Hayvan çiftliğinde anlaşılamayan ölümler

Hayvan çiftliğinde anlaşılamayan ölümler

Muğla'nın Fethiye ilçesinde turizm amaçlı faaliyet gösteren at çiftliklerinde son bir ayda 10 at, 3 deve ve 6 tavşan gizemli bir şekilde öldü.

Fethiye'nin Yanıklar Köyü'ndeki Duran Yıldız'a ait Desperaldo At Çiftliği'nde son bir ayda Amerikan Quarter, Paint, Bulgar Arabı cinsi 1'er at, Halflinger ve Arap cinsi 2'şer at ile birlikte toplam 7 at öldü. Kayaköy'deki Hakan Özvardar'a ait çiftlikte ise 3 at ve 3 deve yakın zamanlarda can çekişerek telef oldu. Son bir ay içinde 13 hayvanın ani ölümü, çiftlik sahiplerini tedirgin etti.

YEMDEN Mİ ÖLDÜLER?

Çiftliğin sahibi Duran Yıldız, 14 atının zehirlendiğini, 2 veterinerin tüm çabasına rağmen 7'sinin öldüğünü belirtti. Atların zehirlenmesi ihtimali üzerinde durduklarını ifade eden Yıldız, "Aynı gün içerisinde Kaya Köyü'nde bulunan başka bir çiftlikte de 3 at ve 3 devenin ölüm haberi geldi. Farklı köylerde bulunan iki çiftlikte de hayvanlara aynı yemi veriyoruz. Yemlerden olabileceğini düşünüyorum" dedi.

SONUÇLAR BEKLENİYOR

Fethiye'de diğer çiftlikte de benzer durumun yaşandığını öğrendiğini ve İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurduğunu kaydeden Yıldız, "Yetkililer otopsi için bir attan örnek aldı, yemlerden de numune alındı. Raporda zehirlenme denildi. 'Bu yemden bir zehirlenme ise başka hayvanların da telef olmaması için o yemlerin satışının durdurulması lazım' dedim, kimse dinlemedi" diye konuştu. Yıldız, daha geniş araştırma istedikleri için Tarım Müdürlüğü'nün alınan örnekleri ve yem numunelerini Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderdiğini, gelecek sonucu beklediklerini anlattı.

HIZLI ÇÖZÜLSÜN

Bu arada çiftlikte bulunan sağlam atını 2 gün içerisinde kaybeden Alman uyruklu Sarah Tucker de atının ölüm nedeninin bulunmasını istedi. Tucker, yurtdışında bu tip ölümlerin aynı hafta içerisinde çözümlendiğini anlattı

YEM FİRMASINDAN GELEN İTİRAF

Duran Yıldız, kullandıkları yemlerin nitrit ve nitrat oranlarının yüksek çıktığını belirtti. Yıldız, firma yetkililerinin kendilerine kullandıkları yemlerle ilgili itirafta bulunduğunu aktardı. Yıldız, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bulunan yem firması yetkililerinin kendilerine bazı parti mallarda sorun olduğunu ve piyasadan çektiklerini söylediklerini açıkladı.

Etiketler :