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazıldığını anlattı. Avukat Özgün “Şu anda, neyle suçlandığımızı bilmiyorum. Ne gibi sorular geleceğini bilemiyorum. Ama biz ifade aşamasında her türlü soruya cevap verebilecek durumdayız diye düşünüyorum’’ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.